Mobil robot segítségével automatizál a Schneider Electric is

forrás: Prím Online, 2020. november 27. 09:39

Az autonóm mobil robotok (AMR-ek) területén piacvezető Mobile Industrial Robots (MiR) termékét, egy MiR500 mobil robotot állított munkába a Schneider Electric Industries bukownói gyárában, Lengyelországban. A MiR500 autonóm mobil robot akár 400 kg súlyú áruval is megpakolt raklapokat szállít a gyárterület és a raktár között, melynek köszönhetően hozzájárul a belső logisztika optimalizálásához, mivel csökkenti a szállítási költségeket és növeli a munkahelyi biztonságot. A MiR kiválasztásában nagy szerepet játszott annak rugalmassága, biztonságos működése, teherbírása, valamint könnyű használhatósága.

 

Csökkennek a logisztikai költségek

A Schneider Electric becslése szerint a MiR500 autonóm mobil robot gyorsan be fogja hozni az árát. A gyár képes csökkenteni belső logisztikai és szállítási költségeit, valamint a használatban lévő raklapok számát is. A befektetés megtérülésének kiszámításához ezeket a tényezőket veszik figyelembe.

 

„Az áruval két szinten megpakolt raklapok szállítására képes mobil robot bevezetése lehetővé tette, hogy több áruval töltsük fel a kamionokat. Ennek hatására csökkennek a szállítási költségek, továbbá kevesebb raklapot használunk, ami csakugyan csökkenti a költségeket” – mondja Agnieszka Należnik-Jurek, a Schneider Electric műszaki osztályvezetője.

 

 

A MiR500 egész nap képes a munkavégzésre, három műszakban dolgozik. A robot nyolcféle kört fed le a gyárban, ahol egy kör átlagos hossza 140 m, egy műszak alatt pedig átlagosan 5,5-6 km-es távolságot tesz meg. Miután megkapta küldetését a raktári alkalmazottól, a robot felvesz egy üres raklapot a raktárban és elviszi azt a gyártósorhoz. Ezután a MiR500 az üres raklapot egy üres raklaptartóra helyezi, elveszi a késztermékekkel telipakolt raklapot, és elszállítja a raktárba. Amennyiben a raktárba való visszatéréskor nem kap új feladatot, a robot automatikusan beáll a töltőállomásra.

 

„A MiR autonóm mobil robotok lehetővé teszik a vállalatok számára, hogy optimalizálják belső szállításukat anélkül, hogy meg kelljen változtatni a gyárterületet, emellett pedig nagy terhelhetőséget és rugalmasságot, valamint könnyű használhatóságot kínálnak. Ezeket az előnyöket a Schneider Electric bukownói mérnökei is felismerték” – mondja Łukasz Mąka, az Astor MiR robotokért felelős vezetője.

 

 

A MiR Pallet Lift raklapemelő modullal ellátott MiR500 megkönnyíti egész raklapok a MiR Pallet Rack raklapállványról való felvételét. A felszerelt és Wi-Fi hálózathoz csatlakoztatott I/O érzékelők folyamatosan küldik a pozíciókat a robotoknak. Ennek köszönhetően a szállított raklapok útja mindvégig nyomon követhető. A bukownóban használt SE Andon vezérlő rendszerben a robotok összes küldetésével és feladatával kapcsolatos információk megtekinthetők. Mindössze pár hónap után a Schneider Electric olyan mértékben volt képes optimalizálni belső szállítását, hogy lehetőség nyílt csatlakoztatni egy újabb MiR robotot a következő gyártási folyamathoz.

 

A meglévő régi, rögzített pályát követő AGV esetében nem volt lehetőség az útvonal változtatására, amikor a teljes gyártási folyamat átállítása ezt szükségessé tette volna. A MiR robot rugalmasságának köszönhetően azonban a Schneider Electric gyorsan és további felmerülő költségek nélkül rendezheti át a gyárterületet, mivel ehhez nem kell külső támogatást igénybe venniük.

 

 

Emelkedett biztonság

A 360 fokos látómezejű lézerek folyamatosan figyelik azokat a tárgyakat, amelyek közelében a robotok mozognak, így garantált a biztonság. A korábban használt AGV kocsival ellentétben, amely nem feltétlenül vett volna észre egy útjába lépő embert, a MiR robot dinamikus környezetekben is biztonságosan végzi munkáját. Észleli az embereket és gépeket, és megáll, vagy újratervezi útvonalát, amikor alkalmazottak, illetve egyéb akadályok kerülnek az útjába. Az alkalmazott 3D-s kamera és a lézeres szkennerek a MiR robotok alaptartozékai.

 

A hang- és fényjelzések emellett még tovább növelik a biztonságot. Mielőtt belép egy helyiségbe, ahol emberek tartózkodnak, a MiR500 egy hangjelzéssel hívja fel a figyelmet a jelenlétére. Majd miután kivárja az előre beprogramozott időt, belép a terembe. A MiR500 kék fénnyel is fel van szerelve, ami a Schneider Electric gyáraiban kötelező a mozgó gépek számára.

 

„A MiR robot telepítését örömmel fogadták a mérnökeink. A MiR500 jelenleg akár 400 kg-nyi áruval megpakolt raklapokat is képes szállítani, három műszakban, napi 24 órában. Az előnyök a raktárban dolgozó alkalmazottak számára a legszembetűnőbbek, akik szerint a MiR robot használata rendkívül egyszerű, webes felülete pedig felhasználóbarát. Emellett nagyra értékelik a korábbi önvezető járművek, az AGV-k visszavonultatása után visszanyert extra helyet is” – mondja Marcin Hat, a Schneider Electric gyártási folyamatainak robotikai mérnöke.

 

MiR robotokat a Schneider Electric további gyáraiban, Bulgáriában, Olaszországban és Franciaországban is alkalmaznak.

 

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Országszerte elérhetővé válik a Netrevalók program

A Netrevalók program sikeres tavalyi indulása után idén az Informatikai és Könyvtári Szövetséggel kötött megállapodással országos szintűvé válik a kezdeményezés, és 27 fővárosi könyvtár mellett 48 vidéki intézmény is csatlakozik a programhoz. Így összesen már 45 településen lesz elérhető a generációk digitális edukálását célzó program. A digitális infrastruktúra fejlesztése érdekében a Magyar Telekom a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és az Informatikai és Könyvtári Szövetség részére 100- 100 darab monitort adományoz a programban résztvevő könyvtárak számára.

2024. március 28. 11:50

Tabudöntögető témákat feszegetnek a diákok a Megoldások a holnapért programban

Kiválasztották a Samsung és az EdisonKids által meghirdetett Megoldások a holnapért kihívás legjobb 50 diákcsapatát. A fenntarthatóság, a jövő oktatása és a közösség hívószavára összesen 120 jövőformáló és kreatív pályázat érkezett az ország számos pontjáról. A továbbjutók új készségekkel és ismeretekkel gazdagodhatnak a Megoldások a holnapért speciális tanulási platformján, hogy újszerű megoldást dolgozhassanak ki az általuk felvetett problémára. Az oktatási anyagok összeállításában, a diákok tervezői gondolkodásának elmélyítésében idén ismét kulcspartner a Cellux Csoport. A csapatokat támogató tanárok mentorálásában a Hősök Tere Alapítvány ad szakmai segítséget.

2024. március 28. 10:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05