Itt az eszköz a környezettudatos célok megvalósításához

forrás: Prím Online, 2019. március 9. 14:18

Egyre több szakember és közéleti szereplő hívja fel a figyelmet a klímaváltozás veszélyeire. Nemrég például a davosi Világgazdasági Fórumon szólaltak fel a témában politikusok, üzletemberek és maga David Attenborough is, ami jól mutatja, hogy az ökológiai lábnyom csökkentése egyre égetőbb, világszintű kihívás, ami nemcsak a magánemberek, hanem a kormányok és a vállalatok felelőssége is. 

A cégek ezért egyre inkább törekednek a környezettudatos, fenntartható működésre, amire különféle előírások is kötelezik őket. Sok esetben azonban nem tudják, hogyan teljesítsék megfelelően mindezt. A Schneider Electric EcoStruxure Resource Advisor szoftvere hatékony segítséget nyújt számukra a fenntarthatósági célok kitűzésében, valamint a megvalósítás nyomon követésében és riportálásában.

 

A szabály kötelez

A hazai nagyvállalatoknak két kiemelten fontos nemzetközi egyezménynek kell eleget tenniük energiafogyasztásuk nyomon követése kapcsán. Az Energiahatékonysági Direktíva kötelezi őket, hogy négyévente végezzenek auditot aktuális energiahatékonysági profiljukról, beleértve a telephelyeken, az irodákban és a szállítmányozás során felhasznált erőforrásokat. Ebben a jelentésben többek között kötelesek meghatározni és számszerűsíteni az energiamegtakarítási lehetőségeket, és az elért eredményekről be kell számolniuk. Mulasztás esetén akár 10 millió forintos büntetéssel sújthatják a szervezetet. 

 

A nagyvállalatoknak ezenfelül a nem pénzügyi tevékenységeikről is éves jelentést kell készíteniük, amelyben környezetvédelmi, szociális és foglalkoztatási kérdésekkel kapcsolatos aktivitásaikról kell jelentést adniuk. Ezen belül a megújuló és/vagy a nem megújuló energiaforrások használatával, az üvegházhatásúgáz-kibocsátással, a vízhasználattal és a légszennyezéssel kapcsolatos részleteket is meg kell osztaniuk.

 

Ezeken felül a cégek önkéntes vállalásokat is tehetnek, és saját hatáskörben is kitűzhetnek célokat arra vonatkozóan, hogyan tervezik mérsékelni energiafelhasználásukat és környezettudatosabbá tenni működésüket.

 

 

Minden egy helyen

A vállalatoknál az energiahatékonysági és fenntarthatósági célok elérését rendszerint több munkatárs irányítja, különféle szakmai területeket lefedve. Ezek a szakemberek általában különböző rendszerekkel dolgoznak eltérő helyszíneken, és mindenki csak a saját munkájához szükséges adatokat látja, ezért az információmegosztás rendkívül nehézkes. Az egyik legnagyobb kihívást a nemzetközi nagyvállalatok számára ezért az jelenti, hogy egységesen tudják kezelni az adatokat. Ráadásul ahány telephelye vagy leányvállalata van egy szervezetnek, azok annyiféle módon riportálnak a központ felé. Mindez pedig nehezíti az átláthatóságot és a kitűzött célok megvalósítását, valamint a beszámolási kötelezettségek teljesítését. Ezért szükség van egy egységes, mindenhonnan elérhető platformra, amely megkönnyíti a munkát.

 

Ezekre a kihívásokra nyújt megoldást a Schneider Electric EcoStruxure Resource Advisor, egy olyan felhőalapú platform, amely lehetővé teszi a cégek számára, hogy egyetlen központosított felületen kövessék és kezeljék fenntarthatósági információikat. A megoldás több mint 400 különböző adatfolyamot, illetve gazdasági, környezeti és társadalmi mutatót képes vizsgálni. Segítségével egyszerűen gyűjthetők, elemezhetők és vizualizálhatók az energiafogyasztási és az egyéb fenntarthatósági adatok. A megoldás ezzel pedig mind az önkéntes vállalásaik teljesítésében, mind a kötelező jelentések elkészítésében támogatja a vállalatokat.

 

A szervezetek a kapcsolódó dokumentumokat, például a számlákat szintén feltölthetik és tárolhatják a platformon, így minden egy helyen található, ami megkönnyíti az ellenőrzési feladatokat. Az energiafogyasztási adatok telephelyenként is gyűjthetők, így a szoftver teljes rálátást biztosít a folyamatokra és az összefüggésekre az egyes helyszíneken. A cégek ráadásul annyi hozzáférést igényelhetnek a rendszerhez, amennyire szükségük van, köztük az auditorok számára is, akik így közvetlenül érik el az adatokat. 

