Egy Waldorf-iskola nyerte a VISZ digitalizációs pályázatát

forrás: Prím Online, 2020. december 11. 16:40

Immár ötödik alkalommal írta ki az Év Digitális Tanári Kara című pályázatát a Vezető Informatikusok Szövetsége (VISZ). A pályázaton minden olyan magyarországi, érvényes működési engedéllyel rendelkező középfokú oktatási intézmény indulhatott, ahol a képzés főállásban oktató tanárok közreműködésével valósul meg.

 

Pályázat a pandémia jegyében

Az egymillió forint alapítványi támogatással járó díj nyertesét a VISZ által felkért zsűri két körben választotta ki. A pályázó iskoláknak írásos pályaműben kellett bemutatniuk, az elmúlt egy-két tanév folyamán az oktatás digitalizációja terén elért eredményeiket, majd második körben az esélyes csapatoknak a zsűri előtt is kellett prezentálniuk a tevékenységüket.

 

Az elbírálás során a zsűri figyelembe vette, hogy az intézmény hogyan érvényesíti az új digitalizációs szemléletet, a korszerű módszereket és megközelítéseket a tantárgyak oktatásában és a számonkérésében. Ki kellett térni arra is, hogy milyen új módszerek vezettek be, milyen tanítási és számonkérési segédanyagokat dolgoztak ki a tanárközösségek, valamint arra is, hogy ezekhez milyen digitális oktatási eszközöket alkalmaztak.

 

Fészek Waldorf Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola 

 

Idén a rendkívüli helyzetre való tekintettel egy új szempontot is figyelembe vett a zsűri: hogyan sikerült kezelnie a közösségnek a távoktatásra történő átállást. Meglepő eredmény született: a VISZ tagjaiból, újságírókból és oktatási szakemberekből álló zsűri egy olyan iskola pályázatát találta a legkiemelkedőbbnek, amelyről a közvélekedés a digitális oktatást nagyon távolinak gondolhatja. A díjat és vele az egymillió forintos alapítványi támogatást ugyanis a Fészek Waldorf Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola nyerte el. A második helyezett Szabó Lőrinc Kéttannyelvű Általános Iskola és Gimnázium vihette haza az 55 iches LSK ClassBoard CBT3555S interaktív kijelzőt, melyet az LSK Hungária ajánlott fel, a harmadik helyezett, a Soproni SZC Handler Nándor Szakképző Iskolája pedig a Dell egy 24” LCD monitorát nyerte.

 

Szabó Lőrinc Kéttannyelvű Általános Iskola és Gimnázium

 

Digitális átállás két nap alatt hosszú távra

A 13 évfolyamos solymári iskola pályázatának címe – Digitális átállás két nap alatt hosszú távra – jól tükrözi, mi történt tavasszal nagyon sok iskolában. Az iskolát némileg felkészületlenül érte a fizikai oktatás felfüggesztése. Korábban ugyanis sem az intézmény infrastruktúrájának fejlesztésében, sem a pedagógiai módszerekben nem jelentett prioritást a digitális technológiák alkalmazása.

 

A helyzet kezelésében azok az alapelvek azonban segítettek, amelyek meghatározzák a solymári iskola működlését: testületi, közösségi döntéseket hoznak; a közös célok megvalósítása egyéni vagy kisebb csoportok felelőssége; a feladatokat bátran delegálják, de mindig nyomon követik, elemzik, és ha kell, korrigálnak.

 

Március közepén végül ez segített abban, hogy át tudtak állni digitális oktatásra két nap alatt.

 

A közösségi döntéseknek és a nagyon jó feladatfelosztási és delegálási gyakorlatnak köszönhetően azonban egyrészt gyorsan tudtak döntést hozni a 'hogyan tovább'-ról, és sikerült egy viszonylag egységes keretrendszert is kialakítani a digitális oktatáshoz. Ez mind a tanároknak, mind a diákoknak nagy könnyebbség volt, hiszen nem kellett óráról órára vándorolni platformok között.

 

Mint pályázatuk összefoglalójában írták, "a technológia nagyon gyorsan tanulható, de a benne rejlő lehetőségekről messze nincs elég információja a pedagógusoknak, ami fő oka lehet a motivációhiányának. Ezt azonban a szükség gyorsan felülírja... A digitális eszközök használata önmagában nem érték, viszont a pedagógiai megújulás terén számos lehetőséget hordoz magában. Ezért mi célként mindig a pedagógiai minőség növelését tűzzük ki és nem az eszközhasználatot. Ezt a tapasztalatok megvitatására épülő további kísérletezés, a pedagógusközösség együttműködése, közös tanulása támogathatja leginkább."

