A Huawei megoldásával percek alatt észlelhetők a napelemek meghibásodásai

forrás: Prím Online, 2021. július 14. 12:22

A helyszíni vizsgálat körülményessége miatt a napelemek hibái sokáig rejtve maradnak, teljesítményük csökkenése pedig lassítja a zöld beruházások megtérülését. A Huawei Smart I-V Curve Diagnosis távdiagnosztikai megoldása az I-V görbék big data információn és AI modellezésen alapuló intelligens elemzésével orvosolja ezt a problémát. 

A Huawei jól bevált AI Boost Smart I-V Curve Diagnosis görbediagnosztikai megoldását, amely mesterséges intelligenciát (AI) alkalmaz a napenergia rendszerek üzemeltetésére és karbantartására (O&M), a vállalatok 20KTL alatt ingyenesen, afölött éves előfizetéssel, szolgáltatásként használhatják.

 

 

A naperőmű-beruházás maximális megtérülésének legjobb módja, ha a napelemek minél több energiát termelnek. A napelemek állapota 20-30 éves élettartamuk során fokozatosan romlik, és ez energiatermelő képességüket is mérsékli. A TÜV iparági kutatása a 12 GW összkapacitást képviselő fotovoltaikus (PV) erőművek 30 százalékánál tárt fel problémákat, és ezek 50 százalékát a modulok meghibásodására vezette vissza, vagyis a jelenség 1,8 GW teljesítményt érintett. Hasonló eredményre jutott a Mannheimer Insurance AG felmérése is, amely a telepített napelemek 10 százalékánál talált modulhibát. Egy naperőmű teljesítményét nemcsak a napelemek minősége befolyásolja, hanem az is, hogy a hiba diagnosztizálása mennyi időt vesz igénybe. A Huawei távdiagnosztikai megoldása éppen erre az észlelési problémára kínál ideális megoldást.

 

 

A jelleggörbék intelligens elemzésével a Huawei Smart I-V diagnosztikai megoldása percek alatt képes távolról kimutatni a napelemek 14 különböző típusú hibáját, amelyet okozhat többek között a feszültségromlás (PID-hatás), a rétegleválás (EVA delamináció), a cellák és az üvegburkolat repedezése, a hőcsapdák kialakulása, a panelek elszíneződése, és a fémalkatrészek korróziója.

 

 

A napelemek helyszíni ellenőrzése során a lehetséges hibák sokfélesége, és a PV naperőművek nagy kiterjedése és elosztott elhelyezkedése egyaránt megnehezíti a hibák felderítését. Egy működő naperőműben a karbantartó cégek az AC oldali meghibásodásokat jellemzően hatékonyan kezelik – ebben nagy tapasztalattal bírnak világszerte –, a DC oldali, a napelemek oldalán jelentkező hibákat azonban csak manuális ellenőrzéssel tudják feltárni, amely nagyon időigényes. Például egy 100 MW-os naperőmű kézi átvizsgálása általában egy hónapig tart.

 

Az ilyen problémák teljes körű megoldására és a nagyszámú panel hibaelemzésének gyors elvégzésére a Huawei Smart I-V Curve Diagnosis az ajánlott megoldás.

 

 

Míg egy karbantartó a helyszínen egy munkanap alatt a stringek mindössze 1-10 százalékát tudja ellenőrizni, és jelentését ezt követően manuálisan írja meg, a Smart I-V alkalmazás mindössze pár perc alatt szkenneli a stringek 100 százalékát. Egy 100 MW-os teljesítményű PV naperőmű esetében például 15 perc alatt előállítható a részletes jelentés. A Smart I-V mesterséges intelligenciája, amely 14 különböző hibára utaló mintát ismer fel, elemzi a mérési adatokat, összeveti a jelleggörbéket, és automatikusan jelentést készít, amelyben javaslatokat ad a karbantartóknak és üzemeltetőknek az észlelt problémák elhárítására. Az intelligens megoldás további előnye, hogy a távdiagnosztizálás alatt az inverterek zavartalanul működnek.

 

A Huawei Smart I-V Curve Diagnosis okos görbediagnosztikai megoldását a vállalatok szolgáltatásként használhatják. Az éves előfizetés aktiválásához a PV naperőmű nevét és az inverterek szériaszámát (ESN) kell megadni a Huawei helyi viszonteladójának. A távdiagnosztika megkezdéséhez pedig az inverterekhez előfizetett licenceket és a panelek adatait is mindegyik stringhez fel kell tölteni a Huawei FusionSolar monitoring portálra.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Országszerte elérhetővé válik a Netrevalók program

A Netrevalók program sikeres tavalyi indulása után idén az Informatikai és Könyvtári Szövetséggel kötött megállapodással országos szintűvé válik a kezdeményezés, és 27 fővárosi könyvtár mellett 48 vidéki intézmény is csatlakozik a programhoz. Így összesen már 45 településen lesz elérhető a generációk digitális edukálását célzó program. A digitális infrastruktúra fejlesztése érdekében a Magyar Telekom a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és az Informatikai és Könyvtári Szövetség részére 100- 100 darab monitort adományoz a programban résztvevő könyvtárak számára.

2024. március 28. 11:50

Tabudöntögető témákat feszegetnek a diákok a Megoldások a holnapért programban

Kiválasztották a Samsung és az EdisonKids által meghirdetett Megoldások a holnapért kihívás legjobb 50 diákcsapatát. A fenntarthatóság, a jövő oktatása és a közösség hívószavára összesen 120 jövőformáló és kreatív pályázat érkezett az ország számos pontjáról. A továbbjutók új készségekkel és ismeretekkel gazdagodhatnak a Megoldások a holnapért speciális tanulási platformján, hogy újszerű megoldást dolgozhassanak ki az általuk felvetett problémára. Az oktatási anyagok összeállításában, a diákok tervezői gondolkodásának elmélyítésében idén ismét kulcspartner a Cellux Csoport. A csapatokat támogató tanárok mentorálásában a Hősök Tere Alapítvány ad szakmai segítséget.

2024. március 28. 10:01

A márkák megítélése szenvedhet kárt a visszaeső életszínvonal miatt

Az összes vizsgált szempont szerint romlott a fogyasztói elégedettség az elmúlt egy évben a KPMG Customer Experience Excellence globális kutatása szerint. A jelenség mögött első sorban a globális megélhetési válság áll. Ugyanakkor a pandémia idején a márkák részéről tapasztalt odaadó hozzáálláshoz képest a mostani krízisjelenségek kezelésében nem érzik a fogyasztók a cégek részéről a partneri hozzáállást. Míg például a covid okozta fogyasztói nehézségeket közös összefogással lehetett megfelelően kezelni, a mesterséges intelligencia kérdésében akár a front ellentétes oldalára is rendeződhetnek a szolgáltatók és a fogyasztók – hívja fel a figyelmet jelentésében a KPMG.

2024. március 27. 13:17

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05