Magyar–román együttműködés a Mozi+ helytelen korhatárbesorolása miatt

forrás: Prím Online, 2020. szeptember 24. 17:53

Nyertest hirdetett egy szegedi frekvencia közösségi jellegű használatára kiírt pályázati eljáráson a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa legutóbbi ülésén. A magyar testület kezdeményezésére a román médiafelügyelet több mint félmillió forintnak megfelelő bírságot rótt ki a Mozi+ szolgáltatójára, amiért rossz korhatár-besorolással és időpontban adta le a Logant. A tanács módosította klasszifikációs ajánlását.

A testület e heti ülésén megállapította, hogy a Szeged 100,2 MHz körzeti frekvencia közösségi jellegű használatára kiírt rádiós pályázati eljárás nyertese az egyedüli pályázó Karc FM Média Kft.

 

A román társhatóság, a NAC a Médiatanács jelzése után megállapította, hogy a Magyarországra sugárzó Mozi+ szolgáltatója azzal sértette meg a román jogszabályokat, hogy a Logan – Farkas című filmet idén májusban 19 órától, a 12 éven aluliaknak nem ajánlott korhatár-besorolással tette közzé a 15-ös korhatár-besorolás helyett. A román jogszabályok szerint a 15-ös korhatár-besorolással, este 23 óra és reggel 6 óra között sugározhatóak azok a műsorok, amelyek erőszakos jeleneteket tartalmaznak. A magyar jogszabályok alapján a filmet a 16 éven aluliaknak nem ajánlott besorolással, kizárólag este 21 és reggel 5 óra között adhatta volna a csatorna. A társhatóság 7500 román lej – kb. 561 ezer forint – bírságot rótt ki a csatorna szolgáltatójára.

 

A testület joghatóság hiányában megszüntette az Euronews szolgáltatója ellen kérelem alapján indított kiegyensúlyozottsági eljárását. A kérelmező szerint törvénybe ütközött és a nézők megtévesztését szolgálta az, hogy a csatorna a lengyelországi elnökválasztás második fordulója után, de még az eredmény megismerése előtt tényként közölte az összellenzéki jelölt győzelmét. Mivel a csatorna szolgáltatója franciaországi székhelyű, így a médiatörvény alapján nem tartozik az NMHH joghatósága alá – attól függetlenül, hogy Magyarországra és magyar nyelven is sugároz –, így a testület nem járhatott el az ügyben.

 

A médiatörvény változásai miatt a Médiatanács módosította a filmek és műsorok korhatár-besorolására vonatkozó klasszifikációs ajánlását. A testület kiterjesztette az ajánlást a műsorszámokban megjelenő feliratos gyorshírekre: ezt kerülni kell a 12 éven aluliaknak vagy fiatalabbaknak nem ajánlott műsorokban. Ez a megjelenítési mód ugyanis akkor is problémás, ha abban úgy adnak hírt váratlan, erőszakos, megrázó eseményekről, hogy azok tartalmuk szerint nem lépik túl az érintett műsorhoz tartozó korhatári kategóriában elfogadható mértéket. Ha pedig a feliraton szereplő információ meghaladja az érintett műsor korhatár-besorolását, akkor magát a műsorszámot magasabb kategóriába kellene sorolni. Az ajánlás emellett kiegészült új műsorszám-példákkal is, amelyek az egyes korhatári kategóriák elhatárolását segítik a kategóriaismertető szövegrészekben. A frissített klasszifikációs ajánlás napokon belül olvasható lesz az NMHH honlapján.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Sony 4 győzelmet ünnepel a 2024-es TIPA Awardson

A Sony büszkén jelenti be, hogy a nagyhírű Technical Image Press Association ismét négy TIPA-díjjal ismerte el a Sony teljesítményét és innovációját. Idén a Sony többek között a "LEGJOBB PROFESSZIONÁLISABB HYBRID KAMERA" elismerést kapta az Alpha 9 III és a "LEGJOBB APS-C EXPERT KAMERA" címet az Alpha 6700 számára.

2024. április 20. 13:14

Ismét találkozhatunk a Google Utcakép autóival

Google Utcakép autói idén tavasszal újra visszatérnek a magyar utakra. A következő hónapokban az ország számos pontját érintik majd, hogy frissítsék a városok, utak és autópályák nézetét a Google Térképen.

2024. április 20. 09:49

Sony World Photography Awards 2024 – kihirdették a nyerteseket

A World Photography Organisation egy különleges gálaünnepségen Londonban kihirdette a Sony World Photography Awards 2024. évi nyerteseit. Az immár 17. éve megrendezett díjátadó ünnepség napjaink legjobb fotográfiai alkotásait mutatja be, valamint az elmúlt év legközkedveltebb képeit és történeteit díjazza. A győztes, döntős és shortlistre került képek április 19-től láthatók a Sony World Photography Awards 2024 kiállításon a londoni Somerset House-ban.

2024. április 19. 20:08

Kiberbiztonsági útmutató készült a magyar kkv-knak

A magyar kisvállalkozásokat támogató kiberbiztonsági kézikönyvet mutatott be az Európai Innovációs és Technológiai Intézettel (EIT Digital), a Nemzetközi Digitális Alapítvánnyal (Global Digital Foundation) együttműködve a Huawei Technologies. 

2024. április 19. 18:43

A MITTE az ügynökségi partnere a világ első tokenizált naperőmű projektjének

A MITTE felel a globális zöld energia vállalat, a Sunmoney Solar Group almárkájának branding és social feladataiért, illetve a Sunmoney 360 app design feladataiért.

2024. április 19. 16:59

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50