Logisztikai innováció a Whirlpool-nál!

forrás: Prím Online, 2019. november 14. 17:21

A Whirlpool a világ egyik legnagyobb háztartási készülékeket gyártó vállalata. Lengyelországban, lódzi gyárukban szárítógépeket és sütőket gyártanak. A hatékonyság javítása érdekében a vállalat három MiR200 autonóm mobil robotot telepített, melyek alkatrészeket szállítanak a különböző gyártósorok között. 

 

A lódzi üzem vezetésének kihívással kellett szembesülnie: hogyan lehet összekapcsolni az alkatrészek gyártósorok közötti belső szállítását a be- és kirakodás automatizálásával? Fontos volt, hogy a megoldás csökkentse az emberek szerepét a szállítási folyamatban, és optimális költségekkel és biztonsági tényezőkkel rendelkezzen. Az autonóm MiR200 robotflotta megfelelt ezeknek a kívánalmaknak, sőt, emellett rugalmasságot is biztosított a gyárterület módosítása során, de egyszerű programozást és kezelhetőséget is nyújtott.

 

Ipar 4.0 – az üzem termelékenységének és biztonságának javítása

A Whirlpool az automatizációra, a digitalizációra és az ipar 4.0-ra építi növekedését. A vállalat így fejleszti folyamatainak hatékonyságát és termékeinek minőségét, miközben csökkenti a kiadásokat és erősíti saját versenypiaci pozícióját. A MiR robotok tökéletesen beleillenek ebbe az irányelvbe.

 

„Az üzemünkben 15 percenként hagyja el egy szárítógép a gyártósort. Ehhez alkatrészek nagy mennyiségben történő szállítására van szükség. A mobil robotok egy teljesen újféle anyagmozgatási megoldással szolgálnak, melyhez nincs szükség emberi közbeavatkozásra. Alkalmazottainkat így magasabb hozzáadott értékkel rendelkező területekre csoportosíthatjuk. Az együttműködő robotok emellett jelentősen növelik a biztonságot is, segítségükkel kiküszöbölhetők az emberek és a járművek, például targoncák, vagy vontatók közti potenciális ütközések.” – mondja Szymon Krupiński, a Whirlpool lódzi üzemvezetője.

 

 

Az autonóm robotok szárítógép-alkatrészeket szállítanak két gyártósor között

A robot szárítógép ajtókat szállít a különböző stádiumú összeszerelési feladatokat végző gyártósotok között. Egy járat során egyszerre 12 ajtót tud elvinni, visszafelé pedig az üres csomagolást veszi fel. Egy teljes kör körülbelül 130 méter hosszú. A MiR200 megérkezik az előszerelő állomáshoz, beáll a megpakolt kocsi alá, és csatlakozik hozzá kampójával. A kocsit aztán ahhoz a gyártósorhoz vontatja, ahova a csomagok érkeznek. A lepakolás során az üres dobozok a gravitáció segítségével visszacsúsznak a MiR ládájába. Miután a robot visszaérkezik a kezdőpontjára, megkezdődhet a következő ciklus. A robot szenzorok és szkennerek segítségével ismeri fel és kerüli el az útját keresztező akadályokat, amik lehetnek például targoncák, vagy vontatók. A robot által megtett teljes ciklus körülbelül 3 perc 50 másodpercet vesz igénybe. A gyári működés során két, 200 kg teherbírással rendelkező MiR200 robot szállít alkatrészeket, míg a harmadik a töltőállomáson pihen, és biztonsági tartalékként funkcionál. 

 

A Whirlpool a telepítést még 2018 decemberében kezdte meg, amikor először tesztelte a robotot. Az eredmények pozitív kiértékelése után további két MiR200-at is üzembe helyeztek. A vállalat emellett a MiRFleet robotflotta-kezelő rendszert is installálta, amelynek segítségével a robotok ütemezni tudják a beérkezett feladatokat, és töltöttségi szintjük is figyelemmel követhető a zökkenőmentes munkavégzés érdekében. A MiR robotok lódzi telepítésében és beállításában a Whirlpool-nak a ProCobot helyi forgalmazó nyújtott segítséget.

