A győri egyetem hallgatói segítik a TSPC Csoportot Budapest legnagyobb egészségügyi fejlesztésében

forrás: Prím Online, 2021. július 25. 10:19

A győri Széchenyi István Egyetem rendkívül fontosnak tartja a gyakorlatorientált képzést és a gazdaság szereplőivel való szoros kapcsolatot. Mindkettőre jó példa a TSPC Csoporttal közös program, amelynek keretében az intézmény építészhallgatói a budapesti Szent János Kórház fejlesztési folyamatában vesznek részt.

Összesen 150 ezer négyzetméteren újul meg az Észak-Közép-budai Centrum, Új Szent János Kórház és Szakrendelő, melynek generáltervezési feladatait a TSPC és konzorciumi partnere, a CÉH Zrt. vállalták. A győri alapítású, jelenleg 160 munkatárssal, négy városban jelen lévő TSPC a többéves tervezési folyamatban külön feladatot szánt az építészhallgatóknak is.

 

 „A Széchenyi István Egyetemmel több éve viszünk közösen egy olyan hallgatói mentorprogramot, melynek célja, hogy győri Dunakapu téri irodánkban dolgozva az építészhallgatók valós tapasztalatot szerezzenek, és kipróbálhassák magukat az építészet és mérnöki szolgáltatások több területén is – hangsúlyozta Kádár Mihály építész, a TSPC tulajdonos-ügyvezetője. – Jelenleg öt hallgató segít minket a Szent János Kórház fejlesztési folyamatában az építészet és tartószerkezeti tervezés területén. Hiszek benne, hogy az egyetemisták friss meglátásai, bátran feltett kérdései előreviszik a TSPC csapatát is: örülünk, hogy velük közösen dolgozhatunk.”

 

 Az együttműködés a hallgatóknak és a cégnek is előnyös.

Bach Péter, a Széchenyi István Egyetem Épülettervezési Tanszékének vezetője elmondta: számos céggel kötöttek együttműködési megállapodást, amelyek révén a hallgatók teljesíthetik kötelező szakmai gyakorlatukat. Közülük az egyik legszorosabb kapcsolat a TSPC Csoporttal alakult ki. „Mindkét oldalról rendkívül előnyösek az ilyen partnerségek. A hallgatók élő projekteken dolgoznak, amelyek során megtapasztalják, hogy amit kitalálnak, annak megvalósíthatónak kell lenni műszaki és anyagi szempontból egyaránt. Közben megismerik egy mérnökiroda működését, illetve bepillantást nyerhetnek a szakági tervezőkkel és más építész tervezőkkel való együttműködésbe. A cégek számára ugyanakkor hasznos lehet, hogy friss építész-utánpótlást nevelhetnek ki szoros együttműködésben az egyetemmel” – fogalmazott Bach Péter.

 

Az Észak-Közép-budai Centrum, Új Szent János Kórház és Szakrendelő projekt minden résztvevő életében fontos, hiszen léptéke és összetettsége is egyedülálló Magyarországon. A hallgatók munkájuk során megismerkedhetnek többek között a kórháztechnológiával, a gépészeti és az energetikai rendszerek tervezésével, a minőségi építészeti design képviseletével, az infrastruktúrafejlesztéssel, és találkoznak a műemléki rekonstrukció kérdéseivel. Az építész és tartószerkezeti hallgatók tapasztalt tervezők mellett és iránymutatásával dolgoznak alaprajzi elrendezéseken, szerkezeti megoldásokon, helyszínrajzi kialakításon. Szintén fontos, hogy belelátnak egy nagy projektteam működésébe, a csapatmunka fontosságába, a szakági munkarészek kooperációjába. A mentorprogram három éve alatt eddig csaknem húsz egyetemista dolgozott a TSPC szakemberei mellett, közülük öten mára a mérnökiroda állandó munkatársai lettek.

 

 

A budapesti Szent János Kórház épületegyüttesének modernizálása azért vált szükségessé, mert az egykor korszerűnek számító, pavilonos rendszerű, domboldalra, teraszos rendbe épített műemléki védettségű épületek nagyon rossz állapotban vannak. A megrendelői szándék a teljes és egységes felújításra fontos lépés a magyar egészségügy számára. A TSPC terve az, hogy a területen egy modern, jól szervezett épületegyüttes szolgálja majd a betegellátást, amely ötvözi a Szent János Kórház építészeti örökségét a modern orvostudomány méltó körülményeivel.

 

A kórház évi közel egymillió orvos-beteg találkozás helyszíne, Észak- és Közép-Buda lakossága mellett 125 környező település lakóinak ellátását is biztosítja. Az 50 épületből álló intézmény fejlesztése kiemelt kormányzati projekt, teljes megújulását hosszú ideje várják a budapestiek. A 14 hektáros területen teljes egészében, komplex rendszerként újul meg a közműhálózat, emellett a közlekedési, parkolási és betegszállítási rend kialakítása is nagy feladat lesz.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Fényes jövő vár idén az adatközponti szektorra

Saját átalakulási folyamaton megy keresztül az adatközpontok piaca, amely magába foglalja a legmodernebb technológiák használatát a műveletek és az erőforrások elosztásának optimalizálása, valamint a biztonsági protokollok javítása érdekében. 

2024. március 28. 19:05

Országszerte elérhetővé válik a Netrevalók program

A Netrevalók program sikeres tavalyi indulása után idén az Informatikai és Könyvtári Szövetséggel kötött megállapodással országos szintűvé válik a kezdeményezés, és 27 fővárosi könyvtár mellett 48 vidéki intézmény is csatlakozik a programhoz. Így összesen már 45 településen lesz elérhető a generációk digitális edukálását célzó program. A digitális infrastruktúra fejlesztése érdekében a Magyar Telekom a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és az Informatikai és Könyvtári Szövetség részére 100- 100 darab monitort adományoz a programban résztvevő könyvtárak számára.

2024. március 28. 11:50

Tabudöntögető témákat feszegetnek a diákok a Megoldások a holnapért programban

Kiválasztották a Samsung és az EdisonKids által meghirdetett Megoldások a holnapért kihívás legjobb 50 diákcsapatát. A fenntarthatóság, a jövő oktatása és a közösség hívószavára összesen 120 jövőformáló és kreatív pályázat érkezett az ország számos pontjáról. A továbbjutók új készségekkel és ismeretekkel gazdagodhatnak a Megoldások a holnapért speciális tanulási platformján, hogy újszerű megoldást dolgozhassanak ki az általuk felvetett problémára. Az oktatási anyagok összeállításában, a diákok tervezői gondolkodásának elmélyítésében idén ismét kulcspartner a Cellux Csoport. A csapatokat támogató tanárok mentorálásában a Hősök Tere Alapítvány ad szakmai segítséget.

2024. március 28. 10:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05