Szellemitulajdon-piactér indult Magyarországon

forrás: Prím Online, 2021. április 1. 12:14

Képzeljük el, hogy feltalálók vagyunk, akik évekig fejlesztenek egy megoldást. Pénzt és energiát ölnek bele, megszerzik a szabadalmat, de nem marad pénz arra, hogy egy termékben használják fel az új megoldást. Hiába az innováció, ha nem sikerül eladhatóvá tenni. 

Kárba vesző innováció

Az összes szabadalom 95%-át soha nem hasznosítják új termékekben, szolgáltatásokban, illetve a gazdasági növekedés elősegítése céljából. Nem meglepő, hogy a szabadalmi oltalmak döntő többsége idő előtt megszűnik, mivel a fenntartási díjak megfizetése nem gazdaságos. Gyakran előfordul, hogy egy start-up sikeresen szerez befektetőket, be tud jelenteni néhány szabadalmat, de miután kifogynak a pénzből a szabadalmat kell inkább licenszbe adniuk, saját termék fejlesztése helyett.

 

Másik oldalról, számos tudományos munka foglalkozik a kutatási-fejlesztési erőforrások pazarlásának problémájával a párhuzamos fejlesztések miatt, amelynek egy része megspórolható lenne, a már elérhető tudományos és fejlesztési eredmények jobb hasznosításával. 

 

 

Kapcsolat az innovátor és a befektető közt 

Erre a piaci problémára ad megoldást a Danubia IPMall fejlesztése, melynek küldetése a szabadalmak, szabadalmazott technológiák és a piaci igény találkozásának előmozdítása. A piactér célja, hogy kulcsfontosságú kapcsolatokat hozzon létre a nem hasznosított, de vélhetően hasznosítható szabadalmak és egyéb szellemitulajdon-jogok tulajdonosai és a releváns piaci szereplők között.

 

A befektetői oldalról is hatékony a megoldás: bárki meghirdetheti, hogy milyen témában keres technológiát – pl. jelenleg épp egy gyógyszergyártó keres bármilyen licenszbe vehető megoldást. Tehát ha van egy tudós, aki fejleszt egy gyógyszert, de nincs pénze a további kutatásra, az megtalálhatja itt a befektetőjét. 

 

„A szolgáltatás jelenleg ingyenes és jó ideig az is marad – mind a szabadalom birtokosai, mind a technológiákat kereső cégek vagy befektetők részére” – mondta el dr. Molnár István, a Danubia IP ügyvezetője. „A Danubia az igénylő és a felajánló közti kapcsolat létrejöttét követően az ügylet letárgyalásában és megkötésében támogatja a feleket a legjobb piaci gyakorlatok biztosításával. Bízunk továbbá benne, hogy elégedett ügyfeleink további K+F illetve szellemitulajdon-kezelési, -hasznosítási kérdésekben is ezt követően megtisztelnek bizalmukkal. Mivel szabadalmi iroda, ügyvédi iroda és szellemitulajdon-hasznosítással foglalkozó cég is része a cégcsoportnak, ezért az összes szükséges szaktudás házon belül rendelkezésre áll.”

 

Már 50 szabadalom érhető el jelenleg a piactéren, akár magánszemélyek, akár olyan multicégek részéről, mint például a MOL. Többek közt a biotechnológia, egészségügy, gyógyszeripar, orvosi eszközök, energetika, építőipar és nehézipar, információ és kommunikáció technológia, mezőgazdaság és élelmiszeripar és az olajipar területén is megtalálhatóak értékesítésre váró szabadalmak az IPMall piacterén. 

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Informatikai pályaorientációs napon segítik női szakértők az iskolás lányok elhelyezkedését

Lányoknak szóló informatikai pályaorientációs napot szervez a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság Informatika Történeti Kiállítása és a Women4Cyber Hungary a szegedi Szent-Györgyi Albert Agorában. A Girls in ICT Day rendezvényen gondolatébresztő interjúk és inspiráló előadások segítenek a jövő reménybeli női informatikusainak a tájékozódásban és elhelyezkedésben. Az érdeklődőknek az eseményre nemcsak személyesen, hanem online is lehetőségük van csatlakozni.

2024. április 18. 16:54

Kerti bolt: az eMAG új, online üzlet az üzletben koncepciója több mint 100 ezer termékkel

Kerti bolt néven az eMAG új, bolt a boltban online koncepcióját indította útjára a webáruházában, amely mintegy 100 ezer-féle kertészeti terméket kínál, és kényelmesebb böngészési élményt nyújt e kategória termékei között. Értékesítési statisztikái szerint egy átlagos magyar vásárló átlagosan mintegy 24.000 forintot költ online vásárolt kertészeti termékekre – a legtöbb ilyen terméket május hónapban értékesíti a cég.

2024. április 18. 09:59

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09