A készenléti szervek sem maradnak ki a digitalizációból

forrás: Prím Online, 2019. június 11. 17:58

Míg egy átlagos okostelefon-felhasználó számára a virtuális és kevert valóság vagy a mesterséges intelligencia ma már számos alkalmazásban hozzáférhető és használható, a készenléti szervek ennél jóval régebbi technológiákkal dolgoznak a magyar polgárok védelméért nap mint nap. Ezt a digitális szakadékot hivatott áthidalni az Airbus Critical AppChallenge Hungary fejlesztői verseny: a résztvevők olyan applikációkat fejlesztettek a készenléti szervek speciális okostelefonjára, a Tactilon Dabatra, melyek a magyar rendőrség, mentők, tűzoltók és egyéb szervek munkáját segíthetik a jövőben. A díjazott fejlesztések között van például a terepi felderítést és az eltűnt személyek keresését támogató applikáció is.

Biztonságos környezetben, titkosított adatátvitelen alapuló alkalmazások segíthetik a jövőben a magyar készenléti szervek munkáját az LTE okostelefon és a Tetra eszközök kombinációját jelentő Tactilon Dabat eszközökön. Egy tucat hasznos fejlesztés valósult meg a Critical AppChallenge Hungary döntőjében, amely 24 órás intenzív fejlesztői munka és egy pitch-verseny után ért véget Budapesten. 

 

Az Airbus DS SLC Magyarországi Fióktelepe által kiírt versenyen a hazai és nemzetközi szakértőkből álló zsűri két kategóriában hirdetett győztest: a független fejlesztők közül az CriticalEye applikációt megálmodó csapat, a cég beszállítói közül pedig MegtalálApp fejlesztői bizonyultak a legjobbnak.

 

 

A CriticalEye képes a kárhelyen lévő, az okos TETRA eszközre képek átvitelére képes kamerák (például rendőrségi-, katasztrófavédelmi- és egészségügyi drónok, endoszkópok, telepített és mobil kamerák) képeinek, videóinak fogadására és egy zártláncú, védett hálózaton történő továbbítására. Ezzel a terepen lévő készenléti szervek kollégái átfogó képet kaphatnak a "forró zónáról" az élőerő veszélyeztetése nélkül. 

 

A MegtalálApp az eltűnt vagy szökésben lévő személyek keresését forradalmasíthatja: az alkalmazás segítségével gyorsabbá és hatékonyabbá válhat nagyobb kiterjedésű külső helyszínek átkutatása a katasztrófavédelem és a rendőrség számára. A terepen dolgozók egy valós idejű térképen láthatják saját és egymás aktuális pozícióját, a korábban bejárt területet, a megtalált nyomokat és minden, a kutatást támogató metaadatot (megjegyzések, képek, videók, hangfelvételek).  A keresést koordináló személy az applikációhoz tartozó webes felületen instruálhatja a bevetés tagjait. 

 

 

Különdíjban részesültek a sürgősségi és mentőellátást végző szervezetek (például Országos Mentőszolgálat, Magyar Honvédség, Sürgősségi Betegellátó Centrum) beteg és sérült ellátását támogató applikációt fejlesztő Pap Oszkár, a bevetések teljes folyamatát átfogó, és azt adatokkal, információkkal támogató OverWatch, valamint a terepen dolgozókat állandó vagy ad-hoc munkacsoportba szervező I see You (ICU) megálmodói. 

 

A Critical AppChallenge Hungary fejlesztői versenyre közel harminc nevezés érkezett. Az Airbus DS SLC Magyarországi fióktelepe annak érdekében hívta életre a fejlesztői versenyt, hogy a készenléti szervek által használt, speciális titkosítású kommunikációs eszközökön is elérhetőek legyenek olyan praktikus alkalmazások, amelyek egyszerűsítik a készenléti szervek munkáját, növelik a hatékonyságukat és megfelelnek az érintett szervek szigorú biztonsági követelményeinek. Az élményen és szakmai tapasztalaton túl a döntős csapatok mindegyike 1500 eurót kapott a fejlesztéssel járó költségeik kompenzálására. 

 

 

„Hisszük, hogy a jó ötletek bárhonnan érkezhetnek, ezért is rendeztük meg idén Magyarországon is a Critical AppChallenge versenyt. A csapatok pedig felülmúlták a várakozásainkat: mindössze 24 óra alatt valós, a készenléti szervek számára kihívást jelentő problémákat azonosítottak és olyan megoldásokat fejlesztettek, melyekkel a különböző folyamatok és bevetések minden eddiginél hatékonyabban zajlhatnak” - mondta Fáy András, az Airbus DS SLC Magyarországi Fióktelepének cégvezetője. 

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Országszerte elérhetővé válik a Netrevalók program

A Netrevalók program sikeres tavalyi indulása után idén az Informatikai és Könyvtári Szövetséggel kötött megállapodással országos szintűvé válik a kezdeményezés, és 27 fővárosi könyvtár mellett 48 vidéki intézmény is csatlakozik a programhoz. Így összesen már 45 településen lesz elérhető a generációk digitális edukálását célzó program. A digitális infrastruktúra fejlesztése érdekében a Magyar Telekom a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és az Informatikai és Könyvtári Szövetség részére 100- 100 darab monitort adományoz a programban résztvevő könyvtárak számára.

2024. március 28. 11:50

Tabudöntögető témákat feszegetnek a diákok a Megoldások a holnapért programban

Kiválasztották a Samsung és az EdisonKids által meghirdetett Megoldások a holnapért kihívás legjobb 50 diákcsapatát. A fenntarthatóság, a jövő oktatása és a közösség hívószavára összesen 120 jövőformáló és kreatív pályázat érkezett az ország számos pontjáról. A továbbjutók új készségekkel és ismeretekkel gazdagodhatnak a Megoldások a holnapért speciális tanulási platformján, hogy újszerű megoldást dolgozhassanak ki az általuk felvetett problémára. Az oktatási anyagok összeállításában, a diákok tervezői gondolkodásának elmélyítésében idén ismét kulcspartner a Cellux Csoport. A csapatokat támogató tanárok mentorálásában a Hősök Tere Alapítvány ad szakmai segítséget.

2024. március 28. 10:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05