 

Riportálás és támogatás felsőfokon

A rendszer elsősorban a vállalatok energiabeszerzési osztályai számára nyújt nagy segítséget abban, hogy a pénzügyi részlegek felé jelenthessék a pontos fogyasztási adatokat, az energiaköltségeket és -előrejelzéseket. A szervezet méretétől és tevékenységétől függően egyetlen ember is elég lehet a szoftver kezeléséhez, így akár egy 5-6 fős adminisztrációs osztály munkája is kiváltható, akik ezáltal más feladatok elvégzésére összpontosíthatnak.

 

A rugalmas megoldás segítségével a vállalatok testre szabott és specifikus – pl. energiafelhasználási, emissziós, költségkimutatási – riportokat készíthetnek havi, negyedéves és éves szinten, csupán néhány kattintással. Nyomon követhetik, hogyan haladnak a kitűzött kötelezettségvállalások teljesítésével, és a jövőbeli fejlesztési területeket is kijelölhetik. Az eszköz egységes jelentést készít minden telephelyről: összefoglalja és átláthatóan jeleníti meg az adatokat, továbbá segít az eltérések kimutatásában. Ezáltal a vállalatok globális képet kapnak energiaköltségeikről, az abban rejlő lehetőségekről, valamint kockázatokról, melyeket kiaknázhatnak, illetve minimalizálhatnak a Resource Advisorral. 

 

A szoftver legfrissebb verziója új riportkészítési funkciókat is kínál, amelyek révén a szervezetek folytonossá tehetik a fenntarthatósági jelentéseiket, illetve hasznosítani tudják az év során gyűjtött adatokat, így kevesebb nyomás és teher hárul rájuk a jelentéskészítési időszakban. Ezáltal több időt fordíthatnak azokra a projektekre, amelyek valóban előrelépést jelentenek, és hozzájárulnak a kitűzött célok eléréséhez.

 

A Schneider Electric mindemellett professzionális támogatást kínál a Resource Advisor bevezetéséhez és használatához. Segíti az ügyfeleket a keretrendszer meghatározásában, a szervezeti célok kitűzésében és követésében, a hatékonyságnövelő eszközök kiválasztásában, illetve a fenntarthatósági adatok elemzésében és ellenőrzésében.

 

A megoldást világszerte már 4500, a legkülönfélébb iparágakban tevékenykedő ügyfél alkalmazza sikerrel, több mint 300 000 helyszínen. Magyarországon körülbelül 100, többnyire nemzetközi nagyvállalat használja, köztük egy gyógyszeripari óriás, amely hazánkban is rendelkezik telephellyel. A vállalat globális szinten közel 160 telephellyel és gyárral üzemel, amelyek teljes energiaköltségét és annak minden részletét a Resource Advisor segítségével követi nyomon. A Schneider Electric pedig átfogó támogatást nyújt számára az eszköz személyre szabott alkalmazásában, az energiastratégia kialakításában és az azzal kapcsolatos riportálásban.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Fényes jövő vár idén az adatközponti szektorra

Saját átalakulási folyamaton megy keresztül az adatközpontok piaca, amely magába foglalja a legmodernebb technológiák használatát a műveletek és az erőforrások elosztásának optimalizálása, valamint a biztonsági protokollok javítása érdekében. 

2024. március 28. 19:05

Országszerte elérhetővé válik a Netrevalók program

A Netrevalók program sikeres tavalyi indulása után idén az Informatikai és Könyvtári Szövetséggel kötött megállapodással országos szintűvé válik a kezdeményezés, és 27 fővárosi könyvtár mellett 48 vidéki intézmény is csatlakozik a programhoz. Így összesen már 45 településen lesz elérhető a generációk digitális edukálását célzó program. A digitális infrastruktúra fejlesztése érdekében a Magyar Telekom a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és az Informatikai és Könyvtári Szövetség részére 100- 100 darab monitort adományoz a programban résztvevő könyvtárak számára.

2024. március 28. 11:50

Tabudöntögető témákat feszegetnek a diákok a Megoldások a holnapért programban

Kiválasztották a Samsung és az EdisonKids által meghirdetett Megoldások a holnapért kihívás legjobb 50 diákcsapatát. A fenntarthatóság, a jövő oktatása és a közösség hívószavára összesen 120 jövőformáló és kreatív pályázat érkezett az ország számos pontjáról. A továbbjutók új készségekkel és ismeretekkel gazdagodhatnak a Megoldások a holnapért speciális tanulási platformján, hogy újszerű megoldást dolgozhassanak ki az általuk felvetett problémára. Az oktatási anyagok összeállításában, a diákok tervezői gondolkodásának elmélyítésében idén ismét kulcspartner a Cellux Csoport. A csapatokat támogató tanárok mentorálásában a Hősök Tere Alapítvány ad szakmai segítséget.

2024. március 28. 10:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05