Kényelmesebbé teszi a gépelést az egyedülálló magyar találmány

forrás: Prím Online, 2015. december 27. 09:32

Speciális billentyűzetet terveztek magyar fiatalok professzionális felhasználók részére. A klaviatúra középen bármikor szétszedhető, a két oldal akár egy szék karfájára is felszerelhető.

A hagyományos billentyűzet használatakor valójában természetellenes pozícióban van a kezünk, hiszen folyton mozgatnunk kell, hogy a különféle billentyűzetblokkokat elérjük.

Ez a kényelmetlenség adta az ötletet Monda Lászlónak, aki Völgyi Andrással újragondolta a számítógép billentyűzetét. Találmányuk, az Ultimate Hacking Keyboard egy mozdulattal két külön részre szedhető.

 



Az ötlet még 2007 augusztusában jött – mesélte a Kossuth Rádió Közelről című műsorában Monda László, aki szoftverfejlesztő, és a hardverhez nem értett. A következő években nagyon sok mindent kellett megtanulnia – például a 3D nyomtatást, amellyel a prototípus házát készítették el, vagy a nyomtatott áramkörök tervezését.

Társa a projektben Völgyi András gépészmérnök, aki a billentyűzet házát tervezte, illetve a mechanizmust, amellyel a két fél összeolvad.

Az első prototípuson még nem lehetett gépelni, a második generációson már igen, de annak még nem volt műanyag háza. Jelenleg az ötödik generációs prototípusnál tartanak, és úgy látják, a hetedik-nyolcadik generáció lehet a végső termék, amely már tömegesen gyártható lesz.

Teljesen osztott billentyűzet, amely fizikailag két félből áll, létezik ugyan a piacon, olyan azonban nincsen, amely összekapcsolható, vagy amely plusz modulokkal kiterjeszthető - számolt be Monda László. A klaviatúrájuk specialitása, hogy további kiegészítők kapcsolhatók hozzá: trackball, touchpad, trackpoint. A plusz modulokkal anélkül lehet vezérelni az egeret, hogy a kezünket elmozdítanánk.

 

Ultimate Hacking Keyboard


A világon egyedülálló az a funkció is, hogy a billentyűzet hátulján található csavarmenetekkel a felhasználó akár a karosszékéhez is rögzítheti a billentyűzetfeleket.


A két magyar fiatal találmánya közösségi finanszírozású kampánnyal valósul meg. Az ilyen kampányok lényege, hogy elég, ha egy találmányból még csak az ötlet létezik, akinek pedig szimpatikus, az tetszőleges összeggel támogathatja. És bár számtalan ilyen oldal létezik, amelyekre szinte percenként kerülnek fel újabb és újabb ötletek, ezeknek csak töredéke éri el a kitűzött célt, nagy részük sosem valósul meg.

Monda László és Völgyi András azonban tudatosan építette fel a projektet, most úgy látszik, célba értek. A támogatók a befizetett összeggel kedvezményesen megvásárolhatják majd a billentyűzetet, amelynek a tömeggyártása 2016 júliusában kezdődik majd.

További videók az Ultimate Hacking Keyboard Youtube-csatornáján

Forrás: forrás: Kossuth Rádió, Közelről / hirado.hu

Kulcsszavak: találmány billentyűzet

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09