Az online gyógyszertáraké a jövő? Trendek, kilátások a virtuális gyógyszerpiacon

forrás: Prím Online, 2020. május 15. 08:16

Ahogyan a világon egyre növekvő számú ember jut okostelefonhoz, táblagéphez és internet kapcsolathoz, úgy növekszik évről évre a globális e-kereskedelem mérete is. 

A hagyományos bolti bevásárlást egyre inkább felváltja az „online-shopping”, melynek lényege, hogy a kényelmes karosszékből vagy éppen a kanapénkon fekve tudjuk nézegetni egy online üzlet kínálatát, összehasonlító oldalak segítségével versenyeztetni tudjuk az árakat, és néhány gombnyomással házhoz tudjuk rendelni a pizzát, a cipőt vagy éppen a takarítónő szolgáltatását. Mindezek után ne csodálkozzunk azon, hogy ahogyan házhoz jön az élelmiszer, az elektronikai cikk vagy épp a ruházat, ma már a gyógyszertárba sem kell feltétlenül elmennünk ahhoz, hogy kiváltsuk a gyógyszereinket, megvegyük a vitaminokat és egyéb egészségügyi étrend kiegészítőket. Ma már a gyógyszertárak is on-line hódítanak!

 

A globális online kereskedelem növekedése

 

Ábra: A globális e-kereskedelem növekedése (adatok Mrd USD, forrás: statista.com)

 

Ahogyan az a statista.com grafikai adatsorán is látható folyamatos és egyenletes növekedés jellemzi a globális internetes kereskedelmet, amelynek ha egy 10 éves (2014-2023 előrejelzés) időszakát vizsgáljuk, akkor nagyságrendileg megötszöröződik (1336 milliárd dollárról 6542 milliárd dollárra) az a forgalom, melyet online költünk el. Ha mindehhez az előrejelzéshez hozzávesszük még azt is, hogy a koronavírus miatt kialakult különleges helyzetben nagyon sokan a világon otthonról dolgoznak és nem hagyják el lakásukat, akkor viszonylag nagy biztonsággal jelenthetjük ki, hogy ennek következményeképpen 2020-ban az online vásárlások - a korábbi várakozásokhoz képest is - jelentősebb növekményt fognak felmutatni. 

 

Elég ha rápillantunk a tőzsdei árfolyamokra, melyek kellően tükrözik vissza a világ gazdaságában zajló folyamatokat, láthatjuk, hogy pl. a piacvezető Amazon internetes áruház tőzsdei árfolyama - ellenére a vírus okozta tőzsdepániknak - csak idén eddig 24%-ot erősödött, míg az amerikai tőzsdeindex, az S&P500 14%-ot veszített értékéből. Az internetes áruházak egyelőre nyerteseinek látszanak a kialakult vírushelyzetnek, nagyobb forgalmat bonyolítanak le és vélhetően nagyobb nyereséget is fognak ezzel elérni.

 

forrás: Yahoo Finace

 

Gyógyszertárak online - a piac globális mérete

 

A Grand View Research adatai szerint a globális e-gyógyszerpiac mérete 2016-ban átlépte a 33 milliárd USD-t, és a várakozások szerint 15% körüli éves növekedést feltételezve 2027-re megközelítheti a 200 milliárd USD-t. A növekedés motorjai elsősorban a növekvő technológiai lefedettség (okostelefonok és internet penetráció növekedése), a társadalmak elöregedése valamint az a tény, hogy az e-kereskedelemmel kapcsolatos társadalmi tudatosság és bizalom is növekszik.

 

Olcsóbb árak - fontos hajtóerő

 

És ne feledkezzünk meg az egyik talán legfontosabb előnyéről az internetes vásárlásoknak: mivel számos weboldal kifejezetten az árak összehasonlítására jött létre, így könnyen összevethetjük az egyik internetes gyógyszertár árát egy másik versenytársáéval és eldönthetjük azt, hogy melyik webshopból rendeljük meg a kívánt egészségügyi terméket. Érdemes a megrendelés előtt tájékozódni a kiszállítási árakról is, mert gyakran előfordul, hogy bár az egyik kereskedőnél lévő drágább terméket mégis érdemesebb megrendelni, mert alacsonyabb szállítási költséggel dolgoznak, vagy ingyenesen is kiküldik címünkre a megrendelt árut. Számoljunk mielőtt rendelünk! 

