Úton az autózás jövője felé

forrás: Prím Online, 2016. február 24. 18:57

A Samsung más iparágak vezető szereplőivel közösen létrehozta a Samsung Connected Car megoldást, amit úgy terveztek meg, hogy a legújabb technológiák révén a gépkocsik intelligens központjává válhasson

A Samsung Electronics Samsung Connect Auto elnevezésű innovatív, összekapcsolt autós megoldása új utakat nyit meg az autóvezetők előtt. A gyártó a szolgáltatások és termékek olyan rendszerét hozta létre, amely biztonságosabb, még inkább környezetbarát és élvezetesebb autózást tesz lehetővé mind az egyéni, mind pedig az üzleti felhasználók számára. Míg az előbbiek nagyobb biztonságban tudhatják gépkocsijukat, addig a vállalkozások a flottakezelési lehetőségek és a Samsung partneri szolgáltatásai révén a termelékenységüket is tovább növelhetik.

 

A Samsung Connect Auto közvetlenül a kormánykerék alatti OBD II porthoz csatlakoztatható. A rendszer valós időben küld értesítéseket a vezetőnek, akinek így lehetősége nyílik korrigálni a vezetési stílusát, például javíthatja az üzemanyag-felhasználás hatékonyságát. A Samsung Connect Auto emellett Wi-Fi kapcsolatot is biztosít a járműben utazók számára. A megoldás biztonságosságáról a Samsung piacvezető KNOX mobilbiztonsági platformja gondoskodik. A Connect Auto a széles piac számára nyújt elérhető megoldást, megalkotásánál az utasok épsége és a biztonság volt a legfontosabb szempont, miközben nagy hangsúlyt fektettek az autón belüli és kívüli felhasználói élmény fokozására is. A Samsung Connect Auto elsőként az USA-ban, várhatóan az év második negyedében válik elérhetővé, a szolgáltatáshoz tartozó vezeték nélküli kapcsolatot az országban elsőként az AT&T biztosítja majd. 

 

 

 

„Ügyfeleink igényeire figyelve folyamatosan feszegetjük a határokat, hogy olyan autós hálózati ökoszisztémát hozhassunk létre, amely a jobb vezetési élmény érdekében zökkenőmentesen integrálja termékeinket és partnerszolgáltatásainkat” – mondta el Dr. Injong Rhee, a Samsung Electronics ügyvezető alelnöke, a kutatás-fejlesztés, Software & Services és Mobile Communications üzletágának vezetője. – “Elismert partnereinkkel és szakértőkkel való együttműködésünk gyümölcseként az IoT technológia mindennapi felhasználásáról alkotott elképzelésünk mára valósággá vált” – tette hozzá.  

 

„A Samsung nyitottsága az együttműködésre egy valóban átjárható ökoszisztémát hoz létre, amellyel a vállalat meghatározó szereplővé válik a hálózatba kapcsolt járművek utángyártott kiegészítőinek piacán. Az összekapcsolt autóhoz kötődő innovációk jelenleg rendkívül izgalmas területnek számítanak, így nagyon várjuk, hogy ezt a jelentős újítást elhozhassuk az ügyfelek számára” - mondta el Chris Penrose, az AT&T Üzleti Megoldások részlegének Dolgok Internete szolgáltatásokért felelős alelnöke.

 

Biztonság és megnyugvás

A Samsung Connect Autó gerincét a KNOX biztonsági platformja és az átjárhatóságot biztosító Tizen operációs rendszer adja. A Samsung KNOX a hardvertől a szoftver szintjéig biztonságot nyújt, amely kiterjed az alkalmazásokra is. A többrétű védelem ilyen mértékű előtérbe helyezése emeli ki a Samsung Connect Autot a versenytársak ajánlatai közül.

 

A fejlesztők a Tizen és a Samsung Szoftver Fejlesztési Csomagjának (Software Development Kit, SDK) felhasználásával akár formálhatják is a kiegészítő szolgáltatásokat. A Samsung a geo kerítése (geofencing) és a sofőrt értékelő algoritmusok alkalmazásával is ösztönzi a biztonságos vezetési stílus terjedését. Baleset esetén a vészriasztó értesíti a sofőr által előre megadott ismerősöket és a szolgálatot teljesítő baleseti ügyeletet. A “Find My Car” alkalmazás pedig abban segít, hogy az LTE és GPS segítségével valós idejű adatokat szolgáltasson az autónk helyzetéről.

