Megérkezett a világ első Universal Flash Storage (UFS) sorozata

A Samsung cserélhető memóriakártya-sorozata 256 GB-os kapacitásig terjed

forrás: Prím Online, 2016. július 9. 09:35

A fejlett memóriatechnológiák terén piacvezető Samsung Electronics bemutatta az iparág első cserélhető memóriakártyáit, amelyek a JEDEC Universal Flash Storage (UFS) 1.0 Card Extension Standard szabványon alapulnak. 

Az eszközök nagy felbontású mobil fényképező- és videorögzítő eszközökben, például digitális tükörreflexes fényképezőgépekben, 3D VR kamerákban, akciókamerákban és drónokban használhatók. A Samsung sokféle 256, 128, 64 és 32 gigabájtos (GB) tárolókapacitással elérhető UFS-kártyái jelentős teljesítménynövekedést hoznak a külső memóriatárolók piacán, és teljesebb multimédiás élményt kínálnak.

 

„Az új 256 GB-os UFS-kártya amellett, hogy ideális felhasználói élményt nyújt a digitális gondolkodású felhasználók számára, élen jár a versenyképes memóriakártya-megoldások között” – mondta Jung-bae Lee, a Samsung Electronics Memory Product Planning & Application Engineering tervezőcsoportjának szenior alelnöke – „Új nagy kapacitású és teljesítményű UFS-kártyasorozatunk bevezetésével kitoljuk a memóriakártya-piac növekedésének határait és teljesítményét, így a felhasználói kényelmet helyezzük előtérbe.”

 

A Samsung új 256 GB-os UFS cserélhető memóriakártyája (röviden UFS-kártya) sokkal jobb felhasználói élményt nyújt, különösen, ami a nagy felbontású 3D játékokat és a nagy felbontású filmlejátszást illeti. A tipikus microSD-kártyához képest több mint ötszörös, másodpercenként 530 megabájtos (MB/s) szekvenciális olvasási teljesítményt biztosít, amely hasonló a legszélesebb körben használt SATA SSD-k szekvenciális olvasási sebességéhez. Ezzel az UFS-kártyával a fogyasztók egy 5 GB-os, Full-HD videót körülbelül 10 másodperc alatt tudnak beolvasni, míg ez egy tipikus UHS-1 microSD-kártya 95 MB/s szekvenciális olvasási sebességével 50 másodpercig tartana. Továbbá 40 000 IOPS véletlenszerű olvasási sebességnél a 256 GB-os kártya több mint 20-szor nagyobb tetszőleges elérésű olvasási teljesítményt nyújt a tipikus microSD-kártyák körülbelül 1800 IOPS-éhez képest. 

 

 

Az írás során az új 256 GB-os UFS-kártya 35 000 tetszőleges elérésű IOPS-t dolgoz fel, ami 350-szer több mint egy tipikus microSD-kártya 100 IOP-je, valamint 170 MB/s szekvenciális írási sebességet ér el, szinte megduplázva a microSD-kártya maximális sebességét. Ennek a lényeges teljesítményjavulásnak köszönhetően az új 256 GB-os UFS-kártya jelentősen csökkenti a multimédiás adatok letöltési- és a fényképminiatűrök betöltési idejét, valamint a sorozatfelvételi üzemmódban a puffertár kiírási idejét, mindezek együttesen különösen előnyösek lehetnek a digitális tükörreflexes fényképezőgépek felhasználói számára. 24 nagy/extra felbontású JPEG-fénykép (kb. 1120 megabájt (MB)) folyamatos rögzítése egy csúcskategóriás digitális tükörreflexes fényképezőgéppel a 256 GB-os UFS-kártyával kevesebb, mint hét másodpercig tart, míg egy UHS-1 microSD-kártyával, 35 MB/s sebesség mellett tipikusan körülbelül 32 másodpercet vesz igénybe.

 

A legjobb teljesítmény és a leginkább energiahatékony adatátvitel megvalósítása érdekében az UFS-kártya többféle parancsot is támogat parancskezelési funkciókkal, valamint a külön kijelölt útvonalak használata révén egyidejű olvasást és írást tesz lehetővé, megduplázva a teljesítményt.

 

Vezető memóriatároló-gyártóként a Samsung határozottan látott neki az UFS-megoldások előkészítésének, miközben 2013 szeptemberében hozzájárult az Universal Flash Storage 2.0 műszaki jellemzőinek JEDEC szabványosításához, illetve 2016 márciusában az Universal Flash Storage (UFS) 1.0 Card Extension szabványhoz. Az iparág első 128 GB-os beépített UFS-chipjének 2015. januári bevezetését követően a vállalat idén februárban a csúcskategóriás mobileszközök számára sikeresen bemutatott egy 256 GB-os beépített UFS-memóriát. A hónap elején a Samsung teljesítette az Universal Flash Storage Association (UFSA) UFS-kártyák kompatibilitásának elektromos és funkcionális jellemzőit értékelő minősítési programját is, melynek eredményeként a Samsung új UFS-kártya termékei UFSA által ajánlott UFS-kártya minősítést kaptak és az iparágban először jogot kaptak a hivatalos UFS-logó használatára.

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Megéri-e az elektromos autózás?

Az elektromos autók használata ugyan már nem új keletű dolog, mégis még mindig nagyon megosztó témának számít. Vannak megrögzött ellenzői és szinte már vallásos áhitattal tisztelői is ennek a közlekedési eszköznek, de az igazság vélhetően valahol a kettő között lesz. Nagyban múlik ugyanis sok dolog azon is, hogy milyen felhasználói szokásaid vannak a mindennapokban. A következő cikkben azonban összegyűjtöttük az elektromos autózás néhány pozitívumát.

2023. június 19. 09:31

Mire jók a chatbotok?

Éjjel-nappal elérhető chates ügyfélszolgálatot fenntartani igen költséges. A legtöbb weboldal számára nem is érné meg. Van azonban egy módszer, amivel jelentősen lehet növelni a felhasználói élményt, mégpedig chatbot használatával.

2023. június 16. 10:27

Hogyan válassz szoftverfejlesztő céget 5 lépésben?

Ha jelentős tőkét, erőforrásokat és időt fektetsz be egy szoftverfejlesztési projektbe, akkor egyáltalán nem mindegy, hogy milyen cégnek szervezed ki az adott feladatot.

2023. április 24. 09:12

Hát persze hogy dráma!

A Super Bowl reklámjai kapcsán szinte minden évben születik egy cikk Amerikában élő és dolgozó barátunk, Horváth Laci tollából, az idén azonban a marketing mellett szó esik az izgalmakról és a bírókról is...

2023. február 15. 23:01

Digitalizáció a KKV-knál - ahogy a mesterséges intelligencia látja

Manapság mindenki mindenről a ChatGPT-t kérdezi meg, úgyhogy - gondoltam - mi is kipróbáljuk, megnéztük, hogy milyen hírt írna a mesterséges intelligencia arról, hogy hol tart a digitalizáció Magyarországon a kis- és középvállalkozásoknál. Íme:

2023. február 4. 21:32

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05