Ötvenmilliós támogatással segít az E.ON csoport a hátrányos helyzetű gyerekeknek

forrás: Prím Online, 2020. június 15. 12:51

A tanév végét követően hátrányos helyzetű gyerekeknek szervez felzárkóztató programot az E.ON csoport támogatásával a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet. Az összetett, hónapokon át tartó fejlesztő programot a vállalatcsoport összesen 50 millió forinttal támogatja. A digitális oktatásba nehéz körülményeik miatt megfelelően bekapcsolódni nem tudó gyerekeknek először nyári táborokat szerveznek a tananyag pótlására, majd tanműhelyekben folytatják a megkezdett munkát és havonta egyszer élménynapokat is tartanak. A segélyszervezet szakmai irányításával megvalósuló programokban több száz gyerek vesz majd részt.

Hatszáz gyerek megsegítését célzó, ötvenmillió forintos programot indít hátrányos helyzetű gyerekek felzárkóztatására az E.ON Hungária csoport támogatásával a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet. A támogatás és a program célja, hogy segítséget nyújtsanak azoknak a sokgyermekes, nehéz helyzetben élő családoknak, amelyeknél a gyerekek az elmúlt időszakban nem, vagy csak részben tudtak részt venni a koronavírus-járvány miatt bevezetett digitális oktatásban, mert nem álltak rendelkezésükre az ehhez szükséges digitális eszközök vagy hiányosak voltak a használatukhoz szükséges készségek, ismeretek.

 

Ennek a problémának a megoldására olyan összetett, több hónapos szakmai programot dolgoztak ki, amellyel nem egyszeri segítséget, hanem folyamatos fejlődést és emellett kikapcsolódást is biztosítanak a gyerekeknek.

 

„Tudatosan építettük fel ezt a hosszabb időtávot felölelő programot, mivel hiszünk benne, hogy a felzárkóztatást, tartós hatást csak alázatos, folyamatos munkával lehet elérni. Célunk, hogy a programban részt vevő gyermekek egyike se szenvedjen hátrányt a digitális alapkészségek hiánya miatt. A jövő az ő kezükben van, mi pedig a tudást is a kezükbe adjuk, amivel ezt a jövőt alakíthatják” - mondta Jamniczky Zsolt, az E.ON Hungária Zrt. igazgatósági tagja. 

 

 

A felzárkóztató program júliusban indul a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Gönci járásban tartott táborokkal, augusztusban pedig Olaszliszkán és Somogy megyei Kastélyosdombón folytatódik. Az egyenként egyhetes táborokban összesen 100-120 gyerek vehet részt. A gyerekeknek 10-15 fős csoportokban pedagógusok tanítják a digitális eszközök használatát, valamint segítik őket a veszélyhelyzet alatt kimaradt tananyag pótlásában, felzárkózhatnak a többiekhez és ők is felkészültebben várhatják az új tanévet. A napközi jellegű foglalkozások mellett bentlakásos ellátást is biztosítanak, valamint a gyerekek étkeztetéséről is gondoskodnak.

 

A szorgalmasan tanuló gyerekek a programok során tallérokat gyűjthetnek, amelyeket később egyebek mellett tanszerekre, sporteszközökre, okostelefonra válthatnak be.

 

A gyerekeket a táborok után nyitott és diákcentrikus tanulóműhelyek várják, ahol korrepetálást is kérhetnek és szakemberek segítik őket abban, hogy a meglévő digitális eszközöket használva hogyan tudják megoldani iskolai feladataikat. A műhelyek 2020 őszén Olaszliszkán, a Gönci járásban és Kastélyosdombón 4 hónap alatt 90 gyereknek biztosítanak folyamatos tanulási lehetőséget. Havonta egyszer közösségi élménynapon is részt vehetnek, ennek összesen 400 gyerek lesz majd részese.

