Muszáj frissíteni a Windowst!

forrás: Prím Online, 2019. július 2. 11:32

Nem egészen 5 hónap múlva, november 12-én a nem Enterprise licensszel bíró Windows 10 1803-as (2018 októberi frissítésével) vagy annál korábbi verziójával rendelkező felhasználóknak frissíteniük kell rendszerüket a 1903-as verzióra (2019 májusi frissítés), ellenkező esetben a későbbiekben nem részesülnek a havi biztonsági frissítésekből – hívja fel a figyelmet a Sophos.

A Microsoft szerint attól az időponttól kezdve a Windows 10 Home 1803-as, a Windows 10 Pro 1803-as, Windows 10 Pro for Workstation 1803-as és Windows 10 IoT Core 1803-as verzióinak lejár a támogatási időszaka, ami ezt jelenti:

 

A Windows Update automatikusan elkezdi frissíteni a funkcióit, hogy biztosítsa az eszköz biztonságát és a rendszer ökoszisztémájának stabilitását. A Windows 10 Enterprise 1803-as verziójának támogatása 2020 novemberében ér véget. A fejleményeket megelőző közelmúltbéli figyelmeztetések ellenére a frissítési követelmény sok 1803-as felhasználó számára sokkoló lehet, akik a Windows 10, 2019. májusában kiadott, azóta is legelterjedtebb verziójára frissítettek legutóbb.

 

Gépi tanulási modell fogja terjeszteni a frissítéseket a felhasználóknak

Hogyan fogják tudni a 1803-as vagy korábbi verziók felhasználói tudni, hogy frissíteniük kell? Szappanos Gábor, a Sophos szakértője elmondta; valójában úgy tűnik, nem fogják - a Microsoft automatikusan meghozza nekik ezt a döntést. Arról, hogy ez hogyan fog történni, ezen a héten bukkant fel a @WindowsUpdate egy tweetjében:

 

(A Tweetben arról írnak, hogy megkezdik a gépi tanulásos rendszer képzését a frissítések kezelésére.)

 

Röviden: ettől a héttől kezdve a 1803 napjai meg vannak számlálva, de egy gép fogja meghatározni, hogy pontosan hogyan is. A frissítési döntés befolyásoló tényezői között szerepel, hogy a kérdéses gép szenved e 1903-as verzió ismert kompatibilitási problémáinak bármelyikétől, amit először meg kell oldani. Ez az elővigyázatosság megalapozott és fájdalmasan ironikus. Tavaly októberben a Microsoftnak szüneteltetnie kellett a 1809-es verziófrissítés terjesztését, mert a felhasználók jelezték, hogy nem férnek hozzá bizonyos fájlokhoz - pontosan ez volt a fő ok, hogy számos felhasználó maradt a 1803-asnál. Pedig a Microsoft éppen akkoriban dicsekedett...

 

“Az egyik legújabb fejlesztésünk a gépi tanulás használata (ML) a kiválasztási folyamatban, hogy mely eszközök kapják meg előbb a frissítéseket. A 1803-as és korábbi verziók sem voltak immunisak a problémákra, például a Microsoftnak fel kellett függesztenie bizonyos USB vagy SD kártya tárolókkal rendelkező felhasználók számára a frissítéseket.”

 

Mi a jó az 1903-ban?

A korábbi problémákból született két feltűnő új funkció a frissítések szüneteltetése legfeljebb 35 napig (mielőtt újra nem próbálná és talán tovább szüneteltetné) és az, hogy a Windows 10 automatikusan vissza tud állni egy korábbi frissítési állapotra, amennyiben hibát észlel.

 

A Sophos szakértője hozzátette; ha szerencsés és Pro vagy Enterprise licenszet használ, akkor megkapja a figyelemre méltó Windows Sandboxot is, egy “kikönnyített” hypervisor alapú virtuális gépet. Ezt a Windowson belül indíthatja el, és alkalmazásokat, illetve weboldalakat izolálhat vele, nehogy azok kárt tegyenek a felhasználó PC-jében. A gépi tanulásos frissítést övező nyilatkozatok kapcsán az lehet a benyomásunk, hogy a Windows 10 komplexebbé vált, mint amire a Microsoft számolt. Régen a Windows felhasználók ritkábban váltottak új Windowsra, majd a biztonsági frissítéseket leszámítva azt a verziót használták évekig a következő új kiadás megjelenésééig. Napjainkban kétszer egy évben frissül a Windows új verzióra, közben egy-egy funkciófrissítés is megjelenik: az élet sokkal eseménydúsabbá vált. Vajon vannak olyan Windows mérnökök, akik a régi időkbe vágynak vissza - pont, mint a felhasználók, akik úgy gondolják, hogy ők boldogok a Windows 10 1803-as verziójával is?

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Fényes jövő vár idén az adatközponti szektorra

Saját átalakulási folyamaton megy keresztül az adatközpontok piaca, amely magába foglalja a legmodernebb technológiák használatát a műveletek és az erőforrások elosztásának optimalizálása, valamint a biztonsági protokollok javítása érdekében. 

2024. március 28. 19:05

Országszerte elérhetővé válik a Netrevalók program

A Netrevalók program sikeres tavalyi indulása után idén az Informatikai és Könyvtári Szövetséggel kötött megállapodással országos szintűvé válik a kezdeményezés, és 27 fővárosi könyvtár mellett 48 vidéki intézmény is csatlakozik a programhoz. Így összesen már 45 településen lesz elérhető a generációk digitális edukálását célzó program. A digitális infrastruktúra fejlesztése érdekében a Magyar Telekom a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és az Informatikai és Könyvtári Szövetség részére 100- 100 darab monitort adományoz a programban résztvevő könyvtárak számára.

2024. március 28. 11:50

Tabudöntögető témákat feszegetnek a diákok a Megoldások a holnapért programban

Kiválasztották a Samsung és az EdisonKids által meghirdetett Megoldások a holnapért kihívás legjobb 50 diákcsapatát. A fenntarthatóság, a jövő oktatása és a közösség hívószavára összesen 120 jövőformáló és kreatív pályázat érkezett az ország számos pontjáról. A továbbjutók új készségekkel és ismeretekkel gazdagodhatnak a Megoldások a holnapért speciális tanulási platformján, hogy újszerű megoldást dolgozhassanak ki az általuk felvetett problémára. Az oktatási anyagok összeállításában, a diákok tervezői gondolkodásának elmélyítésében idén ismét kulcspartner a Cellux Csoport. A csapatokat támogató tanárok mentorálásában a Hősök Tere Alapítvány ad szakmai segítséget.

2024. március 28. 10:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05