A ruhavásárlás jövője – a méretkalkulátortól a mesterséges intelligenciáig

forrás: Prím Online, 2020. szeptember 22. 13:33

A mesterséges intelligencia nemcsak szórakoztató és interaktív vásárlási élménnyel írja át az e-kereskedelmi piacot, de a ruhavásárlási szokásainkat is fenekestül felforgatja. A ma elérhető legújabb méretfelismerő 3D testszkenner pedig olyan kicsi, hogy otthonra is megrendelhető. Innen tényleg csak egy ugrás, hogy az MI „öltöztessen” minket.

 

Mérje le magát!

Netről ruhát rendelni lutri. Hiába mérjük le magunkat egy mérőszalaggal tetőtől-talpig, és választjuk ki a megfelelőnek gondolt méretet, sokszor mégsem stimmel. Valójában a webes kiegészítő – és ruharendelésekkel kapcsolatos összes panasz 70 %-át a méretproblémák teszik ki. A gördülékenyebb vásárlás és a vevői elégedettség növelése érdekében ezért a nagy divatcégek és e-kereskedők a hagyományos mérettáblázat megreformálására új alternatívákon dolgoznak az innovatív techcégekkel karöltve. De ne ugorjunk fejest a sci-fi filmekbe illő jövőképbe, haladjunk szépen sorban és nézzük meg honnan - hová fejlődik a technológia.

 

www.ovbolt.hu
 

 

Méretkalkulátorok és testmérő appok

Egy egyszerű online kalkulátor a hagyományos mérettáblázatot hivatott kiváltani és az ideális méretválasztást segíti netes vásárláskor. A kalkulátor használatához szükség van egy szabócentire, a testi adottságok leméréséhez, majd egy kattintással megtudható a megfelelő méret.

 

A következő szint a Puma, a Hugo Boss és a The North Face által is használt népszerű Fit Finder interaktív kalkulátor és társai. A magasság, a testsúly, az életkor (!) és a testalkat adatai alapján a hasonló vásárlói adatok összevetésével számítja ki az ideális méretet és tesz javaslatot.

 

 

És most figyeljen! Rendeléskor a testmérő appok is segítségünkre lehetnek. A TailorGuide kamerás méretfelismerés alapján működik, ezzel szemben a MySizeID a mobilba épített érzékelők és szabadalmaztatott algoritmus segítségével végzi el a méréseket, kamera használata nélkül. Hihetetlen, de az okostelefonokra írt alkalmazások erre is képesek.

 

 

Az okostükör lassan a múlté

Az okos próbafülkében elhelyezett okostükör érintőképernyőjén minden fontos információt megkapunk a RFID technológiának köszönhetően. A ruhákat csak bevisszük magunkkal a próbafülkébe, és máris megjelennek a kijelzőn az üzletben elérhető színek, méretek, valamint további javasolt ruhadarabok. Ez cool, de mi van, ha a következő generációs okos próbafülkéket már olyan szenzoros érzékelőkkel látják el, ami milliméter pontosságú képet ad a testéről? Nos...

 

 

3D testszkenner már otthonra is

A II. generációs dressing room működése a body scan lehetőségeiben rejlik. A Scanatic 360 Body Scanner fél percen belül beolvassa méretet és kivetíti a méretarányos avatarját a kijelzőre, amit – akárcsak egy hagyományos ruhapróbán,  virtuálisan öltöztethet. A VR és az AR A body scan-t egy appal (Cloudzet) párosítva azt is megtudhatjuk, hogy a különböző ruhamárkák esetén milyen méretet kell válasszunk. A kiterjesztett valóság vezérelte virtuális ruhapróbát már a GAP, és a Zara üzleteiben is kipróbálhatjuk.

 

A fejlesztések azt mutatják, hogy ezeket az innovációs élményeket nem csak a plázák divatüzleteiben élheti át. A legújabb testszkennereket hordozható méretűre tervezték, így saját felhasználásra is elérhetőek. Igaz, elsődleges funkciójuk a sportot és az egészséges életmódot célozza meg, de innen már csak egy hajszál választja el, hogy az öltözködésben is segítségünkre legyenek. A NAKED és a SHAPESCALE szobamérleg méretű gépeit akár 500 dollárért megrendelhetjük otthonra. De kipróbálhatjuk a 3DLOOK innovációját, ami csupán 2 darab mobillal készült fotó alapján képes elkészíteni a 3D-s avatart, body scan nélkül!

 

 

Az MI a jövő személyi stylistja

Egy nem túl távoli jövőben a viselkedésünket és érzelmeinket figyelő mesterséges intelligencia láthat el minket öltözködési- és divattanácsokkal. Stílusunkat, vásárlási szokásainkat megtanulva, testalkatunkat és ruhatárunkat monitorozva ajánl megfelelő szettet a napi programunkhoz, a munkahelyi pozíciónkat és az időjárást is figyelembe véve. Szól, ha a szennyesben van a kedvenc pólónk, vagy ha ideje új ruhákat venni.

 

Hogy milyen lesz a fogadtatása, hamarosan megtudjuk…

 

forrás: https://www.ovbolt.hu/divathirek-a-ruhavasarlas-test-meres-evolucioja_203  

 

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Nem érdemes otthon őrizgetni a régi mobilokat

Bár látható javulás, a magyarok több mint fele még mindig otthon tárolja használaton kívüli, régi mobiltelefonját – derült ki a Yettel legutóbbi országos, reprezentatív kutatásából. A milliónyi fiókban heverő mobilkészülékből rengeteg értékes anyag újra felhasználható lenne, miközben a bennük lévő akkumulátor évek alatt akár tűzveszélyessé is válhat. Most a használt mobilok akár 30 000 Ft-ot is érhetnek a Yettelnél.

2024. április 19. 11:50

Világdöntőben az ELTE programozói

A kontinensviadal bronzérmeseként az Informatikai Kar csapata képviselheti hazánkat az ICPC programozói versenyen 2024 szeptemberében Kazahsztánban.

2024. április 19. 09:44

Lányok Napja az ELTE Informatikai Karán

Az ELTE Informatikai Kar ismét szeretettel várja az érdeklődőket a Lányok Napjára, ahol bemutatják, milyen izgalmas és kreatív feladatok várnak a jövő informatikusaira, és miért érdemes lányként ezt a pályát választani.

2024. április 18. 19:41

Informatikai pályaorientációs napon segítik női szakértők az iskolás lányok elhelyezkedését

Lányoknak szóló informatikai pályaorientációs napot szervez a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság Informatika Történeti Kiállítása és a Women4Cyber Hungary a szegedi Szent-Györgyi Albert Agorában. A Girls in ICT Day rendezvényen gondolatébresztő interjúk és inspiráló előadások segítenek a jövő reménybeli női informatikusainak a tájékozódásban és elhelyezkedésben. Az érdeklődőknek az eseményre nemcsak személyesen, hanem online is lehetőségük van csatlakozni.

2024. április 18. 16:54

Használt autót webshopból?

A 2023-as év konszolidációt hozott a használtautó-piacon, de a recesszió és az infláció szele érezhető a szegmensben. A vásárlók tudatosabbak, a bizalmatlanság viszont továbbra is erős és gyakran indokolt. Mit hozhat a jövő, és hogyan vásárolnak a magyarok használt autót 2024-ben? 

2024. április 18. 15:28

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09