A marketing motorizálja a gazdaságot

forrás: Prím Online, 2020. december 8. 08:54

Minden, az ágazatban létrejövő 1000 forint bruttó hozzáadott érték további 860 forinttal járul hozzá a nemzetgazdasági összteljesítményhez. Minden, az ágazatban dolgozó 100 munkavállaló tevékenysége további 111 munkahelyet teremt a gazdaság egészében. 

Hiánypótló ágazati tanulmányt készített a 30 éves Magyar Marketing Szövetség (MMSZ) a Századvég Gazdaságkutató Zrt.-vel, amely bemutatja a marketing szerepét és értékteremtését, nemzetgazdasági súlyát, valamint a kreatíviparral való kapcsolatát.  Külön kitér a marketing gazdasági újraindításban betöltött szerepére is. A marketing nemzetgazdaságban betöltött multiplikátor hatásain túl a tanulmány kimutatta azt is, hogy az ágazatban a hatékonyság minden vállalatméret esetében meghaladja a nemzetgazdasági átlagot, valamint aláhúzza a marketing innovációban betöltött megkerülhetetlen szerepét. 

 

Még ma is gyakran szembesülünk azzal, hogy a marketinget a reklámozással, a reklámmal azonosítják, holott az ennél sokkal többet jelent. A marketing értékteremtő szerepe éppen abban ölt leginkább testet, hogy az a terméket, szolgáltatást a teljes életszakaszán végigkíséri – annak fejlesztésétől kezdve a stratégiájának kialakításán és az arculat megtervezésén, implementálásán túl egészen az eladás ösztönzéséig, illetve az azt követően nyújtott szolgáltatásokig – hangsúlyozza Hinora Ferenc, az MMSZ elnöke. A Magyar Marketing Szövetség mindig is elkötelezett volt a marketing értékteremtő képességének hirdetésében, az idei évben ugyanakkor még inkább felelősségének érezte megmutatni azt, hogy a marketing legfontosabb feladata a gazdaság motorizálása. A koronavírus-járvány kirobbanásakor a Szövetség és partnerügynöksége, a Positive Adamsky a #mostnincsmegallas videókampányban, már bemutatta a marketing szerepének kiemelt jelentőségét 235 percnyi videóanyagon keresztül, amelyet mindezidáig közel 10 000 egyedi látogató tekintett meg.

 

 

A most nyilvánosságra hozott Marketing Indikátor című tanulmány három kiemelt célcsoport számára készült. A célcsoportok egyikét a gazdaságpolitikai, kormányzati döntéshozók jelentik, akik számára a tanulmány megállapításai érzékelhetővé teszik, hogy a nemzetgazdasági kihívások megoldásában hol számíthatnak a marketingágazat aktív támogatására.

 

A második célcsoportot az üzleti döntéshozók alkotják, akik számára a tanulmány azt bizonyítja, hogy a marketing a vállalkozások elemi szintjén is a növekedést szolgálja – tehát a marketing nem más, mint befektetés a jövőbe. Míg a tanulmány harmadik célcsoportja természetszerűen a szakmát művelők igen heterogén tábora, akik a kutatás eredményei kapcsán abban a meggyőződésükben erősödhetnek meg, hogy mindennapi munkájuk értékteremtő módon járul hozzá saját vállalkozásuk, munkaadójuk cége és aggregált módon az egész nemzetgazdaság teljesítményéhez.

 

A tanulmány megerősíti, hogy a marketingágazat – hasonlóan a kreatíviparhoz – horizontális módon, értékláncalapú szereplőként kapcsolódik a gazdaságot alkotó hagyományos szektorok mindegyikéhez. Ami a saját gazdasági lenyomatát illeti: 2018-ban 402,4 milliárd forint bruttó hozzáadott érték előállításában vett részt, és a tovagyűrűző hatásokat is figyelembe véve közel 28 ezer fő részére biztosított munkahelyet. A közvetett hatások esetében a szektor összesen 137,4 milliárd forinttal járult hozzá a költségvetési bevételekhez, amely nagyobb, mint például a kisadózó vállalkozások tételes adójából (KATA) származó bevétel, illetve több mint 40 milliárd forinttal haladja meg a szeszes italok és egyéb termékek után a költségvetésbe fizetett jövedéki adó összegét.

 

A tanulmány megállapítása szerint a marketingágazat és a kreatívipar a gazdaság hajtómotorjai – akár a COVID-19 előtti, akár az azt követő időszakra gondolunk. Mindeközben persze nem feledhetjük azt se, hogy a modern marketing fő küldetése, hogy elősegítse a fenntartható, körforgásos gazdaság kialakulását, illetve fejlődését – teszi hozzá Hinora Ferenc. Az ágazat hiánypótló áttekintésén túl, a tanulmány négy olyan kiemelt területet is ajánl, ahol a marketingnek megkerülhetetlen szerepe van, egyrészt a járványhelyzet utáni gazdaság fellendítésében, valamint általában a gazdaság fenntartható működésének kialakításában. Kitörési pontként jelenik meg a nemzetközi piacon is életképes magyar márkák felépítése, illetve a leállt ágazatok - digitális szolgáltatások terén történő – fejlesztése, emellett pedig speciális területként azonosította a tanulmány a turizmus újraindításának támogatását és ehhez kapcsolódóan a termék turizmus fejlesztését is. A fenntartható fejlődést ugyanakkor a fogyasztói tudatosság kialakítása, fejlesztése, illetve az innováció további tudatos ösztönzése szolgálhatja leginkább.

 

A tanulmány eredményeit a Szövetség a marketingindikator.hu oldalon tette közzé, amely egy olyan szakmai platform, amelynek a küldetése, hogy több oldalról és aktuálisan mutassa be azt, hogyan járul hozzá a marketing a gazdaság működéséhez, valamint hogyan épül fel és mi jellemzi a marketingszolgáltatók speciális szektorát.

 

A Magyar Marketing Szövetség köszönetet mond a Századvég Gazdaságkutató Zrt. munkatársainak, a Magyar Marketing Szövetség elnökségének és tagságának, a kutatási munkában szerepet vállaló szakmai érdekképviseleti szervezetek képviselőinek és a tanulmány társfinanszírozójának, a Positive Adamsky reklámügynökségi csoportnak a tanulmány elkészítéséhez nyújtott segítségért. Nélkülük ez a hiánypótló tanulmány nem jött volna létre.

 

Hisszük, hogy nem vagyunk egyedül azzal a nézetünkkel, amely szerint a marketing szerepe az, hogy motorizálja a gazdaságot, szolgálja az üzleti növekedést – hangsúlyozza Hinora Ferenc, az MMSZ elnöke. Ha Te is hiszel a marketing erejében, legyél Te is a marketing evangélistája és csatlakozz a Magyar Marketing Szövetség 30 éves szakmai közösségéhez! 

Trend ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Új szintet léphet az MI-forradalom az adatközpontokban

Együttműködési megállapodást kötött a Schneider Electric és az NVIDIA, a két cég összefogásának köszönhetően megnyílik az út a mesterséges intelligencia (MI) alkalmazásokat még jobban támogató, ugyanakkor energiahatékonyan működő adatközpontok kialakítása előtt. A megállapodás részeként a Schneider Electric leányvállalata, az AVEVA digitális iker platformját összekapcsolják az NVIDIA Omniverse megoldásával, egységes környezetet biztosítva a virtuális szimulációhoz és az együttműködéshez.

2024. április 19. 13:24

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09