Az állatok digitális élete: mit tudunk tenni, hogy biztonságban tudjuk házi kedvenceinket?

forrás: Prím Online, 2018. június 16. 08:57

A Kaspersky Lab az Opeepl kutatóintézettel közösen vizsgálta 15 országban és közel 8.000 háztartásban, hogy miként hatnak a modern technológiák a kis kedvencek biztonságára. 

A vizsgálat eredménye azt mutatja, hogy minden ötödik kisállat tulajdonosa használ valamilyen digitális eszközt kedvenceik megfigyelésére, ezek közül majdnem minden második valóban veszélyezteti az állatokat vagy a gazdájukat.

 

 

Kép forrása: Kaspersky Lab 

 

Május végén a Kaspersky Lab közzétette elemzését a kisállat nyomkövetők sebezhetőségéről, amely lehetővé teszi a támadók számára, hogy manipulálják a házikedvencek lokációját, vagy ellopják a tulajdonosok személyes adatait. Ennek kapcsán a kutatók úgy döntöttek, elemeznek minden modern technológiát és azokat a digitális készülékeket, amelyek a kisállattartással kapcsolatosak. A készülékek között találunk webkamerát; digitális játékokat; okostelefonokat és tableteket olyan játékokkal, amelyeket kis kedvenccel rendelkező felhasználóknak készítettek; étel- és vízadagolókat, és még sok egyebet. 

 

Van azonban arra bármi garancia, hogy egy meghibásodott hőmérséklet-szabályozó nem melegíti túl a halak vizét, vagy az automata adagoló nem hagyja étlen a háziállatot? Az ilyen esetek kockázatot jelentenek az állatoknak, de a gazdáknak is. A vizsgálatok szerint a háziállatok számára fejlesztett digitális készülékek fele képes csatlakozni az internetre, ami sebezhetővé teszi a számítógépes támadásokkal szemben mind a készüléket, mind a felhasználókat. A megkérdezettek 14%-a számolt be arról, hogy a háziállatokhoz használt digitális eszközét feltörték. Ugyanakkor nemcsak a feltörés a gond, sokszor aggodalomra ad okot a készülék meghibásodása, hibás működése vagy teljes leállása. Ezek az esetek kockáztatták a kisállat életét (32%), egészségét (32%), érzelmi világát (23%), így az utóbbi a gazdiét is.

 

„A technológia megkönnyíti az életet nemcsak az emberek számára, hanem szőrös barátainknak is. A modern eszközökkel megvédhetjük kedvenceinket, gondoskodhatunk róluk, és biztosíthatjuk a kényelmüket. Ugyanakkor, mint minden digitális berendezés esetében, fontos tisztában lenni a kockázatokkal is: az eszközök leállhatnak és feltörhetőek. Az aggasztó  következmények elkerülése érdekében célszerű néhány egyszerű biztonsági intézkedést végrehajtani, és nem árt felkészülni egy B tervekke, olyan esetekre, mint a készülékek meghibásodása, leállása vagy feltörése.” – mondta David Emm, a Kaspersky Lab fő biztonsági kutatója. 

 

A Kaspersky Lab szakértői az alábbi egyszerű szabályok betartását javasolják a házikedvencek biztonsága érdekében: 

  • Ha okos házban él, állítson be biztonsági szabályokat az ott élő háziállatok számára
  • Tájékozódjon az okos készülékek biztonsági problémáiról még vásárlás előtt. Az azonosított és már javított biztonsági rések általában elérhetőek az interneten. Javasoljuk, hogy olyan készüléket vásároljon, amelyeket már megvizsgáltak biztonsági kutatók, valamint átestek szoftverfrissítésen.
  • Használat előtt változtassa meg a készülék jelszavát
  • Ne engedélyezze a készülékhez való hozzáférést a saját hálózatán kívül, hacsak nem elengedhetetlen
  • Tiltson le minden olyan hálózati szolgáltatást, amely nem szükséges a készülék használatához.
  • Rendszeresen frissítse a készülék tűzfalát
  • Használjon hatékony biztonsági megoldást az okos készülékek, otthonok védelméért, mint például a Kaspersky IoT Scanner-t, amely egy ingyenes alkalmazás Android platformok számára. 

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05