Levélbombák hatástalanítása profi eszközökkel

forrás: Prím Online, 2018. május 24. 11:15

Számos különféle fenyegetés leselkedhet a vállalatok levelezőrendszereire, a vírusoktól kezdve a kéretlen üzeneteken át egészen a kiberbűnözők támadásáig. Ezek jelentős pénzügyi és hírnévbeli károkat okozhatnak, illetve a cég működését is komolyan veszélyeztethetik. Rengeteg időt és energiát igényel, ha mindegyik ellen külön-külön próbálnak védekezni, ezért a Micro Focus szakértői a leggyakoribb kockázatokkal szemben egységes védelmet nyújtó, integrált eszközöket ajánlják.

Napjainkban az üzleti kommunikáció nagy része e-mailben folyik, ami érthető, hiszen ez elektronikus levelezés gyors, hatékony és visszakereshető, ráadásul a mobil eszközök terjedésének köszönhetően bármikor és bárhol használható. Naponta összesen mintegy 270 milliárd e-mailt küldenek világszerte, nem meglepő tehát, ha szép számmal akadnak olyanok, akik ezen a népszerű csatornán keresztül próbálnak hasznot húzni akár illegális eszközökkel is. 

 

Kiemelt célpontnak számítanak a vállalatok, mivel náluk jóval nagyobb a potenciális kár vagy a megtévesztéssel kicsalható összeg mértéke, ezért a szervezeteknek érdemes különös figyelmet fordítaniuk az e-mailben leselkedő veszélyek elkerülésére. A Micro Focus szakértői az olyan integrált eszközök használatát javasolják, mint például a Secure Messaging Gateway, amely a teljes hálózaton védelmet kínál a kimenő és bejövő levélforgalom felett. De pontosan milyen fenyegetésekkel is kell szembe nézniük a cégeknek?

 

Vírusok

A számítógépes vírusok az élővilágban is megtalálható vírusok után arról kapták a nevüket, hogy önmaguk másolatainak előállítására törekszenek. Különféle módokon okoznak károkat, az elmúlt időszakban például a zsarolóvírusok terjedtek el számottevően, amelyek zárolják a számítógépen található fájlokat, és csak bizonyos összeg ellenében bocsátják őket újra rendelkezésre – legalábbis az ezeket működtető kiberbűnözők ígérete szerint. A vírusok terjesztésének egyik legnépszerűbb módja az e-mail: érkezhet csatolmányban is, vagy elhelyezhetik a levél szövegébe ágyazott linkként. A fejlett védelmi megoldások az összes kimenő és bejövő e-mail esetében automatikusan és villámgyorsan átvizsgálják a teljes tartalmat, a tárgytól kezdve a levéltörzsön át a csatolmányokig, és blokkolják a veszélyesnek ítélt elemeket.

 

 

Kéretlen levelek

Az elmúlt év során a világszerte összesen elküldött e-mailek 57 százaléka spam volt. Ezek jellemzően a címzettek által nem kért, tömeges mennyiségben kiküldött hirdetések, felhívások vagy lánclevelek, amelyek egy része tudatosan törekszik a fogadó felek megtévesztésére. A fejlett spamszűrő megoldások a tartalom ellenőrzésével, a kéretlen leveleket küldő e-mail címek blokkolásával, a feladó IP-címének vizsgálatával és egyéb technológiák segítségével még azelőtt megállítják a kéretlen e-maileket, mielőtt azok bekerülnének a levelezőrendszerbe. Ennek köszönhetően az üzenetküldő szoftverek hatékonyabban és gyorsabban működnek, hiszen nem terheli le őket felesleges forgalom, és a felhasználók sem töltik az idejüket szükségtelen levelek olvasásával és törlésével. 

 

Megtévesztés

Az internetes csalók több különféle, célzott módszerrel is megtámadhatják a vállalatokat. Az egyik egyre inkább közkedvelt módszer során a cég vezetőjének kiadva magukat e-mailben arra utasítják a pénzügyekért felelős alkalmazottat, hogy utaljon át részükre egy nagyobb összeget. Az alkalmazottak oktatása elengedhetetlen az ilyen támadások kivédéshez, de rendelkezésre állnak dedikált, többszintű védelmet kínáló eszközök is.

 

Túlterheléses támadás

A szolgáltatásmegtagadással járó támadás (Denial of Service, DoS) egyik fajtája során a szervezetek levelezőrendszereit veszik célba oly módon, hogy nagyméretű üzeneteket küldenek a cég e-mail címeire egészen addig, amíg azok meg nem telnek, illetve a szerver le nem lassul vagy teljesen össze nem omlik. Fejlett biztonsági megoldások az ilyen jellegű támadásokat is képesek azonosítani és automatikusan blokkolni.

 

All-in-one biztonság

Fárasztó és időigényes lehet, ha a vállalatok minden veszéllyel szemben egyedi módon kívánják kiépíteni védelmüket. Ezért is hatékony egy olyan integrált megoldás, mint például a Secure Messaging Gateway, amely egyben nyújt védelmet az összes fent említett fenyegetéssel szemben. Emellett az olyan tartalmakat is kiszűri, amelyeknek nincs helyük a munkahelyeken, mivel képelemző eszközével képes felismerni a pornográf tartalmakat az e-mailekben található fotókon és videókban, és megakadályozza azok terjesztését a vállalatoknál.

Emellett egyszerű konfigurálással, előre beállítható szűrőkkel, fekete- és fehérlistákkal, illetve értesítésekkel segíti a fenyegetések kezelését. Ráadásul a felhőben és a helyszínen is használható, és többféle rendszert is támogat, beleértve a Microsoft Exchange, Office 365, Gmail, GroupWise, Vibe, Lync és Lotus Domino platformokat. 

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05