 

Online gyógyszertárak hazánkban

 

Hazánkban is fellendülőben van az online gyógyszerkereskedelem, és az elmúlt években egyre több gyógyszereket, vitaminokat, gyógyászati segédeszközöket vagy egyéb egészségügyi kiegészítőket árusító patikával, drogériával találkozhatunk az interneten. Ha a Google keresőjét használjuk, és beírjuk a keresett gyógyszer nevét, akkor leggyakoribb találatként a Házipatika.hu oldalt ajánlja a keresőmotor. A Házipatika impresszumát megnézve megtudhatjuk, hogy a legnépszerűbb magyar nyelvű internetes egészség oldal a Centrál Médiacsoport tagja, mely kiadóvállalat számos nagy hazai internetes újság (nlcafe, 24.hu, Hírstart.hu, Cafeblog.hu stb.) tulajdonjogait gyakorolja. Az oldalon leadott gyógyszerek megrendelésekor - sokan talán észre sem veszik - egy másik oldalra navigálnak el, és a BENU gyógyszertárak online áruházába adhatják le megrendelésüket. A cbcibdol.hu oldalon európai kenderből készült termékeket találunk, melyek a CBD olaj hatóanyagára épülve fejtik ki gyógyhatásukat. Egyre népszerűbbek továbbá azok az internetes oldalak is, melyek a szemünk egészségét szolgálják ki azzal, hogy szemüveget, kontaktlencsét és hozzá tartozó folyadékot és egyéb szemészeti kiegészítőket kínálnak. 

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Fényes jövő vár idén az adatközponti szektorra

Saját átalakulási folyamaton megy keresztül az adatközpontok piaca, amely magába foglalja a legmodernebb technológiák használatát a műveletek és az erőforrások elosztásának optimalizálása, valamint a biztonsági protokollok javítása érdekében. 

2024. március 28. 19:05

A Philips Monitors E1 terméksorozat három új, többcélú modellel bővül

A Philips Monitors E1 sorozata ebben a hónapban három új modellel bővül. Az irodai felhasználók és távmunkában dolgozók számára szükséges összes alapvető funkcióval ellátott új modellek segítenek a felhasználóknak a kapcsolattartásban és növelik a termelékenységüket, mindezt versenyképes áron. 

2024. március 28. 13:27

Országszerte elérhetővé válik a Netrevalók program

A Netrevalók program sikeres tavalyi indulása után idén az Informatikai és Könyvtári Szövetséggel kötött megállapodással országos szintűvé válik a kezdeményezés, és 27 fővárosi könyvtár mellett 48 vidéki intézmény is csatlakozik a programhoz. Így összesen már 45 településen lesz elérhető a generációk digitális edukálását célzó program. A digitális infrastruktúra fejlesztése érdekében a Magyar Telekom a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és az Informatikai és Könyvtári Szövetség részére 100- 100 darab monitort adományoz a programban résztvevő könyvtárak számára.

2024. március 28. 11:50

Tabudöntögető témákat feszegetnek a diákok a Megoldások a holnapért programban

Kiválasztották a Samsung és az EdisonKids által meghirdetett Megoldások a holnapért kihívás legjobb 50 diákcsapatát. A fenntarthatóság, a jövő oktatása és a közösség hívószavára összesen 120 jövőformáló és kreatív pályázat érkezett az ország számos pontjáról. A továbbjutók új készségekkel és ismeretekkel gazdagodhatnak a Megoldások a holnapért speciális tanulási platformján, hogy újszerű megoldást dolgozhassanak ki az általuk felvetett problémára. Az oktatási anyagok összeállításában, a diákok tervezői gondolkodásának elmélyítésében idén ismét kulcspartner a Cellux Csoport. A csapatokat támogató tanárok mentorálásában a Hősök Tere Alapítvány ad szakmai segítséget.

2024. március 28. 10:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05