A Microsoft támogatásával folytatódhat tovább a HTTP Alapítvány digitális képzési programja

forrás: Prím Online, 2021. április 27. 09:58

400 tanár és 1120 munkanélküli és karrierváltó képzése valósulhat meg a HTTP Alapítvány ingyenes tréningjein. A program immár harmadik alkalommal nyerte el a Microsoft Skills for Employability támogatását. Tavaly 1500 informatikai tanár vett részt a szervezet képzésein, ami közvetve mintegy 30.000 diák oktatásához járult hozzá. A most induló képzéseken több más mellett a mesterséges intelligenciáról, a kiberbiztonságról, a virtualizációról, a dolgok internetéről és az Azure felhőplatform kezeléséről tanulhatnak a résztvevők.

Naprakész, piacképes tudást szerezhetnek azok a pedagógusok és érdeklődők, akik részt vesznek a HTTP Alapítvány digitális ismereteket átadó kurzusain, amelyek idén is a Microsoft Skills for Employability nemzetközi programjának támogatásából valósulnak meg. Ezúttal az alapítvány 50 000 dollárt fordíthat mintegy 400 pedagógus és 1200 munkanélküli és karrierváltó továbbképzésére. A képzési program keretében a résztvevők a felhőalapú és mesterséges intelligenciát alkalmazó megoldásokról, az IoT-ről, a virtualizációról, hálózati és kiberbiztonságról tanulnak, valamint webfejlesztésben, alkalmazásfejlesztésben, adatbázis-menedzsmentben szereznek jártasságot. Az idén megvalósuló, ingyenes Azure Fundamentals tréningeken a résztvevők a felhőtechnológiában mélyedhetnek el és Microsoft tanúsítvány megszerzésével igazolhatják elsajátított tudásukat.

 

Tavaly az Alapítvány az ITMP Klub keretében 1500 informatikai tanárnak nyújtott képzéseket, ezekkel közvetve mintegy 30 000 tanuló színvonalas oktatásához járult hozzá. Emellett a Green Fox Academy-vel és a Microsoft Magyarországgal közösen indított a szervezet idén februárban egy ingyenes, háromhetes online, programozókurzust munkanélkülieknek és karrierváltóknak. A #MyFirstApp Coding Camp elnevezésű program célja elsősorban az volt, hogy alapszintű kódolói tudást adjon az érdeklődőknek, és ezzel növelje az elhelyezkedési esélyeiket a munkaerőpiacon. A képzésre 3100-an regisztráltak, ők egy automatizált platform segítségével, önállóan haladhattak végig a kurzus leckéin. 120 kiválasztott jelentkező arra is lehetőséget kapott, hogy informatika tanárok mentorálásával haladjon végig a tananyagon. A HTTP Alapítvány és a Green Fox 50 informatika tanárt képzett mentorrá, közülük 20-an vettek részt a MyFirstApp résztvevőinek mentorálásában. A most elnyert támogatásból ez a projekt is folytatódni fog, amelynek keretein belül újabb 1200 ember részesülhet majd az egyre több területen hasznosítható alap szintű programozói tudásban.

 

 

 

„A digitális és felhőmegoldások a mindennapi működés alapját jelentik a gazdaságban. Ahhoz azonban, hogy a vállalkozások ki tudják hozni a maximumot az új technológiából, képzett munkaerőre van szükségük. Ezért van az egész nemzetgazdaságra kiható jelentősége a munkaerőképzéseknek és átképzéseknek. Az informatika tanárok továbbképzése mellett a járvány során munkájukat elvesztő vagy karrierváltásban gondolkodó emberek ezreinek kínál ingyenes képzést a Microsoft támogatását is kiérdemlő HTTP Alapítvány” – mondta Csanak Gabriella, a Microsoft Magyarország marketing- és operatív igazgatója az újabb támogatás elnyerése kapcsán.

 

 „Az elmúlt évben ismét bebizonyosodott, hogy a digitális tudásra nagy szükség van ahhoz, hogy a nehéz helyzetbe került emberek boldogulni tudjanak. Az informatika tanárok képzése és támogatása nagyon jó befektetés, hiszen velük és rajtuk keresztül nagyon sok embernek tudunk segíteni. A Microsoft mostani támogatásának köszönhetően még szélesebb kör számára tehetjük elérhetővé a munkaerőpiacon nélkülözhetetlen modern technológiai ismereteket.” – tette hozzá Sisák Zoltán, a HTTP Alapítvány kuratóriumi elnöke.

 

Óriási az igény a digitális tudásra a munkaerőpiacon

A Microsoft 25 millió ember átképzését támogatja világszerte. A program tavalyi elindítását az indokolta, hogy a járvány alatt minden szektorban felgyorsult a digitális átalakulás és emiatt jelentősen megnőtt az igény a munkaerőpiacon az informatikai tudással rendelkező szakemberekre – a képzések ennek a tudásnak a megszerzésében segítik a munkakeresőket.

 

Az ITM, az IVSZ és a KIFÜ megbízásából idén készült felmérés szerint két év múlva akár 26 ezer főre is ugorhat az IT szakemberek hiánya a hazai gazdaságban. A felmérés készítői szerint a digitalizáció és az innovatív technológiai fejlesztések ma már gyakorlatilag minden ágazatban elengedhetetlenné váltak. Az IVSZ és Microsoft korábbi tanulmánya legalább 25 százalékra teszi a digitális gazdaság súlyát a magyar GDP-ben.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05