A kibertámadások 2018-ban is a biztonsági réseket célozzák majd a Trend Micro előrejelzése szerint

forrás: Prím Online, 2017. december 21. 11:34

A kibertámadások az idei évben is komoly fenyegetést jelentettek a vezető vállalatok számára, és a legsúlyosabb károkat ismert biztonsági rések okozták. A Trend Micro előrejelzése szerint 2018-ban is folytatódik ez a tendencia, és egyre nagyobb veszély leselkedik minden, az internethez csatlakoztatott eszközre, legyen szó intelligens gyártósorokról, vállalati rendszerekről, viselhető okos eszközökről vagy épp pacemakerekről. Ahhoz, hogy a szervezetek megvédhessék kritikus adataikat a számítógépes bűnözők nagyszabású támadásaitól, a vállalatvezetőnek jövőre kiemelt területként kell kezelniük a hibajavítások kezelését, valamint a munkatársak megfelelő képzését.

Mivel az információs és üzemeltetési technológiák (IT/OT) egyre inkább összemosódnak, a vállalati alkalmazásokra, illetve platformokra is nagyobb kockázatok leselkednek az elkövetkező évben. Az Ipar 4.0 térnyerése révén egyre több folyamatot vesznek át különböző intelligens megoldások a gyártásban, ezek azonban megfelelő védelem nélkül komoly rizikófaktort is jelenthetnek. Ha például az üzem működését szemléltető és elemző, virtuális digital twin modellt képesek manipulálni a kiberbűnözők, azzal a teljes gyártási folyamatot megváltoztathatják. A vállalati működést segítő megoldásokra, például az MES (manufacturing execution systems) és az ERP (enterprise resource planning) rendszerekre is leselkedhetnek veszélyek 2018-ban, emellett az Adobe és Microsoft platformok esetén is a biztonsági rések számának növekedésére számítanak a Trend Micro szakértői.

 

A Trend Micro 2018-as előrejelzéseket tartalmazó jelentése emellett azt is előrejelzi, hogy az IoT-eszközök esetében is nőni fog a sebezhetőségek száma, mivel a gyártók egyre több készülék előállítása során mellőzik a biztonsági előírások és az ipari szabványok betartását. Az internethez kapcsolódó eszközök számának emelkedésével párhuzamosan nő a támadási felület is, ez pedig olyan új lehetőségeket kínál a kiberbűnözők számára, amelyek révén az ismert sérülékenységek kiaknázásával behatolhatnak a vállalati hálózatokba. 

 

Ez a tendencia nem korlátozódik a vállalatokra, a magánéletben is egyre több internetre csatlakoztatott eszközt használunk, a babamonitoroktól kezdve a fitness trackereken át az okos háztartási eszközökig. Ezek pedig megfelelő védelem híján mind veszélyeket rejthetnek magukban. Márpedig még egyes szívritmus-szabályozók esetében is tartalmazhatnak olyan biztonsági réseket, amelyeket akár egy végzetes támadáshoz is ki lehet használni.

 

„Szakembereink egyik legfontosabb feladata, hogy felderítsék azokat a fenyegetéseket, amelyek a legnagyobb károkat okozhatják a vállalatoknak a közeljövőben, illetve megjósolják, hogy mely rések jelentik majd a legnagyobb kihívást 2018-ban. Az idei évben számos, súlyos következményekkel járó kibertámadás elkerülhető lett volna, ha a szervezetek időben telepítik a megfelelő patcheket. Ez a tendencia várhatóan a jövő évben is folytatódik, ezért a vállalatvezetőknek előtérbe kell helyezni a biztonsági rések kezelését a 2018-as kiberbiztonsági tervek kialakítása során, különösen a GDPR életbe lépésének fényében” – foglalta össze Rik Ferguson, a Trend Micro IT-biztonsági kutatásokért felelős alelnöke.

 

Mivel sikeresnek bizonyultak, a zsarolóvírusok továbbra is igen népszerűek maradnak. Ezen belül nőni fog a célzott támadások száma, amelyek során a bűnözők egy adott szervezetre fókuszálva megpróbálják annak működését megzavarni, hogy ezáltal még nagyobb váltságdíjat kényszeríthessenek ki. A zsarolóvírusok terjesztésében emellett nagyobb szerep jut a jövőben a Server Message Block (SMB) protokoll, valamint a nyílt forráskódú Samba (Linux) rendszer sebezhetősége is – amire jó példa volt 2017-ben a WannaCry, a Petya, illetve a Bad Rabbit támadás.

 

Az üzleti e-mailekhez kapcsolódó visszaélések (Business Email Compromise, BEC) is egyre népszerűbbek lesznek a támadók körében, mivel a befektetett erőforrásokhoz képest meglehetősen magas a megtérülése a sikeres támadások esetében, különösen a zsarolóvírusokkal összevetve. 

 

 

 

A szakértők becslései szerint az ilyen jellegű támadásokkal okozott károk értéke már most meghaladja a 9 milliárd dollárt, és a jövő évben még ez az összeg még magasabbra rúghat.

 

 

 

A bűnözők emellett kiaknázzák majd az olyan fejlődő technológiákban rejlő lehetőségeket is, mint a blockchain-adatbázisok vagy a gépi tanulás, hogy minél jobban el tudjanak rejtőzni a hagyományos kiberbiztonsági megoldások elől. Épp ezért a Trend Micro többrétegű, generációkon átívelő védelmi stratégia kialakítását javasolja. A vállalat védelmi megoldásai a legújabb biztonsági technológiákat ötvözi a közel 30 éves tapasztalatain alapuló, bevált taktikákkal. 

 

A „Paradigm Shifts: Trend Micro Security Predictions for 2018” („Paradigmaváltások: a Trend Micro 2018-as biztonsági előrejelzései”) jelentés teljes terjedelmében a következő helyen érhető el: 

http://www.trendmicro.com/vinfo/us/security/research-and-analysis/predictions/2018

 

További tájékoztató anyagok: 

https://www.youtube.com/watch?v=65xe3UF6JwI

https://www.trendmicro.com/vinfo/us/security/research-and-analysis/predictions/2018

Biztonság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Rakuten Viber elnyerte a SOC 2 Type 2 tanúsítványt

A Rakuten Viber, a világ egyik vezető kommunikációs platformja, amely nagy hangsúlyt fektet a biztonságos és privát kommunikációra, sikeresen teljesítette a Service Organization Control (SOC) 2 Type II tanúsítványt. A SOC 2 az American Institute of Certified Public Accounts (AICPA) által kidolgozott ellenőrzési szabvány. Szigorú keretrendszerét úgy alakították ki, hogy biztosítsa az ügyféladatok biztonságát, rendelkezésre állását, bizalmas jellegét és védelmét.

2024. április 24. 11:38

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50