Dropbox linkkel támad a TorrentLocker zsarolóprogram legújabb változata

A Trend Micro csupán kilenc nap alatt ötvenötezer esetet észlelt

forrás: Prím Online, 2017. március 14. 10:25

Új variánsokkal és átgondolt stratégiával támad az egyik legelterjedtebb zsarolóprogram, a TorrentLocker: ezúttal feltört Dropbox fiókokon keresztül igyekszik megfertőzni a megtévesztett felhasználók számítógépét. 

2017. február 26. és március 6. között 54.688 alkalommal észlelt ilyen jellegű támadást a Trend Micro Smart Protection Network rendszere. Az esetek többsége Európában történt, ezen belül is főként német és norvég vállalatokat céloztak meg a kiberbűnözők. A felhasználók megtévesztésére 815 különböző Dropbox fiókot használtak, az ezeken elhelyezett kártevőt pedig többnyire számlának álcázták. 

 

A legújabb TorrentLocker variánsok viselkedése hasonló a korábbi típusokéhoz, ám hatékonyabb úton, és becsomagolt formában igyekszik beférkőzni a vállalati rendszerekbe: a felhasználó nem e-mailben kapja a fertőzött csatolmányt, hanem egy Dropbox linkre feltöltött, számlának vagy fontos üzleti dokumentumnak álcázott, tömörített fájl formájában. Mivel a szervezetek világszerte rendszeresen használják a Dropbox szolgáltatását, így jóhiszeműen kattintanak rá a megbízhatónak, legitimnek látszó oldal linkjére. Az így letöltött JavaScript fájl (JS_NEMUCOD) valójában egy zsarolóvírus, ami egy óvatlan kattintással már települt is a számítógépre. 

 

A Trend Micro adatai szerint a kiberbűnözők elsősorban munkanapokon küldték ki a megtévesztő e-maileket, többnyire reggel 9 és 10 óra között, amikor az alkalmazottak a legnagyobb arányban nézik át a levelezésüket. Az észlelt esetek 36 százaléka Németországban, 29 százaléka Norvégiában, 11 százaléka pedig Spanyolországban történt. A Trend Micro tájékoztatta a Dropbox biztonsági csapatát az incidensekről, melynek következtében az eddig azonosított fiókokat már le is tiltották.

 

 

 

A mostani esetek is azt mutatják, hogy ez a tendencia 2017-ben tovább fog növekedni, így a vállalatoknak minden eddiginél jobban megéri előre felkészülni a zsarolóvírusok kivédésére. A Trend Micro nemrégiben közzétett jelentése szerint 2016-ban az új ransomware-családok száma 752 százalékkal növekedett, és ez összesen mintegy 1 milliárd dolláros veszteséget okozott a vállalatoknak világszerte. 

 

„A felhasználók oktatása és rendszeres tájékoztatása mellett professzionális eszközöket is bevethetnek a vállalatok annak érdekében, hogy az ilyen zsarolóvírusokat terjesztő e-mailek el se juthassanak a felhasználókig. Ma már léteznek olyan megoldások, melyek a social engineering támadásokkal szemben is hatékony védelmet jelentenek. A Trend Micro helyben telepíthető és felhő alapú megoldásai például képesek gépi tanulás segítségével észlelni a gyanús eseményeket az e-mail fejlécekben, az üzenetek tartalmában vagy éppen a hálózati forgalomban, amire a hagyományos megoldások nem alkalmasak” – mondta el Gömbös Attila, a Trend Micro rendszermérnöke.

 

További információk elérhetők a következő linken: http://blog.trendmicro.com/trendlabs-security-intelligence/torrentlocker-changes-attack-method-targets-leading-european-countries/.

Biztonság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Rakuten Viber elnyerte a SOC 2 Type 2 tanúsítványt

A Rakuten Viber, a világ egyik vezető kommunikációs platformja, amely nagy hangsúlyt fektet a biztonságos és privát kommunikációra, sikeresen teljesítette a Service Organization Control (SOC) 2 Type II tanúsítványt. A SOC 2 az American Institute of Certified Public Accounts (AICPA) által kidolgozott ellenőrzési szabvány. Szigorú keretrendszerét úgy alakították ki, hogy biztosítsa az ügyféladatok biztonságát, rendelkezésre állását, bizalmas jellegét és védelmét.

2024. április 24. 11:38

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50