 

Strausz György, a VISZ elnöke, valamint Nagyné Agárdi Györgyi, a szervezet elnökségi tagja, aki a szervezeten belül felel a pályázat lebonyolításáért, a döntés hátteréről elmondta: a zsűri három fontos szempontot szeretett volna érvényesíteni. A koronavírus-járvány miatt hangsúlyozottan esett a latba, hogy mit tettek az elmúlt egy évben az iskolák a digitalizáció, az online oktatás terén. Szintén kiemelt szempont volt, hogy mennyire közösségi téma a digitalizáció, vagyis hányan dolgoztak együtt a kitűzött célok eléréséért, valamint, hogy a pályázó intézmény mennyire nyitott más iskolák tapasztalataira, illetve saját eredményei megosztására.

 

Mint a szervezet két vezetője mondta, ezekben a Fészek Waldorf Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészet Iskola kiválóan teljesített. Strausz György szerint óriási és példaértékű eredmény, hogy egy olyan oktatási intézmény, amelynek korábbi oktatási módszerei nagyon távol álltak a digitális eszközök használatától, képes volt megújulni, és elveit nem feladva integrálni működésébe egy új eszköztárat.

Pályázatok ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Európai akciók a kibocsátásmentességért

Az Európai éghajlati paktum 2020-ban jött létre az Európai Bizottság kezdeményezésére. Fontos eszköze annak a célkitűzésnek, hogy 2050-re Európa kibocsátásmentessé váljon, megalakulása óta már több mint tízmillió kilogramm szén-dioxid csökkenéshez járult hozzá.  A Paktum évről-évre különböző akciókat szervez, hogy felhívja a figyelmet az éghajlatváltozás hatásainak mérséklésének fontosságára. Ebben az évben többek között fotópályázatot indít a környezettudatos cselekvések bemutatására.

2024. május 10. 09:55

Új pályázatok segítik a hazai innovációk szellemitulajdon-védelmét

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal vissza nem térítendő támogatás formájában 500 millió forint keretösszeggel hirdet felhívásokat hazai vállalkozások, kutatóhelyek, illetve magánszemélyek számára szellemi alkotásaik levédetésére, elősegítve azok hatékony hasznosulását akár a nemzetközi piacokon is. 

2024. május 9. 09:54

Indul a K&H STEM pályázat: az IT hallgatók innovatív megoldásait várják

Technológiai pályázatot hirdet a K&H a hazai IT képzést nyújtó felsőoktatási intézmények hallgatói számára, hogy elismerje azon fiatal szakembereket, akik kiemelkedő szakmai, tudományos dolgozataikkal hozzájárulnak az új, innovatív megoldások kitalálásához és inspirációként szolgálnak mások számára. A közel 2 millió forint anyagi támogatást és szakmai projektmunkában való részvételi lehetőséget biztosító pályázatra alap- és mesterképzés kategóriákban, összesen 8 témakörben – köztük AI, fintech és felhőtechnológiában – lehet jelentkezni itt.

2024. május 6. 19:53

Bevállalós ötletekkel versenyeznek a Megoldások a holnapért döntősei

Kiválasztották a legjobb nyolc csapatot a Samsung és az EdisonKids Megoldások a holnapért kihívásán. A jövő oktatása, a fenntarthatóság és a közösségfejlesztés iránt elkötelezett fiatalok megkezdhetik a felkészülést a döntőre. A következő hetekben a csapatok elképzelésük prototípusát alkothatják meg és tesztelhetik működését a mentorok közreműködésével. A diákok a szakértők segítségével készülnek a végső, májusi megmérettetésre, ahol a három legjobb csapat összesen 6 millió forint összértékű Samsung készülékkel bővítheti egyéni és oktatási intézménye eszközparkját.

2024. április 23. 14:44

Kreatív megoldásokkal építenének fenntartható jövőt a Zöld kód pályázat döntősei

Március 23-án rendezte meg a Vodafone Magyarország Alapítvány a Zöld Kód – Kódolj a holnapért! pályázat döntőjét. A legjobb ötletekkel érkezett csapatok közül a fiatalabb korosztályt egy Scratch-meccs várta, míg a nagyobbak szakmai mentorok segítségével valósíthatták meg a fenntarthatósági problémákra reflektáló robotötleteiket. A 6 millió forint összdíjazású pályázattal a Vodafone Magyarország Alapítvány célja, hogy a fiatalokat arra buzdítsa, gondolkodjanak és tegyenek azért, hogy a digitalizációt a fenntartható jövő szolgálatába állítsák.

2024. március 27. 15:08

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36