UV-C fénnyel a fenntartható fertőtlenítésért

forrás: Prím Online, 2020. december 6. 15:04

A világjárvány felhívta a figyelmet a megfelelő fertőtlenítés jelentőségére, méghozzá nemcsak az egészségügyi szektorban, hanem más helyeken is, ahol nagy tömegek gyűlhetnek össze. Számos alternatíva érhető el a piacon, azonban ha egy hatékony, ám mindeközben környezetbarát megoldást keresünk, akkor érdemes közelebbről is megismernünk az UV-C fénnyel történő automatikus fertőtlenítést.

A fertőzések visszaszorítása már a Covid-19 előtt is komoly gondot jelentett a kórházak számára világszerte, a koronavírus-járvány kitörése után pedig a fertőzések elleni küzdelem minden eddiginél fontosabbá vált. Megoldások pedig léteznek, amelyeket a vírusok deaktiválására és terjedésük megakadályozására használnak. Ilyen például a vegyszerekkel való kézi fertőtlenítés, az ózonnal való légfertőtlenítés, vagy az UV-C fénnyel történő fertőtlenítés.

 

 

Hagyományos módszerektől a 21. századi fertőtlenítésig

Ha a fertőtlenítés hatékonyságából és a környezetre mért hatásából indulunk ki, láthatjuk, hogy a kézi fertőtlenítés csak a felületek fertőtlenítését teszi lehetővé, hatékonysága az emberi munkától és a fertőtlenítőszertől (típus, mennyiség) függ, másrészt pedig környezetszennyező megoldás, mivel vegyszereket alkalmaz, és a vegyi anyagok csomagolása szennyezheti mind a vizet, mind a talajt miután hulladékká válik. Az ózonnal való fertőtlenítés hatékony módszernek tekinthető a vírusok ellen, azonban csak a levegő fertőtlenítésére alkalmas, és nagy hátránya, hogy a kibocsátással károsítja a Föld ózonrétegét.

 

Ezekkel szemben az UV-C fény használata lehetővé teszi a felületek és a levegő egyidejű fertőtlenítését. Továbbá, ez a technológia egy környezetbarát vegyszermentes megoldás, amely teljesen természetes, nem igényli a vegyi anyagok tárolását és szállítását, illetve nem szennyezi a levegőt és nincs káros hatása az ózonrétegre sem.

 

 

A robotikai megoldás

Mindezek tudatában a Blue Ocean Robotics és dán kórházak egy csoportja 2014-ben leányvállalatként létrehozta az UVD Robots-ot, hogy egy fenntarthatóbb megoldást kínáljon a kórházban elkapott fertőzések problémájára, mivel csak Dániában annyira komoly a helyzet, hogy évente 50 ezer beteg kap el kórházi fertőzést. Az UVD Robots az UV-C fénnyel való fertőtlenítő technológiát alkalmazza. A robot a mély mikrobiológiai tudás, az autonóm robottechnológia és az ultraviola fény kombinációjával hozza létre a világ legjobb UV-C-alapú fertőtlenítő megoldását, amely 10-15 perc alatt bizonyítottan elpusztítja a kórteremben lévő patogéneket. Ezekkel a robotokkal más megoldásokhoz képest jelentősen kevesebb fizikai munkára van szükség egy szoba előkészítéséhez, valamint a robot működtetéséhez és a vele való fertőtlenítéshez. A legmodernebb mobil robot- és érzékelő-technológiák egy UV fedélzeti modullal való összekapcsolása lehetővé teszi az UVD Robots számára, hogy megsemmisítse a vírusokat és a baktériumokat. A robot használatával a baktériumok általános előfordulása (felszíni sűrűsége) jelentősen csökkenthető. A mobil robotok továbbá széles spektrumú biocid robotok is, azaz a vírusok és baktériumok mellett olyan patogéneket is deaktiválnak, mint például a gombák vagy a spórák. A megoldás használatának pozitív hatásait az intézmények vezetőségei is érzékelik, hiszen az kevesebb többletköltséggel jár, és remek befektetésnek bizonyul a páciensek biztonsága szempontjából. Az UV-C fénnyel a robot megakadályozza és korlátozza a fertőző mikroorganizmusok terjedését a környezetben, és ezzel biztonságos, megbízható és felhasználóbarát működést nyújt a takarító személyzet számára, valamint neki köszönhetően csökken a kivett betegszabadságok száma is. A fenntartható megoldás számos díjat nyert, mint a rangos IERA Award 2019 díj, az euTech Transfer Award, vagy az RBR50 Innovation Award. Legutóbb pedig, az SDG Tech díjátadón Dánia legfenntarthatóbb megoldásának választották az egészségügyi szektoron belül. Az UV-C fény alapú UVD robotokat a COVID-19 elleni küzdelem során is használják, mivel képességeiknek köszönhetően a vírusok és baktériumok 99,99%-t képesek deaktiválni.

 

 

A technológiát az egészségügy számára (műtők, intenzív osztályok, sürgősségi részleg, betegszobák) fejlesztették ki, ugyanakkor alkalmas gyógyszergyárak, élelmiszer-feldolgozó vállalatok, irodák, szállodák, óceánjárók, és közterületek, mint például bevásárlóközpontok, vagy repülőterek fertőtlenítésére is, ahol kórokozók fordulhatnak elő.

 

 

Mobil robotok a Covid-19 elleni küzdelemben Magyarországon

Magyarországi intézmények is elkezdtek robotikai automatizációt integrálni mindennapi folyamataikba. A Semmelweis Egyetem Orvosi Képalkotó Klinikája és a Teleki Hold Otthon is UVD robotokat alkalmaz nyár eleje óta, amióta a COVID-19 miatt nagyobb az igény a fertőtlenítésre, valamint az Europa Design irodaépülete is a robotok használata mellett döntött.

 

Az UV-C fényt alkalmazó fertőtlenítő megoldást nyújtó UVD robotok az Ozone TV Egyenlítő c. műsorában is bemutatkoztak egyik Magyarországi forgalmazójuk, az Európai Tudásközpont révén. 

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Informatikai pályaorientációs napon segítik női szakértők az iskolás lányok elhelyezkedését

Lányoknak szóló informatikai pályaorientációs napot szervez a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság Informatika Történeti Kiállítása és a Women4Cyber Hungary a szegedi Szent-Györgyi Albert Agorában. A Girls in ICT Day rendezvényen gondolatébresztő interjúk és inspiráló előadások segítenek a jövő reménybeli női informatikusainak a tájékozódásban és elhelyezkedésben. Az érdeklődőknek az eseményre nemcsak személyesen, hanem online is lehetőségük van csatlakozni.

2024. április 18. 16:54

Kerti bolt: az eMAG új, online üzlet az üzletben koncepciója több mint 100 ezer termékkel

Kerti bolt néven az eMAG új, bolt a boltban online koncepcióját indította útjára a webáruházában, amely mintegy 100 ezer-féle kertészeti terméket kínál, és kényelmesebb böngészési élményt nyújt e kategória termékei között. Értékesítési statisztikái szerint egy átlagos magyar vásárló átlagosan mintegy 24.000 forintot költ online vásárolt kertészeti termékekre – a legtöbb ilyen terméket május hónapban értékesíti a cég.

2024. április 18. 09:59

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09