Ezek a magyarok leggyakoribb munkahelyi félelmei

forrás: Prím Online, 2020. március 12. 15:54

A magyarországi munkavállalók kerülik a fokozott stresszel járó területeket, mégis sok pályakezdő kapcsolja össze jelenlegi vagy jövőbeli munkahelyét ezzel a tényezővel, és tart a fokozott feszültség későbbi veszélyeitől. A munkavállalók jelentős része attól viszont nem tart, hogy egy esetleges személyes konfliktus miatt távozásra kényszerülne munkahelyéről. Sokkal inkább attól, hogy rajtuk kívül álló okok miatt bocsátják el őket – derül ki a Profession.hu friss felméréséből.

Mitől tartanak leginkább a munkájukkal kapcsolatban a magyarok? – erre a kérdésre kereste a választ friss, ezerfős mintán alapuló, reprezentatív felmérésében a Profession.hu.  

 

Ha munka, akkor stressz, ha stressz, akkor kiégés

A munkavállalók többsége a stresszt a munkavégzés alapvető velejárójaként tarja számon. Ezt támasztja alá, hogy jelentős részük a stressz hosszabb távú hatásaitól is tart: a megkérdezettek 35 százaléka fél attól, hogy kiég a stressz miatt a munkahelyén. Ez az arány a 30 év alatti, kevésbé tapasztalt munkavállalók esetében még magasabb: 44 százalékuk nyilatkozott így. 

 

De nem csak a munkahelyi stressztől tartanak a munkavállalók. A válaszadók 33 százaléka attól fél, hogy munkahelyet kell váltania, és meg kell szoknia egy új környezetet és közösséget. Érdekes, hogy ettől a férfiak jobban tartanak, mint a nők, az iskolai végzettséggel arányosan pedig csökken a munkahely-váltástól való félelem. 

 

A fentivel közel azonos arányban tartanak a munkavállalók attól, hogy rajtuk kívül álló, gazdasági okok miatt elbocsájtják őket. Ettől leginkább az 50-59 éves korosztály tart (39 százalék), a legkevésbé pedig a 30-39 évesek (24 százalék), és a cégvezetők (15 százalék). A szervezeti átalakításoktól pedig a válaszadók ötöde tart, míg a munkahely költözésétől egy új helyszínre már csak a 12 százalékuk.

 

Nem félünk attól, hogy nem tudunk megfelelni

A felmérés adatai szerint a magyarok kifejezetten magabiztosak munkahelyi teljesítményük tekintetében: tíz válaszadóból mindössze egy tartja reális veszélynek, hogy a teljesítményét kifogásolva bocsátják el munkahelyéről. Hasonlóan elhanyagolható tényezőnek tartják, hogy személyes konfliktus vagy nézeteltérés miatt kényszerülnek távozni. És attól sem különösebben félnek, hogy a munkatársak kibeszélik őket a hátuk mögött – a válaszadók 16 százaléka aggódik emiatt.

 

De a munkahelyi szereplés sem ijeszti meg a munkavállalókat: az értekezleteken felszólalástól csak a válaszadók 7 százaléka fél. Hasonlóképp nem aggasztaná őket, ha új közvetlen főnököt kapnának, vagy ha új tulajdonos kerülne a cég élére.

Trend ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A telefonálástól a nagyképernyős streamelésig – így alakította át az életünket 3 évtized alatt a mobiltechnológia

1994. március 26-án, 30 évvel ezelőtt indította a Yettel az első kereskedelmi GSM szolgáltatást Magyarországon, akkor még Pannon GSM néven. Nem csak a márka, a mobiltechnológia is számos újításon ment keresztül a három évtized alatt. Az akkoriban még csak hangszolgáltatást nyújtó méregdrága belépési díjtól indulva mára korlátlan hang- és adatcsomagok, szélsebes mobilinternet érhető el megfizethető áron, mind mobilon, mind az otthonokban, mobilhálózati alapokon. 30 év fejlődése, aminek mára a lakosság és az üzleti felhasználók is a nyertesei lettek.

2024. március 27. 16:55

A márkák megítélése szenvedhet kárt a visszaeső életszínvonal miatt

Az összes vizsgált szempont szerint romlott a fogyasztói elégedettség az elmúlt egy évben a KPMG Customer Experience Excellence globális kutatása szerint. A jelenség mögött első sorban a globális megélhetési válság áll. Ugyanakkor a pandémia idején a márkák részéről tapasztalt odaadó hozzáálláshoz képest a mostani krízisjelenségek kezelésében nem érzik a fogyasztók a cégek részéről a partneri hozzáállást. Míg például a covid okozta fogyasztói nehézségeket közös összefogással lehetett megfelelően kezelni, a mesterséges intelligencia kérdésében akár a front ellentétes oldalára is rendeződhetnek a szolgáltatók és a fogyasztók – hívja fel a figyelmet jelentésében a KPMG.

2024. március 27. 13:17

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05