Fórumot hív össze az unió a káros online tartalmak kiszűrésére

MTI Sajtóadatbank, 2015. december 4. 09:22

Fórumot hívnak össze az unió szervezetei a tagországok belügyminisztériumaival közösen az interneten terjedő káros tartalmak kezelésére. Az új fórum résztvevőinek segítségével nem csak a gyűlöletre uszító megjelenéseket kívánják kiszűrni a világhálóról, hanem a terrorizmusra utaló tartalmakat is - jelentette be Brüsszelben Dimitrisz Avramopulosz, az Európai Unió migrációügyi biztosa.

A fórum azzal a céllal ül össze, hogy összehangolja az állami és magánszektor legfontosabb képviselői, köztük a tagállami rendőrségek együttműködését segítő uniós ügynökség (Europol), a nagyobb internetes szolgáltatók, az uniós intézmények és a tagországok belügyminisztériumainak munkáját annak érdekében, hogy már jó előre ki tudják szűrni azokat a szélsőséges ideológia mentén szerveződő csoportokat, amelyek feltehetően terrorista cselekményre készülhetnek.
 

A fórumon résztvevő küldöttek arról is egyeztetnek majd, hogy milyen legális eszközökkel lehet megállítani a társadalomra veszélyes, a gyűlöletre uszító és a terrorizmussal kapcsolatos káros tartalmak terjesztését a különféle kommunikációs csatornákon.
 

Dimitrisz Avramopulosz elmondta, hogy a terroristák egyik legfőbb kommunikációs csatornája az internet, amelyen nem csak egymással osztanak meg információkat, hanem propaganda célokra, toborzásra is használják azt. A terrorizmus elleni küzdelem új útja ez, amelybe sokan bekapcsolódhatnak önkéntes alapon - hangsúlyozta a biztos.
 

Vera Jourová, az Európai Bizottság igazságügyi biztosa úgy vélekedett, hogy az internetszolgáltatók kulcsszerepet játszhatnak a radikalizmus terjedése elleni harcban az erőszak megfékezése érdekében. Egyértelmű bizonyítékai vannak annak, hogy az internetes erőszak előbb vagy utóbb az utcára kerül. Itt az ideje meghatározni, hogy hol a szólásszabadság határa és hol kezdődik a gyűlöletbeszéd - fogalmazott az igazságügyi biztos.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05