A LEV3LUP csapat nyerte a robotika világverseny miskolci fordulóját

forrás: Prím Online, 2017. december 19. 08:16

Izgalmas versenyben mérte össze természettudományi, műszaki és informatikai tudását a FIRST LEGO League első miskolci bajnokságának közel 100 résztvevője szombaton. A robotépítő- és programozó verseny összesített eredményei alapján a LEV3LUP csapat (Roboschool, Miskolc) bizonyult a legjobbnak, így ők képviselhetik Miskolcot a közép-európai elődöntőben, Lengyelországban.

11 csapat 100 tagja várta izgatottan a világ legnagyobb ifjúsági robotika versenyének kezdetét december 16-án a Ferenczi Sándor Egészségügyi Szakgimnáziumban. Az első miskolci regionális fordulóra hónapokkal ezelőtt kezdődött a felkészülés. A 9-16 éves diákokból álló csapatok önálló kutatást végeztek és prezentáltak a víz ember által előidézett körforgásával kapcsolatban, valamint robotot terveztek, programoztak és építettek a Remy által biztosított LEGO készlet felhasználásával. 

 

 

„Lenyűgöző volt végignézni a versenyt. A két és fél perces robot futamok sportversenyekhez hasonló izgalomban zajlottak. Óriási teljesítményt nyújtottak a csapatok, mindenkinek gratulálunk! – összegezte a tapasztalatokat Szokoly Zsuzsa, a versenyt támogató Remy EHS&S vezetője. A FIRST LEGO League első miskolci fordulójának megszervezésével az volt a BPI Group Hungary járműipari nagyvállalat célja, hogy közelebb hozza a diákokhoz a tudományokat, együttműködésre és innovációra ösztönözze őket. Arra biztatunk mindenkit, hogy menjenek tovább ezen az úton, ezért a három legjobb csapatot egy-egy értékes LEGO robotépítő készlettel jutalmaztuk.”

 

A LEV3LUP csapat szerepelt legjobban a versenyen, ők nyerték mind a négy versenyfeladatot: a csapatmunka, a kutatómunka, a robot design és a robot játék trófeát. A baráti alapon szerveződött csapat Larry névre hallgató robotja a versenyfeladatok teljesítése során a legmagasabb pontszámot érte el valamennyi futamban. Így az összesített versenyben is élen végeztek, ezért ők képviselhetik Miskolcot a közép-európai elődöntőben, amelyet 2018 februárjában rendeznek Lengyelországban.

 

 

Az összesített eredmények alapján LEGO Mindstorms robotépítő készletet nyert a Remytől az Atomrobotok (Szent Miklós Görögkatolikus Iskola és Óvoda, FLL Champion 3. helyezett), a Navigátor (Észak-Magyarországi Informatikai Klaszter, FLL Champion 2. helyezett) és a fődíj, az FLL Champion trófea nyertese a LEV3LUP (Roboschool). A Zsűri díját a LegoAvasi (Avasi Gimnázium) érdemelte ki. 

 

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Az SAP AI-alapú fejlesztéseivel a gyáripar is átalakul

A termelékenység, a hatékonyság és a precizitás újabb szintje érhető el azokkal az AI-alapú fejlesztésekkel, melyeket az SAP mutatott be az ellátási láncokhoz kapcsolódó megoldásaiban a Hannover Messe kiállításon. A valós idejű adatokból származó, mesterséges intelligencia által felfejtett következtetések abban segítenek a vállalatoknak, hogy jobb döntéseket hozzanak az ellátási láncok egészében, racionalizálják a termékfejlesztést és javítsák a gyártás hatékonyságát.

2024. április 25. 16:31

Az LG OLED evo televíziók már a negyedik egymást követő évben kapják meg a környezetbarát minősítést

Az LG 2024-es OLED evo televíziói megkapták a Carbon Trust*  szén-dioxid-kibocsátás csökkentéséről**  és szén-dioxid méréséről***  szóló tanúsítványait, valamint a Société Générale de Surveillance (SGS) környezetvédelmi védjegyét****, amellyel az LG folyamatos ESG-kezdeményezéseit immár negyedik egymást követő évben ismerték el. Az LG legújabb OLED tévéi továbbá kiérdemelték az Intertek újrahasznosítási tanúsítványát*****, amely immár második éve bizonyítja ezen a téren is az LG környezetvédelmi felelősségvállalását.

2024. április 25. 14:53

Megjelentek az első HMD okostelefonok

A Human Mobile Devices (HMD) bemutatta első saját gyártású okostelefonjait: megérkezett a HMD Pulse Pro, HMD Pulse+ és HMD Pulse. A Pulse kollekció már most lefekteti a HMD designalapjait: merész vonalvezetés, egyedi tónusok, modern és letisztult esztétika, elegáns kialakítás, előkelő formatervezés – és mindez elérhető áron.

2024. április 25. 13:15

A Samsung legújabb képernyői az AI TV-k új korszakát hozzák el

A Samsung az Unbox & Discover eseményen mutatta be 2024-es Neo QLED 8K és 4K, valamint OLED televíziókból és hangprojektorokból álló portfólióját. A világ egyik élvonalbeli televíziógyártójaként elismert Samsung idén bevezetett készülékei olyan hatékony, mesterségesintelligencia (AI)-alapú funkciókkal rendelkeznek, amelyek minőségibb otthoni szórakozást kínálhatnak.

2024. április 25. 11:38

Kiderült, hogy állnak a magyarok a robotokhoz

Idén is kitárta kapuit a HVG Állásbörze, ahol több mint száz munkaadóval személyesen és hibrid formában is találkozhattak azok az álláskeresők, akik ellátogattak április 17-19-e között a Papp László Budapest Sportarénába. Mindenki kedvence, a Bastion Group robotkutyája is jelen volt az eseményen, ahol hatalmas volt az érdeklődés a robotika iránt.

2024. április 25. 09:56

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50