Ilyen volt az ABB első negyedéve

forrás: Prím Online, 2021. április 28. 18:27

Björn Rosengren, vezérigazgató: „A cégcsoport helyes felépítésének, hatékony működési modelljének kialakítására fókuszáló évet követően, most megkezdjük kibontakoztatni, valóra váltani az alaptevékenységünket meghatározó üzletágainkban rejlő nagy lehetőségeket. A nagyobb elszámoltathatóságnak, a jobb átláthatóságnak és a gyorsabb végrehajtásnak köszönhetően egyre több értéket teremtünk a részvényeseink számára.”

•  Rendelésállomány: 7,8 milliárd $, +6%; összehasonlító alapon* +1% 

•  Árbevétel 6,9 milliárd $, +11%; összehasonlító alapon +7%   

•  Működési eredmény 797 millió $; marzs 11,5% 

•  Üzemi EBITA* 959 millió $; marzs*: 13,8%

•  Alap EPS: 0,25$; +41%**

•  Az üzemi tevékenységek cash-flow-ja 543 millió $ volt; a folytatódó tevékenységek cash-flow-ja 523 millió $ MUTATÓK

 

Vezérigazgatói összefoglaló 

A 2020 nyarán tapasztalt mélyponthoz képest folytatódik a piacok helyreállása és megélénkülése. A kereslet különösen erős volt a rövid ciklusú üzlet területén, mértéke a várakozásainkat is túlszárnyalta. Az erősödő vevői aktivitás és a korábban bevezetett költségmegtakarítási intézkedések együttesen a működési EBITA kétszámjegyű növekedését, illetve nagyon magas, 13,8% első negyedévi marzsot eredményeztek. Örömmel tapasztalom, hogy jól teljesítettünk cash-flow tekintetében is; az első negyedévi 523 millió dolláros cash-flow magasnak tekinthető. Annak ellenére, hogy az I. negyedév eredményeit még nem befolyásolta jelentősen, látnunk kell, hogy egyes alkatrészek, például a félvezetők és a műanyagok esetében egyre szűkösebb a kínálat, és akadozik az ellátás, ami határozottan gondot okoz. Néhány üzletágunknál azzal számolunk, hogy a következő negyedévben a vevőink felé a szállításainkat csak nagyobb átfutási idővel tudjuk majd teljesíteni. Külön is szeretném megemlíteni, hogy új együttműködő robotcsaládokat dobtunk piacra. A robotportfóliónk szélesítésével azokat a vevői csoportokat szeretnénk elérni, akiknek a létesítményeiben jelenleg alacsony szintű automatizálás van kiépítve.


A rövid ciklusú üzleti tevékenységeink többségét érintő fellendülésnek köszönhetően a rendelésállományunk összességében 6%-kal (összehasonlító alapon 1%-kal) nőtt. Az erősödő keresletet részben az hajtotta, hogy az ellátási lánccal kapcsolatos gondok miatt egy készlet-felhalmozási folyamat indult el. A negatív fejlemények között említést érdemel, hogy a növekedést visszafogta a tengerhajózási, illetve az olaj és gáz szektorok gyengébb fejlődése, teljesítménye, bár a stabilizáció kezdeti jelei már ezekben az ágazatokban is tapasztalhatóak. Összességében a megrendelések kisebb növekedést mutattak Európában és az Ázsiát, Közel-Keletet és Afrikát átfogó AMEA-régióban, ez utóbbit a Kínában tapasztalt látványos növekedés támogatta. Az amerikai kontinensen az Egyesült Államoknak köszönhetően nőtt az üzleti fellendülés, bár a régió az előző időszak magas összehasonlítható számaival szembesült, és ez nyomást gyakorolt a növekedés ütemére. 

 

Björn Rosengren

 

Örülök, hogy a kitűzött 2023-as célunk felé haladunk azáltal, hogy az összes üzletágunk EBITA-ja legalább 100 bázisponttal emelkedett. Mindemellett lépéseket teszünk a Folyamat Automatizálás üzletágunk működési eredményének további javítása érdekében, amely szintén profitál a végpiacok ez év második felében várható javulásából.


Jelentős előrelépést tettünk a három, korábban bejelentett divízió eladási folyamatában, és arra számítok, hogy az első megállapodást az év második felében írjuk alá. Ezenkívül az e-mobilitás üzletágunkat önálló divízióvá, különálló jogi struktúrává alakítottuk át. Ezek a lépések lehetővé teszik számunkra, hogy felkészüljünk egy esetleges nyilvános tőzsdei bevezetésre, létrehozva egy platformot a gyorsabb növekedés és értékteremtés érdekében ebben az üzletágban. 


Megtartottuk a rendes, éves részvényesi közgyűlést, amelyen tulajdonosaink elfogadták a javasolt 0,80 CHF osztalékot. Valamint bejelentettünk egy további részvény-visszavásárlási programot 4,3 milliárd dollár összegben, hogy ezzel erősítsük meg azt a szándékot, hogy az Energetikai Hálózatok (Power Grids) divízió eladásából származó 7,8 milliárd dolláros készpénzbevételt kifizessük a részvényeseknek. 

 

Kilátások

A jelenlegi piaci helyzet alapján, az ABB 2021 második negyedévében növekedésre számít, összevetve 2020 második negyedévében tapasztalt alacsony aktivitási szinttel. A megrendelések és a bevételek összehasonlításában 10 %-nál nagyobb növekedést várunk azzal, hogy a megrendelések a bevételeknél jobban növekednek. 

 

A csoportszintű üzemi EBITA-marzs várhatóan jelentősen javulni fog éves szinten, körülbelül 14%-kal. 

 

Amint a közelmúltban, a vállalat várható eredményeire vonatkozó közleményünkben is bejelentettük, az ABB 2021 teljes évre összehasonlítási alapon ~5%, vagy annál is magasabb bevételnövekedésre számít azzal, hogy üzleti tevékenységünk feldolgozó iparral kapcsolatos része helyreáll az év második felében. 

 

2021-ben az ABB biztos fejlődési ütemre számít a 2020-tól 2023-ig terjedő működési EBITA-marzs céljának elérése felé, amely a 13% -16% közötti tartomány felső felének felelhet meg. Ebbe nem tartozik bele a Kusile-projekthez és az átállási költségekhez kapcsolódó együttes negatív hatást, amelyek a 2020-as marzsot terhelték.

 

Az angol nyelvű pénzügyi jelentés teljes terjedelmében ezen a linken található. 

 

_________________

*  A nem GAAP szerinti számokért lásd a 'kiegészítő egyeztetések és meghatározások' részt a 2021. I. negyedéves pénzügyi tájékoztatóban (Q1 2021 Financial Information).

**  Az EPS-növekedés számítása nem kerekített összegekkel történt. 

***  Konstans deviza (nincs kiigazítva az üzleti portfólió változásainak megfelelően).

 

****  Az összeg a folytatódó és nem folytatódó tevékenységekre vonatkozó összesített értéket tünteti fel.

 
Kulcsszavak: ABB +céginfo

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05