Már bankautomatákat is támadnak a kiberbűnözők

forrás: Prím Online, 2016. június 21. 08:59

Bár az ATM-ek, vagyis a készpénzfelvételre szolgáló bankautomaták ellen intézett fizikai támadásokról még mindig hallani a hírekben, az igazán komoly támadások ma már a kibertérben zajlanak.

A hackerek rosszindulatú számítógépes programmal, vagyis malware-rel fertőzik meg az automatákat, és így próbálnak meg hozzáférni az ügyfelek adataihoz, PIN kódjához. A Trend Micro és az Europol European Cybercrime Center (EC3) intézménye nemrég készített egy jelentést a témában, az eredmények pedig aggodalomra adnak okot. 

 

Ez még csak a kezdet(!)

A Trend Micro és az Europol EC3 intézményének jelentése szerint csupán az elmúlt egy év során 15 százalékkal, 7000 fölé emelkedett az ATM-ek elleni kibertámadások száma Európában, minden eddiginél komolyabb anyagi kárt okozva. Ráadásul az adatok valószínűleg közel sem fedik a valóságot, hiszen a támadásokról jelenleg nincs bejelentési kötelezettsége az európai pénzintézeteknek.

 

Az európai ATM biztonsági csoport (European ATM Security Team) adatai alapján az egységes euro-pénzforgalmi övezet (SEPA - Single Euro Payments Area) 10 tagállamának pénzintézetét érte már veszteség ilyen jellegű incidensek során, világszerte pedig további 53 országot érintett eddig a probléma. A szakemberek szerint egyelőre még csak az elején járunk a folyamatnak.

 

ATM-ek ellen intézett virtuális és fizikai támadások Európában, 2011 és 2015 között

 

Az is baj, ha elavult, az is, ha túl modern

A Trend Micro kutatásai alapján a nem naprakész operációs rendszerek, komoly biztonsági rést jelentenek. Ilyen például a Windows XP, melyhez már 2014 (!) óta nem készülnek biztonsági frissítések, miközben a világszerte található több mint 3 millió ATM túlnyomó többségén még ez az operációs rendszer fut. Az IT biztonsági cég szerint már egy újabb operációs rendszerre (Windows 7) történő átállás is komoly lépést jelentene a biztonságosabb bankautomaták felé. Ez azonban sokszor nem lehetséges, hiszen a használatban lévő szoftverek nem kompatibilisek az újabb operációs rendszerekkel.

 

További kockázati tényezőt jelent, hogy az ATM beszállítók újabban elkezdtek olyan köztes szoftvereket, más néven midware-eket alkalmazni, mint amilyen az XFS (eXtensions for Financial Service). A midware-ek nem részei az operációs rendszernek, hanem az alkalmazások közötti kommunikációt, valamint adatkezelést teszik lehetővé. Így például a PIN kód bevitelében, illetve a készpénz kiadásában is szerepet játszanak, függetlenül az automata típusától. Ezáltal azonban újabb támadási felületet jelentenek a kiberbűnözők számára.

Az alvilág már szemet vetett az európai pénzintézetekre

Bár a bankszektor az egyik olyan iparág, amely kiemelkedően sokat áldoz az informatikai biztonságra, és a legszigorúbb törvényi előírásoknak kell megfelelnie, a kiberbűnözők mégis komolyan szemet vetettek a pénzintézetekre. Az ATM malware-ek ugyan még nem jelentek meg a feketepiacon, jelenleg úgymond „saját használatra” készülnek – ám mindez csupán idő kérdése.

 

Latin-Amerika mellett már a kelet-európai kereskedelmi bankok biztonsági rései is utat nyitottak a kiberbűnözőknek. Az első ATM malware, a Skimer már 2009-ben felbukkant, Padpin fenyegetésről 2014-ben számoltak be először, 2015-ben pedig már az első platformfüggetlen – bármilyen ATM platformon működő - malware is megjelent Kelet-Európában, a Suceful (Backdoor.ATM.Suceful).

