Az IVSZ hívására több, mint ezer ember ünnepli ma az innovációt

forrás: Prím Online, 2019. április 2. 15:39

Megnyitotta kapuit a 10. SMART konferencia, az IVSZ (Szövetség a digitális gazdaságért) szervezésében. A szervezet célja ezzel a rendezvénnyel is, hogy fellendítse és katalizálja a hazai piac innovációs törekvéseit és kezdeményezéseit. A konferencia sikeresen mozgósította és ösztönözte az innovációs tér szereplőit arra, hogy újragondolják működésüket, egyéni, vállalati és intézményi szinten. Ez nagy lehetőség minden szektor számára, mert a digitalizáció demokratizálja az innovációt. 

10. alkalommal kerül sor a SMART konferenciára, ebben az évben már az Informatikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ) szervezésében. A több, mint 1000 vendég 5 teremben követheti a legkülönbözőbb témákat, melyeknek fókuszában az innováció áll - viszont nem csupán technológiai megközelítésben, hanem valamennyi ágazatot és területet illetően. Helyet kap többek között a mesterséges intelligencia, a startupok, az ipar 4.0 kérdésein túl az oktatás és a közlekedés, valamint a digitalizáció egyénre való hatásai is.

 

A konferencia általános célkitűzése, hogy megvizsgálja, milyen kihívásokat jelenthet gazdasági, társadalmi és biológiai értelemben egy-egy ma végbemenő, vagy már ma előre megjósolható technológiai ugrás, amilyen a mesterséges intelligencia, az automatizáció, vagy a digitalizáció. Ahogyan Major Gábor, az IVSZ főtitkára elmondta: “A digitális az új normális. Az internetnek és a digitális technológiáknak köszönhetően már sokkal alacsonyabb a belépési küszöb, az innovációhoz nem szükséges nagy befektetés - szakértelemmel és kreativitással nagy eredményeket lehet elérni. A digitális és a tárgyi környezetünk összeolvad, megváltozik ahogyan dolgozunk és élünk. Tudatosan kell átgondolnunk, hogy mit kell tennünk annak érdekében, hogy a nyertesei legyünk ennek a változásnak.”

 

 

Dr. Vinnai Balázs, a Codecool alapítója és az IVSZ általános elnökségi tagja szerint az alapvető változások már megtörténtek, ezekre kell rákapcsolódni még időben. 2030-ra ugyanis csupán Európában 50 millió, digitálisan képzett munkaerő fog hiányozni a piacról. Ezeknek az embereknek nem csupán a technológiához kell érteniük, hanem olyan kézségekkel is rendelkezniük kell, melyek pótolhatatlanná teszik őket a mesterséges intelligenciával szemben. Ezek közül a legfontosabbak: a kommunikációs készségek, a csapatmunka, a kreativitás és a rugalmas gondolkozásmód. Annak érdekében, hogy ez megteremtődjön, át kell alakítani a teljes képzési rendszert. Ma az iskolákban olyan tudást adnak át, melynek a 70%-át már nem fogják tudni használni a diákok a jövőben, az automatizáció miatt. 

 

“Közép-Európa motorját a jövőben a digitalizáció által létrejött munkahelyek fogják jelenteni. A digitalizáció már itt van, élen kell járni benne. Ebben a tekintetben pedig az a fontos, hogy ne a ma lehetőségeiben gondolkozzunk, ne a múlt határozza meg a képzések alakítását.” - hangsúlyozta.

 

 

Az NKFIH részéről dr. Birkner Zoltán elnök előadásában a változtatás, az újratervezés fontosságát emelte ki. Az újonnan kialakuló innovációs rendszer arra ösztönzi a szereplőket, hogy a prototípusok elkészültén túljussanak a cégek és valóban működő termékek, valamint szolgáltatások jöjjenek létre. Ezen túlmenően kiemelte, hogy a SMART konferencián első alkalommal a Hivatal kezdeményezésére létrejött egy állami közösségi kiállítói tér, amelyre az Input program, illetve a Bay Zoltán Kutatóközpont is meghívást kapott.

 

A SMART kezdetben még mobilfejlesztői esemény volt, mely az évek során egyre szélesebb spektrumot fedett le, erős innovációs fókusszal. A konferencia jól jelzi azt a változást, hogy az IVSZ a tagvállalatok és a szűken vett IKT iparág képviseletén túl immár sokkal átfogóbb küldetést vall magáénak: az innováció születéséért és végrehajtásáért felelős szektorok és azok érintettjei közötti együttműködés és párbeszéd irányítását. A SMART konferencia ennek megfelelően összefog minden olyan témát, ahol az innováció jelen van, legyen az technológiai, szervezeti, társadalmi jellegű.

 

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Jön az év legnagyobb innovációs és startup fesztiválja

A 2015-ben indult Startup Safari Budapest hazánk egyik legnagyobb startup konferenciájaként idén ismét megnyitja kapuit, június 11-én 12 helyszínen közel 100 előadással és interaktív programmal várja az érdeklődőket, melynek során számos hazai szakember mellett nemzetközi előadókkal élőben is lehet majd találkozni és kérdezni tőlük. Nemcsak üzleti, hanem mélyebb technológiai és innovációs témákkal foglalkozik az esemény, angol és magyar nyelven egyaránt.

2024. május 16. 19:47

Teljes mértékben napenergiával működtethető a Lenovo üllői gyárának innovációs központja

Új, a nagy teljesítményű számítástechnikai (HPC) innovációkat ellátó napelemeket telepített a Lenovo üllői gyártóüzeme. A vállalat 2023 októberében átadott létesítményében működő globális innovációs központja ezáltal azt is biztosítja, hogy az ügyfelek 100%-ban napenergiával tesztelhessék a HPC-munkaterhelést.

2024. május 16. 14:43

Így működnek majd a távfelügyelt boltok

A közelmúltban jelentették be, hogy rövidesen Magyarországon is elindulnak az első úgynevezett „hibrid” boltok, melyek nappal a ma ismert formában, a megszokott nyitvatartási időn kívül pedig személyzet nélküli üzemmódban várják a vásárlókat. A lehetőség technikai feltételeiről, illetve a használatának módjáról a megoldást fejlesztő Laurel Kft. május 15-i retailkonferenciáján közöltek részleteket.

2024. május 16. 13:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38