Windows 10 Őszi Alkotói Frissítés

forrás: Prím Online, 2017. május 15. 09:20

Hamarosan jön az Őszi Alkotói Frissítés (Fall Creators Update), amely több mint 500 millió Windows 10 felhasználó kreativitásának kibontakoztatásában segít. 

Ezt elsősorban a kreativitást támogató, platform-független funkciók különböztetik meg elődjétől, amelytől megjelenésében is eltér majd. A Windows Mixed Reality lehetőséget ad felhasználóinak arra, hogy virtuális világokat teremtsenek, amelyeket saját kézmozdulataikkal is alakíthatnak. A Microsoft a Windows Áruházban mostantól elérhetővé teszi az Ubuntu operációs rendszert és a közeljövőben a SUSE Linux és Fedora disztibúciókat is, a szoftverfejlesztők pedig a Xamarin Live Player segítségével még egyszerűben írhatnak platformfüggetlen alkalmazásokat.

 

A Cirque de Solei a Windows Mixed Reality nevű alkalmazást használja előadásai megtervezéséhez. Ennek segítségével építenek virtuális színpadképet és színpadi kellékeket – így például egy óriási mechanikus kezet. Munkájuk további finomhangolásában segítenek az olyan megoldások, mint például az, hogy a  kiterjesztett valóságban, egy headset segítségével a saját kézmozdulataikkal is alakíthatják a virtuális világot. Ehhez már nincs szükség a falakra szerelt eszközökre sem, amelyek a kézmozgást követnék: a kontrollerek ezek nélkül is gyors reakcióidővel, pontosan lekövetik a mozdulatokat.

 

A fejlesztők számára is új távlatokat nyitó Windows Mixed Reality pedig csak egy a Windows 10 Őszi Alkotói Frissítésének újdonságai közül.

 

Kreativitás mesterséges intelligenciával megtámogatva

A felhasználók kreatív történetmesélését szolgálja az új Windows Story Remix is, amely mesterséges intelligenciát alkalmaz a fotók és videók rendszerezéséhez és önálló történetekbe való rendezéséhez. Ezeket a történeteket zenei aláfestés, mozifilmekre emlékeztető effektek és témák teszik még érzékletesebbé. A felhasználók ezt 3D objektumokkal tovább gazdagíthatják, tehetik még személyesebbé, például vászonná alakítva egy-egy képet, amelyekre a Windows Ink segítségével szabadkézi rajzokat is felvihetnek. Ezúttal is a Microsoft Graph segít összekapcsolni a felhasználókat, függetlenül attól, hogy épp milyen eszközt vagy platformot használnak.

 

 

„Úgy alkottuk meg a Windows 10 legújabb kiadását, hogy az képes legyen életre kelteni a bennünk szunnyadó alkotót” – mondta Terry Myerson, a Windows Devices Group csoport ügyvezető alelnöke. „Nagy várakozással tekintünk a Windows 10 Őszi Alkotói Frissítésének fogadtatása elé, mert ennek révén az alkotás örömével szeretnénk megajándékozni felhasználóinkat. Az operációs rendszer modern, egységes megjelenést kap, amely minden eszközön ugyanazt az élményt nyújtja majd. A fejlesztőknek pedig olyan szolgáltatásokat kínálunk, amelyekkel még könnyebben készíthetik el a jövő alkalmazásait.”

 

Linux és platform-független alkalmazások a Windows 10-ben

Az új Windows 10 megjelenésében is eltér majd némileg elődjétől. A Microsoft Fluent Design System intuitív, harmonikus megjelenést kölcsönöz az operációs rendszernek, amely eszközök széles körén ugyanezt az élményt és sebességet nyújtja. A Fluent Design a fejlesztők számára olyan megoldásokat is kínál, amelyekkel még kifejezőbb, megnyerőbb alkalmazásokat írhatnak, mindezt eszköztől függetlenül.

 

 

A fejlesztőknek mindazonáltal nemcsak ezzel kedveskedett a Microsoft: a Visual Studios-t használva a felhasználók bármilyen platformra írhatnak alkalmazásokat. Hamarosan érkezik az új NET Standard 2.0, illetve az iPhone alkalmazások írását, tesztelését és javítását megkönnyítő Xamarin Live Player. Mindezeken felül, a nyílt forráskódú rendszerek telepítését is megkönnyíti a Microsoft azzal, hogy ezeket a Windows Áruházból is elérhetővé teszi. Jelenleg a Windows az egyetlen olyan platform, amely Windows és Linux applikációkat egyaránt futtat.

 

Az AutoDesk SketchBook, a Universal Windows Platformra épülve, a Windows 10 érintőképernyő és érintőtoll vezérlő képességeit használja ki, a közeljövőben pedig már a Windows Mixed Reality-t is támogatni fogja. Erről, és az SAP Digital Boardroom nevű applikációról részletesen olvashatnak Terry Myerson blogbejegyzésében.

 

A Windows élmény nemcsak különböző eszközökön, hanem különböző platformokon is visszaköszönhet. A Microsoft Graph segít összekapcsolni embereket, beszélgetéseket, projekteket és változatos tartalmakat a Microsoft felhőjében, emellett biztosítja az információ zavartalan áramlását Windows, iOS és Android rendszert futtató eszközök között. A Timeline például szemléletes módon, egy idővonalon csúsztatva tájékoztatja a felhasználót arról, hogy milyen tevékenységei voltak a múltban, így akár a korábban szerkesztett fájljaihoz, megnyitott alkalmazásaihoz vagy weboldalaihoz is könnyen hozzáférhet. A Vágólapra pedig bármi rákerülhet a kapcsolódó eszközökről is, így akár PC-ről telefonra is átmásolhatunk képeket, szövegeket, egyéb állományokat. OneDrive Files on Demand segítségével hozzáférhetünk az összes felhőben tárolt fájlunkhoz a konkrét eszközre való szinkronizálás nélkül is.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05