Hatalmas növekedési potenciált rejt a globális IT-rendszerintegrátor piac

forrás: Prím Online, 2019. július 28. 13:28

A jelenlegi globális értékét 2025-re mintegy 12 százalékkal haladja majd meg az IT rendszerintegrátori piac, amely akkora elérheti az 582,5 milliárd dolláros értéket – derül ki a nemzetközi Grand View Research piackutató vállalat legutóbbi jelentéséből. 

A bővülést az elkövetkező években három trend – a felhőszolgáltatások terjedése, a termelésben a big data elemzések előtérbe kerülése, illetve a 4G és 5G hálózatok globális terjedése – hajtja majd, amelyek a kelet-közép-európai régió IT-piacára is a legnagyobb hatással bírnak majd. A Delta Csoport szakértői szerint ezekhez a térségben az adatalapú okos városi és közlekedési rendszerek fejlesztése is társul majd.

 

A globális és régiós rendszerintegrátori piac fejlődését egyértelműen a vállalati-kormányzati költséghatékonysági törekvések hajtják. „Mind a három trend egyértelműen ebbe az irányba mutat. Ma már a munkaerőn spórolni nagyon nehéz a termelő ágazatokban így marad a folyamatok technológiai oldalról való költséghatékonyabbá tétele, míg a közszféra oldaláról az ügyféligények és elvárások mentén szükséges fejleszteni a munkafolyamatok IT-hátterét” – emeli ki Pércsi Levente, a Delta Csoport menedzsmentjének tagja.

 

A felhőalapú szolgáltatások legnagyobb előnye Pércsi Levente szerint a költséghatékonyság mellett egyértelműen a felhasználói és üzemeltetési kényelem. Nem kell fenntartani és kezelni, karban tartani az adattárolás fizikai szervereit, könnyen méretezhető és skálázható az igényelt kapacitás. „Nem szükséges évekre előre megjósolni, s ennek megfelelően drágán kiépíteni a szerverparkot és a hardverhálózatot, mindig elég csak az adott pillanatnyi igényekhez méretezve a szolgáltatást megrendelni, minden más a felhőszolgáltató feladata. Ráadásul ma már testreszabott megoldások léteznek szinte minden ágazat számára, legyen szó egy termelő vállalatról, egy tanácsadó cégről vagy egy pénzügyi szolgáltatóról” – hangsúlyozza a szakértő.

 

A big data elemzések egy teljesen új megközelítést hoznak a termelő vállalatok működésébe. „Ma már közhely, hogy az információ hatalom a vállalatok kezében. A big data adatbázisok egyik legnagyobb haszna, hogy ezek elemzésével a várható események megjósolhatóak, így pontos forgatókönyvek készíthetőek, amelyek mentén a vállalatok gyorsan tudnak reagálni a termelési vagy ügyfélattitűd változásaira, havária helyzetekre. Ma már ez a siker titka, ugyanakkor az adatbázisok feltöltése, ezek biztonságos tárolása, a gyors elemzési kapacitások kiépítése megköveteli a professzionális IT-partnerek bevonását” – hívja fel a figyelmet Pércsi Levente.

 

A harmadik trend kapcsán kiemelte, a 4G és 5G mobil adathálózatok terjedése elsősorban az ügyfélélményre és a virtuális elérhetőségre lesz nagy hatással. „Példaként az olyan lokális megoldások hozhatók fel, amelyek egy adott irodaház, pláza, múzeum vagy éppen kórház belső térképrendszerére és információs hálózatára épülve segítik a felhasználókat, de fontos szerepe lehet a fejlesztéseknek a mindenhonnan biztonságosan elérhető céges hálózatok esetében is. A közszféra pedig a real-time tájékoztatás és az ezáltal felgyorsuló közintézményi ügyfélszolgálatok révén profitálhat a gyors mobilinternetes szolgáltatások terjedéséből.”

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Fényes jövő vár idén az adatközponti szektorra

Saját átalakulási folyamaton megy keresztül az adatközpontok piaca, amely magába foglalja a legmodernebb technológiák használatát a műveletek és az erőforrások elosztásának optimalizálása, valamint a biztonsági protokollok javítása érdekében. 

2024. március 28. 19:05

Országszerte elérhetővé válik a Netrevalók program

A Netrevalók program sikeres tavalyi indulása után idén az Informatikai és Könyvtári Szövetséggel kötött megállapodással országos szintűvé válik a kezdeményezés, és 27 fővárosi könyvtár mellett 48 vidéki intézmény is csatlakozik a programhoz. Így összesen már 45 településen lesz elérhető a generációk digitális edukálását célzó program. A digitális infrastruktúra fejlesztése érdekében a Magyar Telekom a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és az Informatikai és Könyvtári Szövetség részére 100- 100 darab monitort adományoz a programban résztvevő könyvtárak számára.

2024. március 28. 11:50

Tabudöntögető témákat feszegetnek a diákok a Megoldások a holnapért programban

Kiválasztották a Samsung és az EdisonKids által meghirdetett Megoldások a holnapért kihívás legjobb 50 diákcsapatát. A fenntarthatóság, a jövő oktatása és a közösség hívószavára összesen 120 jövőformáló és kreatív pályázat érkezett az ország számos pontjáról. A továbbjutók új készségekkel és ismeretekkel gazdagodhatnak a Megoldások a holnapért speciális tanulási platformján, hogy újszerű megoldást dolgozhassanak ki az általuk felvetett problémára. Az oktatási anyagok összeállításában, a diákok tervezői gondolkodásának elmélyítésében idén ismét kulcspartner a Cellux Csoport. A csapatokat támogató tanárok mentorálásában a Hősök Tere Alapítvány ad szakmai segítséget.

2024. március 28. 10:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05