 

 

A MiR robotok alkalmazkodó és felhasználóbarát jellege növeli a hatékonyságot

Amióta a robotokat üzembe helyezték, a gyárterület elrendezése, és ezzel együtt a robotok útja többször is változott. A MiR eszközök programozása tulajdonképpen csak annyiból áll, hogy meg kell adni azokat a pontokat, amelyeket a robotnak érintenie kell. Az útvonalnak ajánlott elkerülnie az emberek által frekventált helyeket az ütközések kockázatának minimalizálása érdekében. A működés és a programozás egyszerűségének, valamint a tájékozódási technika fejlettségének köszönhetően a MiR robotok gyorsan alkalmazkodni tudnak a munkakörnyezetben életbe lépő változásokhoz.

 

„A MiR robotok könnyű használhatóságából adódóan a mérnöki vagy programozási ismeretekkel nem rendelkező alkalmazottaink is használni tudják őket. Így a nélkül tudjuk kihozni a robotokból a maximumot, hogy komoly befektetést kellene a kollégáink új technológiára való kiképzésére fordítanunk.” – mondja Paolo Aliverti, a Whirlpool ipar 4.0 logisztikai programmenedzsere.

 

 

A MiR robotok átveszik a targoncák szerepét és kevesebb, mint két év alatt megtérülnek

A robotok használata előtt az alkatrészek szállítását kizárólag szakképzett alkalmazottak által vezetett járművekkel, villástargoncákkal és vontatókkal végezték. Három MiR robot képes helyettesíteni egy ilyen sofőr által irányított gépet. Az autonóm mobil robotok telepítésének köszönhetően a targonca- és vontatósofőrök így más feladatokra fókuszálhatnak a szervezeten belül. A lódzi gyár mobil robotokba való befektetése a becslések szerint két éven belül megtérül.

 

„Azzal, hogy az emberi munkaerő által működtetett rendszert automata szállításra váltjuk, növelni tudjuk a termelékenységet és alkalmazottainkat a végtermék gyártásához irányíthatjuk. Elégedettek vagyunk a Lódzban és Radomskóban üzembe helyezett alkalmazásokkal. Amellett, hogy a MiR robotok általi automatizálás alacsony költséggel jár, rugalmasan lehet velük kezelni a gyárterületi kialakításban eszközölt változtatásokat. A két év alatti megtérülést pedig rendkívül kedvezőnek találjuk.” – mondja Adam Bakowicz, a Whirlpool ipar 4.0 vezető technológiai mérnöke.

 

További belső logisztikai automatizációs projektek a MiR-től

A Whirlpool újabb mobil robotok üzembe helyezését tervezi a lódzi gyárában, és más helyszíneken is. Hasonló megoldásokat jelenleg is tesztelnek többek közt két olaszországi üzemükben is.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Országszerte elérhetővé válik a Netrevalók program

A Netrevalók program sikeres tavalyi indulása után idén az Informatikai és Könyvtári Szövetséggel kötött megállapodással országos szintűvé válik a kezdeményezés, és 27 fővárosi könyvtár mellett 48 vidéki intézmény is csatlakozik a programhoz. Így összesen már 45 településen lesz elérhető a generációk digitális edukálását célzó program. A digitális infrastruktúra fejlesztése érdekében a Magyar Telekom a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és az Informatikai és Könyvtári Szövetség részére 100- 100 darab monitort adományoz a programban résztvevő könyvtárak számára.

2024. március 28. 11:50

Tabudöntögető témákat feszegetnek a diákok a Megoldások a holnapért programban

Kiválasztották a Samsung és az EdisonKids által meghirdetett Megoldások a holnapért kihívás legjobb 50 diákcsapatát. A fenntarthatóság, a jövő oktatása és a közösség hívószavára összesen 120 jövőformáló és kreatív pályázat érkezett az ország számos pontjáról. A továbbjutók új készségekkel és ismeretekkel gazdagodhatnak a Megoldások a holnapért speciális tanulási platformján, hogy újszerű megoldást dolgozhassanak ki az általuk felvetett problémára. Az oktatási anyagok összeállításában, a diákok tervezői gondolkodásának elmélyítésében idén ismét kulcspartner a Cellux Csoport. A csapatokat támogató tanárok mentorálásában a Hősök Tere Alapítvány ad szakmai segítséget.

2024. március 28. 10:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05