 

 

„Példamutató és egyben jövőformáló az E.ON és a Segélyszervezet nehéz sorsú gyerekek felzárkózását szolgáló újabb együttműködése. Az Ökumenikus Segélyszervezet gyermekeket segítő intézményeinek munkatársai évtizedes tapasztalattal rendelkeznek a rászoruló gyermekek fejlesztése terén. Az E.ON előremutató támogatásának köszönhetően ez a tudás párosul most egy egyedülálló lehetőséggel, és így 2020 második félévében több száz gyermeknek kínálhatunk valódi kapaszkodót, esélyt a hátrányok ledolgozására” – emelte ki Lehel László, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet elnök-igazgatója.

 

Az E.ON nem csupán pénzbeli támogatást nyújt a programhoz: minden táborban egy-egy nap önkénteseik mutatják be közérthető és látványos megoldásokkal az energetika sokszínű világát. A tanulók megismerkedhetnek a többi között egy félbevágott elektromos autóval, illetve annak működésével, kipróbálhatják a két vállalat kosaras autóit, drónokat reptethetnek, sőt, a virtuális valóságba is belekóstolhatnak. A szórakoztató programok mellett önkéntesek tartanak előadást a gyerekeknek az energia- és környezettudatosság fontosságáról. A gyerekek praktikus tanácsokat és tippeket kapnak majd arról is, hogyan készülhetnek fel, mit érdemes tanulniuk, ha a jövőben az energia világában szeretnének elhelyezkedni, miként válhat belőlük például villanyszerelő, ami egy hosszútávon érdekes, stabil szakma lehet számukra. A tábor vége előtt koncert, illetve színházi előadás zárja a programot. Az E.ON hasonló bemutatóval készül a gyerekeknek a táborok után szervezett élménynapokra is.

 

A felzárkóztató nyári táborokról készült videót itt tekintheti meg. 

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Díjazták az építőipar „rocksztárját”

Markovich Béla, a Mapei Kft. ügyvezető igazgatója vehette át az idei "Év Építőipari Személyisége" díjat. A szakember 30 éve képzi és inspirálja a szakembereket és az építőanyag kereskedőket, emellett támogatja a megrendelőket építési álmaik valóra váltásában. Legyen szó TikTok videóról, egy medence burkolásáról készülő oktatóanyagról, vagy ezer szakember motiválásáról egy konferencián, Markovich Béla mindenhol ott vagy és minden lehetőséget megragad, közvetlenül hozzájárulva az építőipar kultúrájának fejlődéséhez.

2024. március 29. 15:16

Térítésmentesen tanulhatnak nyelvet a tanárok

A hétköznapi élet során egyre több olyan impulzussal találkozunk, ami idegen nyelvhez kötött. Így vannak ezzel a pedagógusok is, akiknek a kezében páratlan lehetőség van: azok a tanárok ugyanis, akik még nem beszélnek angolul vagy németül, vagy esetleg magasabb szintre emelnék a nyelvtudásukat, esetleg csak gyakorolnák a kiejtésüket, bővítenék a  szókincsüket, térítésmentes nyelvtanulási lehetőséget tudhatnak magukénak. A KRÉTA Idegennyelvi Felkészítő Modulja (IFM) ugyanis térítésmentes lehetőséget biztosít minderre a pedagógusoknak is, akik közül már több ezren használják a felületet.

2024. március 29. 13:30

Idén is a „Bajnokok" között a Schneider Electric

Zsinórban az ötödik évben kapott „Champion", vagyis „Bajnok" minősítést a Schneider Electric a Canalys kutatócég „Titans Channel Leadership Matrix" elemzésében. A vállalat az értékesítési csatornái folyamatos fejlesztése iránti elkötelezettségével, valamint a bevezetett programokkal és a partnereit támogató eszközökkel érdemelte ki az elismerést.

2024. március 29. 10:48

Fényes jövő vár idén az adatközponti szektorra

Saját átalakulási folyamaton megy keresztül az adatközpontok piaca, amely magába foglalja a legmodernebb technológiák használatát a műveletek és az erőforrások elosztásának optimalizálása, valamint a biztonsági protokollok javítása érdekében. 

2024. március 28. 19:05

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05