 

Környezettudatos szórakozás

Az erőteljes LTE WiFi hotspot egyszerre több felhasználó számára teszi lehetővé az internet elérését, így az utasok könnyedén oszthatnak meg tartalmakat vagy játszhatnak online játékokat az autóban. Az üzemanyaghatékonyság-elemző szoftver azok számára lehet hasznos funkció, akik a szállítmányozás és a logisztika területén dolgoznak. Ez a funkció szabadalmaztatott algoritmusokkal elemzi a megtett távolságot, az úton töltött időt és az üzemanyag árát, így segít az üzemanyaghasználat optimalizálásában.

 

Hatékonyságnövelés és költségcsökkentés

Egy virtuális műszerész a fedélzeti diagnosztikai portról intelligensen ellenőrzi az autó állapotát, és ennek megfelelően javaslatot tesz a szükséges karbantartási és javítási munkálatok elvégzésére a speciális szolgáltatói hálózaton belül. Ez a megoldás egyrészt gyors áttekintést nyújt a teljesítményről, másrészt segít csökkenteni a szervizköltségeket. 

 

A sofőrök kihasználhatják a Felhasználás Alapú Biztosítás (Usage-Based Insurance (UBI)) nyújtotta lehetőséget is, ennek megfelelően megoszthatják a gépjárművükről összegyűjtött adatokat, hogy azok alapján aztán személyre szabott biztosítási ajánlatokat kaphassanak. 

 

Azok számára pedig, akik munkájukból adódóan folyton úton vannak, az üzleti mobilitás hatékonyságának növelése érdekében az utazási napló automatikusan e-mailes jelentést generál a felmerülő útiköltségekről.

 

Partner Ökoszisztéma

A Samsung új, szállítmányozókból, biztosítótársaságokból, közúti segélyszolgálatokból, valamint karbantartási hálózatokból álló partneri rendszert hozott létre, az autógyártókkal való együttműködés révén pedig segít áthidalni az autóipar és mobilvilág közötti szakadékot. A hálózatra kapcsolt járművek megalkotásával a Samsung mind fogyasztói, mind vállalkozói oldalon folytatja az értékes partneri kapcsolatainak kiépítését, amely eredményeképp elsőrangú szolgáltatást nyújthat a sofőrök számára.

 

Jelenleg olyan partnerek vesznek részt az együttműködésben, mint az Amdocs, AtcT, AXA, Blink by Agero, China Unicom, Cisco, Crawford & Company, Ericsson, Europcar, HERE, IBM, Jasper, Oberthur Technologies, Openbay, Orange, Tantalum és a Willis Towers Watson.

A Samsung Connect Autot az idei Mobil Világkongresszuson mutatták be. 

 

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Megéri-e az elektromos autózás?

Az elektromos autók használata ugyan már nem új keletű dolog, mégis még mindig nagyon megosztó témának számít. Vannak megrögzött ellenzői és szinte már vallásos áhitattal tisztelői is ennek a közlekedési eszköznek, de az igazság vélhetően valahol a kettő között lesz. Nagyban múlik ugyanis sok dolog azon is, hogy milyen felhasználói szokásaid vannak a mindennapokban. A következő cikkben azonban összegyűjtöttük az elektromos autózás néhány pozitívumát.

2023. június 19. 09:31

Mire jók a chatbotok?

Éjjel-nappal elérhető chates ügyfélszolgálatot fenntartani igen költséges. A legtöbb weboldal számára nem is érné meg. Van azonban egy módszer, amivel jelentősen lehet növelni a felhasználói élményt, mégpedig chatbot használatával.

2023. június 16. 10:27

Hogyan válassz szoftverfejlesztő céget 5 lépésben?

Ha jelentős tőkét, erőforrásokat és időt fektetsz be egy szoftverfejlesztési projektbe, akkor egyáltalán nem mindegy, hogy milyen cégnek szervezed ki az adott feladatot.

2023. április 24. 09:12

Hát persze hogy dráma!

A Super Bowl reklámjai kapcsán szinte minden évben születik egy cikk Amerikában élő és dolgozó barátunk, Horváth Laci tollából, az idén azonban a marketing mellett szó esik az izgalmakról és a bírókról is...

2023. február 15. 23:01

Digitalizáció a KKV-knál - ahogy a mesterséges intelligencia látja

Manapság mindenki mindenről a ChatGPT-t kérdezi meg, úgyhogy - gondoltam - mi is kipróbáljuk, megnéztük, hogy milyen hírt írna a mesterséges intelligencia arról, hogy hol tart a digitalizáció Magyarországon a kis- és középvállalkozásoknál. Íme:

2023. február 4. 21:32

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05