Drónokat tesztelnek a koronavírus elleni védekezésben

forrás: Prím Online, 2020. április 30. 18:55

A virginiai Innovációs Technológiai Központ (CIT), a UPS drónkiszállító leányvállalata, a UPS Flight Forward (UPSFF), valamint a DroneUp és a Workhorse Group dróntechnológiával foglalkozó vállalatok közösen tesztelik, miként segíthetik a pilótanélküli légi rendszerek az egészségügyi dolgozókat a koronavírus elleni küzdelemben.

Az egészségügy világszerte versenyt fut az idővel, hogy megfékezzék a vírust és életeket mentsenek. A kormányzatok és az egészségügyi szakemberek egyaránt olyan technológiai megoldásokat keresnek, melyek felgyorsíthatják a betegek tesztelését és kezelését. Ezzel együtt a frontvonalban dolgozók egészsége nap mint nap veszélyben van a fertőzöttekkel való folyamatos érintkezések során. A technológiában járatos szakértők az autonóm drónokban látják a probléma kezelésének egyik módját. 

 

Ezek az eszközök emberi beavatkozás nélkül juttatják célba az egészségügyi szállítmányokat, miközben az emberek a társadalmi távolságtartás szabályai szerint az otthonaikban tartózkodnak. A virginiai tesztek során olyan eseteket vizsgáltak, amik során a kis kereskedelmi drónok segíthetnek felgyorsítani az egészségügyi rendszer munkáját a koronavírus járvány során.

 

“Korábbi drónprogramjainkból már tudjuk, hogy a hatékonyan szervezett drónos egészségügyi termékkiszállítás jóval gyorsabb, mint a hagyományos közúti szállítás – monta el Scott Price, a UPS stratégiai igazgatója. – A drónok csökkenthetik a kontaktust mind a laboratóriumi minták, mind az egészségügyi termékek szállítása során, ami különösen fontos lehet a sürgős esetek során.”

 

 

A szimulációk során összegyűjtött adatok alapján összeállított javaslatok a fehérházi döntéshozók elé kerülnek, akik eldöntik, miként támogathatják a drónoperátorok a vészhelyzeti ellátást és a betegek kezelését. 

 

Az együttműködésben résztvevő partnerek háromnapos tesztsorozatot végeztek a Virginia állambeli Lawrenceville jelenleg üresen álló St. Paul's College főiskolai kampuszán. A létesítmény biztonságos, ugyanakkor összetett közösségi teret biztosított a kísérletek során. A tesztek lakossági és kereskedelmi területekre való kiszállításra egyaránt fókuszáltak, miközben a következőkre igyekeztek választ adni:

  • Hogyan lehet biztonságosan üzemeltetni a drónokat a jelen helyzetben a meglévő technológiák, szabályok és személyi és környezeti megkötések között 
  • Milyen légtér- és üzembiztonsági előírások szükségesek a magasfokú, biztonságos kapacitáskihasználás érdekében 
  • Milyen folyamatok, előírások és képzések szükségesek a hatékony és biztonságos kiszállítás érdekében a nap bármely szakában 
  • Milyen szabályozásbeli változtatások javasolhatók, amelyek előmozdítanák a drónok használatát 

 

“Együttérzünk a vírus által leginkább sújtott embertársainkkal. Az Innovációs Technológiai Központ célja, hogy innovatív válaszokat adjunk a COVID -19 pandémiához hasonló nehézségekre is. Nagyra becsüljük, hogy a UPS, a DroneUp és a Workhorse partnerünkül szegődtek a megoldás keresése során.” - mondta el Ed Albrigo, a CIT elnök-vezérigazgatója.

 

A DroneUp végpontok közötti légtéri adatgyűjtés-szolgáltatást biztosít ügyfeleinek, valamint drónpilótákat képez ki, akik számos különböző iparágban látnak el szolgálatot. A Workhorse elektromos haszongépjárműveket és egyéb kiszállító eszközöket, többek között drónokat gyárt. 2017-ben a UPS és a Workhorse sikeresen tesztelt kiszállító drónokat, melyeket UPS járművek tetejéről indítottak el.

 

A UPS a tavalyi év során indította el a világ első kereskedelmi drónkiszállító szolgáltatását a WakeMed Raleigh-beli kórházi kampuszán. Ugyancsak ebben az évben alapította meg a UPS Flight Forward leányvállalatát, mely nem sokkal később megkapta az FDA engedélyét a drónlégitársaság üzemelésére. A UPS évek óta dolgozik együtt dróntechnológiai partnereivel és a légiközlekedési hatóságokkal a dróntechnológia alkalmazásának előmozdításában a kiszállítások során.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Philips Monitors E1 terméksorozat három új, többcélú modellel bővül

A Philips Monitors E1 sorozata ebben a hónapban három új modellel bővül. Az irodai felhasználók és távmunkában dolgozók számára szükséges összes alapvető funkcióval ellátott új modellek segítenek a felhasználóknak a kapcsolattartásban és növelik a termelékenységüket, mindezt versenyképes áron. 

2024. március 28. 13:27

Országszerte elérhetővé válik a Netrevalók program

A Netrevalók program sikeres tavalyi indulása után idén az Informatikai és Könyvtári Szövetséggel kötött megállapodással országos szintűvé válik a kezdeményezés, és 27 fővárosi könyvtár mellett 48 vidéki intézmény is csatlakozik a programhoz. Így összesen már 45 településen lesz elérhető a generációk digitális edukálását célzó program. A digitális infrastruktúra fejlesztése érdekében a Magyar Telekom a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és az Informatikai és Könyvtári Szövetség részére 100- 100 darab monitort adományoz a programban résztvevő könyvtárak számára.

2024. március 28. 11:50

Tabudöntögető témákat feszegetnek a diákok a Megoldások a holnapért programban

Kiválasztották a Samsung és az EdisonKids által meghirdetett Megoldások a holnapért kihívás legjobb 50 diákcsapatát. A fenntarthatóság, a jövő oktatása és a közösség hívószavára összesen 120 jövőformáló és kreatív pályázat érkezett az ország számos pontjáról. A továbbjutók új készségekkel és ismeretekkel gazdagodhatnak a Megoldások a holnapért speciális tanulási platformján, hogy újszerű megoldást dolgozhassanak ki az általuk felvetett problémára. Az oktatási anyagok összeállításában, a diákok tervezői gondolkodásának elmélyítésében idén ismét kulcspartner a Cellux Csoport. A csapatokat támogató tanárok mentorálásában a Hősök Tere Alapítvány ad szakmai segítséget.

2024. március 28. 10:01

Még szélesebb körben elérhetők a Galaxy AI funkciók a One UI 6.1 frissítéssel

Még több Galaxy felhasználó léphet be a mobil AI új korszakába: a One UI 6.1 frissítéssel korábbi készülékeken is elérhetővé válnak a Galaxy AI funkciók március 28-tól. A Galaxy S23 széria, az S23 FE, a Z Fold5 és a Z Flip5 készülékek, valamint a Tab S9 termékcsalád tagjain is elérhetők lesznek azok a lehetőségek, melyeket az idén bemutatott Galaxy S24 széria felhasználói már kipróbálhattak.

2024. március 27. 19:13

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05