Együtt visszük Erdélyt a Holdra!

forrás: Prím Online, 2021. március 12. 16:26

Lezárult a Főtér.ro és a Puli közös projektjének első fázisa: eldőlt, mely erdélyi értékek, személyiségek, intézmények nevei kerülnek fel a Téridő Plakettre. A NASA-díjas Puli Space időkapszulája első magyar hasznos teherként juthat el a Holdra  2021 végén a Peregrine holdszondán.

Fókuszban a Hold 

A Hold újra az érdeklődés középpontjába került. A NASA Artemis programja 2024-re, 55 évvel az Apolló 11 történelmi küldetése után, tűzte ki az újabb emberes Holdra szállást. Ennek előkészítésén nem csak az Egyesült Államok dolgozik gőzerővel, egy gyorsan növekvő nemzetközi közösség munkálkodik azon, hogy égi kísérőnkön fenntartható módon teremtsük meg az emberiség állandó jelenlétét. Ehhez ugyanúgy ember nélküli küldetések kellenek az első körökben, ahogy az Apollo programban is automata felderítőkkel készítették elő a holdraszállást.

 

„Névjegyek” űreszközökön 

A robotikus felderítőkön a tudományos-műszaki kutatás mellett ma már szinte mindig találhatók  kulturális-művészeti alkotásoknak is tekinthető táblák, emlékek. A nemrég Marsra érkezett Perseverance fedélzetén öt érdekességet is találunk, többek között a NASA “Send Your Name to Mars” kampányának emléket állító plaketten három mikrochip tartalmazza annak a 10 932 295 embernek a nevét, akik részt vettek a programban.

 

A Puli Téridő Plakettje

A Téridő Plaketten a magyarság kollektív emlékezetének lenyomatát szeretnék megőrizni a jövőnek, egy sokszínű tablót arról, hogy most, 2020-2021-ben hogyan látjuk a világot, mire szeretnénk emlékezni mi, magyarok.

 

Olyan emlékeket, történeteket, teljesítményeket gyűjtenek, melyekről közösen úgy gondolják, hogy méltó arra, hogy gazdagítsa akár évezredek múlva is azt a képet, amit a XXI-ik századi Magyarországról az akkori olvasók, kutatók látnak majd.

 

Ezeket „Holdjegyzetek” formájában felviszik egy keramikus mikrofilmre, és ennek alumínium másolatára, amelyek több tízezer évig is olvashatók maradnak. Ezután a keramikus mikrofilmet elhelyezik a Memory of Mankind (MOM) időkapszulában, Európa legrégebbi sóbányájának mélyén, Hallstattban. A Puli alumínium Téridő plakettje pedig, rajta az örökkévalóságnak szóló üzenetekkel, a NASA 11 tudományos műszerével együtt utazik a Holdra az Astrobotic cég Peregrine nevű, a megérkezés után véglegesen a Holdon maradó leszállóegységének fedélzetén.

 

Pacher Tibor, a Puli Space vezetője elmondta: „Fontosnak tartom, hogy az űrtevékenység kulturális vonatkozásaira is felhívjuk a figyelmet. A mérnökök, tudósok nem csak a műszaki/tudományos feladatok megoldásán dolgoznak, ugyanúgy szeretnek olvasni, filmet nézni, zenélni vagy kiállításra menni, a történelemmel foglalkozni, mint bárki más.”

 

 

Erdély Holdbázis 

A Főtér erdélyi magyar nyelvű hírportál többször is beszámolt a Puli munkájáról. Természetes volt, hogy felmerült a gondolat, hogy a Téridő Plakettről nem hiányozhatnak, valamilyen formában, az Erdélyhez kötődő értékek, személyiségek sem. A szerkesztőség ehhez egy száz elemből álló, kilenc kategóriára – épített örökség; irodalom; képzőművészet; néprajz, gasztronómia; sport; színház, film, fotó, zene; természet; történelem; tudomány, társadalom, vallás - lebontott listát állított össze és bocsátott szavazásra olvasói körében. A vasárnap lezárult szavazás eredményeképpen a képzeletbeli dobogóra Bartók Béla, Erőss Zsolt és a kolozsvári Mátyás-szoborcsoport került fel, de impresszív a 25 legtöbb szavazatot kapottak listája is. 

 

A Főtér szerkesztősége kiemelte: „Köszönjük mindenkinek, aki szavazatával, megosztásával vagy egyéb módon hozzájárult ahhoz, hogy Erdélynek ilyen módon is méltó emléket állíthassunk – immár nemcsak itt, a Földön, hanem a világűrben, egy másik égitesten is. Egy biztos: ezután kicsit másként nézünk majd az égre.”

 

Pacher hozzátette: „Szeretnénk, ha a Téridő Plakett tartalma minél izgalmasabb lenne, egy igazi színes tabló arról, hogy mit mondunk el a jövőnek arról, ami számunkra igazán értékes, még akkor is, ha az történelmi léptékkel mérve hétköznapi. A Téridő plakett éppen ettől lehet érdekes, életszerű: a mai világ lenyomata. Március végéig várjuk még cégek, civil szervezetek és magánszemélyek jelentkezését, hogy saját történeteikkel, üzeneteikkel gazdagítsák a közösen összeállított és végső soron az örökkévalóságnak szóló Téridő Plakett tartalmát.”

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Fényes jövő vár idén az adatközponti szektorra

Saját átalakulási folyamaton megy keresztül az adatközpontok piaca, amely magába foglalja a legmodernebb technológiák használatát a műveletek és az erőforrások elosztásának optimalizálása, valamint a biztonsági protokollok javítása érdekében. 

2024. március 28. 19:05

A Philips Monitors E1 terméksorozat három új, többcélú modellel bővül

A Philips Monitors E1 sorozata ebben a hónapban három új modellel bővül. Az irodai felhasználók és távmunkában dolgozók számára szükséges összes alapvető funkcióval ellátott új modellek segítenek a felhasználóknak a kapcsolattartásban és növelik a termelékenységüket, mindezt versenyképes áron. 

2024. március 28. 13:27

Országszerte elérhetővé válik a Netrevalók program

A Netrevalók program sikeres tavalyi indulása után idén az Informatikai és Könyvtári Szövetséggel kötött megállapodással országos szintűvé válik a kezdeményezés, és 27 fővárosi könyvtár mellett 48 vidéki intézmény is csatlakozik a programhoz. Így összesen már 45 településen lesz elérhető a generációk digitális edukálását célzó program. A digitális infrastruktúra fejlesztése érdekében a Magyar Telekom a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és az Informatikai és Könyvtári Szövetség részére 100- 100 darab monitort adományoz a programban résztvevő könyvtárak számára.

2024. március 28. 11:50

Tabudöntögető témákat feszegetnek a diákok a Megoldások a holnapért programban

Kiválasztották a Samsung és az EdisonKids által meghirdetett Megoldások a holnapért kihívás legjobb 50 diákcsapatát. A fenntarthatóság, a jövő oktatása és a közösség hívószavára összesen 120 jövőformáló és kreatív pályázat érkezett az ország számos pontjáról. A továbbjutók új készségekkel és ismeretekkel gazdagodhatnak a Megoldások a holnapért speciális tanulási platformján, hogy újszerű megoldást dolgozhassanak ki az általuk felvetett problémára. Az oktatási anyagok összeállításában, a diákok tervezői gondolkodásának elmélyítésében idén ismét kulcspartner a Cellux Csoport. A csapatokat támogató tanárok mentorálásában a Hősök Tere Alapítvány ad szakmai segítséget.

2024. március 28. 10:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05