Veszélybe sodorhatjuk online biztonságunkat a jelszavak megosztásával

forrás: Prím Online, 2015. december 24. 08:07

A Kaspersky Lab legutóbbi fogyasztói felmérésében a netezők 44%-a elismerte, hogy megosztotta vagy láthatóvá tette már jelszavát  valaki számára. Ez az adat jól mutatja a kiberhozzáértés hiányát, valamint igen egyszerűvé teszi a kiberbűnözők számára az otthoni felhasználók online életéhez való hozzáférést.

Amikor a jelszavak fontosságáról esett szó, a válaszadók szükségesnek tartották az erős jelszavak alkalmazását az olyan szolgáltatásoknál, amelyeknek a legmagasabb értéket tulajdonították. A felhasználók szerint az erős jelszavakra leginkább az online bankolásnál (54%), az e-mailezésnél (44%) és a közösségi oldalaknál (21%) van szükség.

 

A megkérdezett otthoni felhasználók úgy vélik, hogy az online vásárlások és a fizetésre szolgáló alkalmazások szintén erős jelszavakat igényelnek, de ezt nem tartották annyira fontosnak. Csak 29%-uk tartotta az online vásárlást fontos szolgáltatásnak, bár a válaszadók több mint egyharmada (38%) érezte úgy, hogy indokolt az erős jelszó. Ráadásul csupán 29%-uk értett egyet azzal, hogy az online fizetési rendszerek erős jelszót igényelnek, és valamivel kevesebb mint 23%-uk értékelte ezeket a szolgáltatásokat fontosnak.

 

Ennél is aggasztóbb a tény, hogy bár a fogyasztók egyetértettek abban, hogy az online pénzügyi tranzakciók erős jelszavakat igényelnek, több mint a negyedük (29%) úgy gondolja, hogy nincs szükség a bejelentkezési adatok további védelmére ezen szolgáltatások igénybevételekor. Arra számítanak, hogy a márkák, amelyektől vásárolnak, minden szükséges védelmet biztosítanak.

 


Még nagyobb kockázatnak teszi ki személyes információit az internethasználók harmada (33%), akik ugyancsak elismerték, hogy szabadon megosztják jelszavaikat a családtagokkal. 44%-uk nem csupán megosztotta a jelszavakat, hanem mások számára látható helyen hagyta. Tízből egy (11%) megoszt jelszavakat barátokkal és meglepő módon 6%-uk a kollégáival is. És az otthoni felhasználók több mint egyharmada (38%) csak egy e-mail címet használ minden célra, és ennek a jelszónak a megosztása másokkal igen költséges lehet. Ha illetéktelen kezekbe kerül, ez a jelszó feloldhat minden információt, amelyet az e-mail fiókban tárolnak.

 

David Emm, a Kaspersky Lab vezető biztonsági kutatója úgy véli, a felhasználóknak hozzáértőbben kellene viszonyulniuk jelszavaikhoz. Ha egyszer megosztják, nagyon nehéz nyomon követni, hogy hol köt ki a jelszó. A kutatások szerint az emberek nem értik, hogy miért van szükség erős jelszavakra és miért kell ezeket bizalmasan kezelniük.

 

Ha megosztjuk ezeket, akkor megnő a veszélye annak, hogy rossz kezekbe kerülnek. Ez könnyű hozzáférést biztosíthat a kiberbűnözőknek a személyes és pénzügyi információkhoz, valamint a feltört számlákat arra használhatják, hogy fertőzött hivatkozásokat és fájlokat osszanak meg, másokat károsítva meg ezzel. A legrosszabb esetben teljes személyazonosságok is veszélybe kerülhetnek. Még a legösszetettebb jelszó is gyengévé válhat, ha mások által látható, úgyhogy mindenki tartsa meg magának a jelszavait.

 

A jelszavak integritásának megőrzése érdekében a Kaspersky Password Manager (amely része a Kaspersky Total Security – multi device-nak) egy extra védelmi réteget biztosít azáltal, hogy biztonságosan tárolja az összes jelszót, és szinkronizálja őket minden eszközzel. A termék erős jelszavakat generál, és automatikusan bejelentkezik az értékes alkalmazások, fiókok és webhelyek biztonságos elérése érdekében. 

Biztonság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Rakuten Viber elnyerte a SOC 2 Type 2 tanúsítványt

A Rakuten Viber, a világ egyik vezető kommunikációs platformja, amely nagy hangsúlyt fektet a biztonságos és privát kommunikációra, sikeresen teljesítette a Service Organization Control (SOC) 2 Type II tanúsítványt. A SOC 2 az American Institute of Certified Public Accounts (AICPA) által kidolgozott ellenőrzési szabvány. Szigorú keretrendszerét úgy alakították ki, hogy biztosítsa az ügyféladatok biztonságát, rendelkezésre állását, bizalmas jellegét és védelmét.

2024. április 24. 11:38

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50