A Xerox kutatócége is segít megismerni az óceánokat

forrás: Prím Online, 2020. november 4. 13:37

A Xerox technológiai kutatóvállalatával, a PARC-kal kötött szerződést a DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency – az Egyesült Államok Védelmi Minisztériumának kutatásokért felelős részlege) az „Ocean of Things” következő fejlesztési fázisában, a tengerekkel kapcsolatos tudományos ismeretek bővítése érdekében.

A DARPA által 2017-ben bejelentett „Ocean of Things” projekt során kicsi és olcsó „driftereket”, felszíni, szabadon lebegő bólyákat telepítenek a Dél-Kaliforniai-öbölben és a Mexikói-öbölben, hogy adatokat gyűjtsenek a környezetről és az emberek okozta hatásokról. Ilyenek például a tenger állapota, felszínének hőmérséklete, a felszíni tevékenységek, vagy akár az adott területen áthaladó tengeri élettel kapcsolatos információk.

 

„Az óceánok a Föld felületének több mint 70%-át fedik le, mégis nagyon keveset tudunk róluk” – mondta Ersin Uzun, a Xerox „Internet of Things” csapatának alelnöke és vezérigazgatója. „A drifterek lehetővé teszik, hogy folyamatosan figyelhessük a történéseket, és olyan adatokat gyűjtsünk, amelyeket korábban sohasem tudtunk nyomon követni.”

 

 

Minden egyes napenergiával működő drifternek körülbelül 20 fedélzeti érzékelője van, köztük kamera, GPS, mikrofon, hidrofon és gyorsulásmérő. A különféle szenzorok sokféle területre vonatkozóan szolgáltathatnak adatokat, beleértve az óceán szennyeződését, a vízkultúrát és a szállítási útvonalakat.

 

A PARC felhasználva a technológiák kifejlesztésében szerzett több mint ötven éves, élenjáró tapasztalatát olyan driftert tervezett, amely a legjobban megfelel a DARPA követelményeinek. Többek között a bólyának környezetbarát anyagokból kellett készülnie, képesnek kell lennie arra, hogy zord tengeri körülmények között egy vagy több évig túléljen, mielőtt biztonságosan magától elsüllyedne, és fejlett analitikai technikával kell rendelkeznie, hogy fel tudja dolgozni és meg tudja osztani az összegyűjtött adatokat.

 

A PARC 1,500 driftert épített a projekt első szakaszában, míg a következő szakaszra akár 10,000 további szenzort szállít, amelyek még kompaktabbak és költséghatékonyabbak lesznek. Az ebben a körben gyűjtött adatok segítenek a végleges design további optimalizálásában. A DARPA várhatóan nagy mennyiségben telepít majd hasonló driftereket, amelyek folyamatosan szolgáltatják az információt, hogy jobban megértsük az óceánokat.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Kiderült, hogy állnak a magyarok a robotokhoz

Idén is kitárta kapuit a HVG Állásbörze, ahol több mint száz munkaadóval személyesen és hibrid formában is találkozhattak azok az álláskeresők, akik ellátogattak április 17-19-e között a Papp László Budapest Sportarénába. Mindenki kedvence, a Bastion Group robotkutyája is jelen volt az eseményen, ahol hatalmas volt az érdeklődés a robotika iránt.

2024. április 25. 09:56

Innováció a légi szállítmányozásban

A DSV egy hazánkban innovációnak számító, korábban még sosem alkalmazott átvilágítási szolgáltatás elindításával új export légiszállítási lehetőségeknek nyit kaput. A Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér közvetlen közelében található raktárukban már 2-8 Celsius-fokos környezetben is átvilágítási szolgáltatás nyújtására lesznek a továbbiakban képesek, ezzel pedig fellendítik a BUD Airport gyógyszerexport tevékenységét. A fejlesztés egy gyógyszeripari üzleti esemény keretein belül debütált 2024. április 23-án, Vecsésen.

2024. április 24. 19:50

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50