 

Behálózott bankautomaták

Ahogy egy másik „népszerű” malware típus, a zsaroló vírus esetében, a következő lépcsőfok a bankokat célzó programoknál is a hálózati szintű támadás lesz: „Amennyiben a kiberbűnözők képesek bejutni egy bank hálózatába, távolról vezérelve akár egy ATM készpénzfelvételt is kezdeményezhetnek, vagy SWIFT átutalásokat indíthatnak. A fertőzés emellett a hálózaton keresztül könnyedén tovább is terjedhet. Kevés a realitása, hogy rövid távon, a banki szoftverek fejlesztése annyira felgyorsuljon, hogy azok mindig lépést tudjanak tartani a legújabb fenyegetésekkel, illetve az új igényekkel, és így megfelelő biztonságot nyújtsanak a funkcionális kompatibilitás mellett. Amíg ez megtörténik, addig áthidaló megoldásként a pénzintézetek igénybe vehetnek különböző eszközöket, mint például a Trend Micro Vulnerability Protection szolgáltatása, amely 2020-ig biztosít kiterjesztett biztonsági támogatást a Windows XP és 2003 Server operációs rendszerekhez virtuális patchelés segítségével” – mondta el Bárány Zsolt, az IT biztonsági cég Magyarországért és Romániáért felelős regionális ügyfélmenedzsere.

 

A SypEye leleplezése reményre adhat okot

Az egyik leghíresebb bankokat célzó malware, a SpyEye létrehozásáért és terjesztéséért felelős Aleksandr Andreevich Panin ügyében nemrégiben született meg az ítélet: a kiberbűnöző 9 és fél év börtönbüntetést kapott. A SpyEye célja a bankokhoz és pénzügyi weboldalakhoz kapcsolódó felhasználói információk megszerzése volt. A malware-hez készült ccgrabber plugin-t a hitel- és bankkártyaszámok, illetve CVV kódok begyűjtéséhez használták fel. Emellett rootkit képességekkel is rendelkezett, ezen keresztül képes volt elrejteni a folyamatokat és fájlokat az áldozatok elől.

 

A Trend Micro Incorporated szakértői szerint a SpyEye esete arra hívja fel a figyelmet, hogy rendkívül fontos az iparági összefogás a kiberbűnözők elleni harcban: Panint 2013-ban tartóztatták le az FBI nyomozásának köszönhetően, amelyet több iparági szereplő, köztük a Trend Micro is segített. Az IT biztonsági cég által átadott információnak köszönhetően sikerült kideríteni a bűnöző és tettestársai valódi személyazonosságát.

 

 

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A múlt feltárása, a jövő segítségével!

Kevés izgalmasabb terület létezik a régészetnél. Vajon mi rejtőzik a régi idők, épületek falai mögött? Felfedezések, meglepetések sokasága, amire nem igazán lehet felkészülni. Egy ilyen terepmunkát azonban nem lehet csak úgy, ásóval elvégezni, és még Indiana Jonesnak is óriási segítség egy-egy digitális, innovatív, 21. századi eszköz!

2024. április 15. 18:46

Megéri-e az elektromos autózás?

Az elektromos autók használata ugyan már nem új keletű dolog, mégis még mindig nagyon megosztó témának számít. Vannak megrögzött ellenzői és szinte már vallásos áhitattal tisztelői is ennek a közlekedési eszköznek, de az igazság vélhetően valahol a kettő között lesz. Nagyban múlik ugyanis sok dolog azon is, hogy milyen felhasználói szokásaid vannak a mindennapokban. A következő cikkben azonban összegyűjtöttük az elektromos autózás néhány pozitívumát.

2023. június 19. 09:31

Mire jók a chatbotok?

Éjjel-nappal elérhető chates ügyfélszolgálatot fenntartani igen költséges. A legtöbb weboldal számára nem is érné meg. Van azonban egy módszer, amivel jelentősen lehet növelni a felhasználói élményt, mégpedig chatbot használatával.

2023. június 16. 10:27

Hogyan válassz szoftverfejlesztő céget 5 lépésben?

Ha jelentős tőkét, erőforrásokat és időt fektetsz be egy szoftverfejlesztési projektbe, akkor egyáltalán nem mindegy, hogy milyen cégnek szervezed ki az adott feladatot.

2023. április 24. 09:12

Hát persze hogy dráma!

A Super Bowl reklámjai kapcsán szinte minden évben születik egy cikk Amerikában élő és dolgozó barátunk, Horváth Laci tollából, az idén azonban a marketing mellett szó esik az izgalmakról és a bírókról is...

2023. február 15. 23:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09