Elszaporodott az internetes bűnözés a távmunka alatt

forrás: Prím Online, 2020. szeptember 16. 17:33

Világszinten megnőtt a cégeket ért internetes támadások száma a járványügyi helyzet alatt – derül ki az ESG IT kutató- és tanácsadócég friss felméréséből. A rendkívüli helyzetben távmunkába költözött cégek ugyan többnyire zökkenőmentesen oldották meg az átállást, de az otthonról dolgozó kollégák eszközeinek védelme számos nehézséget okozott az IT-csapatoknak. Ma már kizárólag naprakész technológiával van esély minimalizálni a támadások sikerét – hívja fel a figyelmet a Panda Security.

Rákapcsoltak a hackerek, hogy kihasználják a világjárvány okozta technológiai sebezhetőséget a vállalati szektorban. A cégek közel kétharmada (63%) szerint ugyanis az átlagosnál több kibertámadási kísérlet zajlott ellenük ebben az időszakban – mutat rá az a frissen közzétett globális kutatás, amit az ESG világszerte 364 kibervédelmi és IT szakember megkérdezésével készített. A távmunkára átállásban jól vizsgáztak a társaságok, mintegy háromnegyedük (73%) állítása szerint sikerrel vette a biztonsági akadályokat, több mint egynegyedüket (27%) azonban váratlanul érték a nehézségek (a Panda Security májusban készített hazai körképe szerint a szervezetek 61%-a volt felkészületlen Magyarországon).

 

Az otthonról történő munkavégzés kapcsán a legnagyobb kihívást a dolgozók eszközeinek biztonsági beállítása (27%), a céges hálózathoz való védett hozzáférés megvalósítása (26%), valamint az adatforgalom és a dolgozók tevékenységének monitorozása (24%) jelentette. A kényszerű és váratlan home office zavartalan működésének biztosítása látványosan leterhelte az IT csapatokat. A tanulmány szerint több mint egyharmaduk napirendjét teljesen átírta (38%), és hasonló arányban számoltak be a szakemberek a munkamennyiség (32%) növekedéséről is. Közel negyedük véli úgy, hogy több stressz éri munkahelyén (23%), mint a vírushelyzetet megelőzően.

 

„Világszinten milliós nagyságrendű a hiány kiberbiztonsági szakértőkből, így akár egy, a mostani globális járványhoz hasonló helyzet komoly terheket róhat a technológiai csapatokra. Ennek megfelelően a cégeknek külön figyelmet kell fordítani kollégáikra a kritikus időszakban. A hackerek cégmérettől függetlenül vadásznak potenciális célpontokra, ezért különösen a kisvállalkozásoknak, saját szakember-állomány híján, érdemes elgondolkodniuk azon, milyen alternatív megoldással tudják megoldani szervezetük és ügyfeleik adatainak védelmét” – mondta Gölcz Dénes, a Panda Security hazai ügyvezető igazgatója a kutatásra reagálva.

 

A megkérdezettek közel háromnegyede (72%) arról számolt be, hogy a járvány hatására hatékonyabb együttműködés alakult ki a cégnél a gazdasági, valamint az IT- és biztonsági vezetők közt. Többségük emellett arra számít, hogy munkahelye a járvány hatására magasabb vagy legalább akkora összeget költ majd kibervédelemre, mint az idei évben (61%). A válaszadók szerint a döntéshozók elsősorban a jogosultság- és hozzáférés-kezelés (62%), a végpontvédelem (57%), valamint a web és e-mail biztonság területein készülnek beruházni.

 

A kutatásból az is kiderült, hogy a szakemberek fele (50%) szerint az otthonról való munkavégzéssel újonnan megismerkedő kollégák IT biztonsági ismeretei, illetve képzésük szintje sem megfelelő.

 

„Egy szervezetnek legalább akkora hangsúlyt kell fektetnie kollégái IT biztonsági képzésére, mint azt teszi például a tűz- vagy munkavédelem esetében. A cégek belső rendszerei gyakorta a saját munkavállalók figyelmetlensége vagy hanyagsága miatt kerülnek veszélybe, egyes esetekben a károkozás mértéke pedig többszörösen meghaladhatja a képzések és a védelmi megoldások költségeit” – tette hozzá Gölcz Dénes.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05