A tengerből is ihatunk vizet a GE miniatürizált, 3D-nyomtatott gépének segítségével

forrás: Prím Online, 2015. november 25. 15:44

A GE Global Research (GRC) kutatói az USA Energiaügyi Minisztériumával együttműködve egy olyan szuperhatékony sótalanító berendezés kifejlesztésén dolgoznak, amely az emberi tenyérben is elfér.

Az innovatív megoldás létrehozásához le kellett kicsinyíteni egy eredetileg áramtermelésre tervezett gőzturbinát. A megoldás az üzletági áttörések sokoldalú kiaknázására életrehívott GE Store tudásközpont újabb sikeres példája, amely, akár 20 százalékkal is lecsökkentheti a tengervíz sótalanítási költségeit. Ezzel megkezdődhetne annak a költségkorlátnak a lebontása, amely eddig gátat vetett a sótalanító rendszerek nagyobb arányú elterjedésének.

 

Szuperhatékony sótalanító berendezés kifejlesztésén dolgoznak a GE Global Research (GRC) kutatói az USA Energiaügyi Minisztériumával együttműködve - Kép: GE Reports


A mini sótalanító rendszer a 3D-nyomtatást ötvözi mindazzal a mély tudás- és ismeretanyaggal, amellyel a GE a turbógépezetek és az áramlástan terén rendelkezik. Ez a kombináció tette lehetővé, hogy a GE kutatói, Doug Hofer és Vitali Lissianski lekicsinyítsenek egy áramtermelő gőzturbinát, amely normál esetben egy iskolai tornaterembe is alig férne be.   „A hagyományos gőzturbinákban a gőz cseppfolyóssá válik és vízzé alakul” – mondja Hofer. „Úgy gondoltuk, hogy ezt az elvet a víz sótalanítására is alkalmazhatnánk.”

Az egyetlen különbség az, mondja Hofer, hogy a turbinán átáramló közegeket a tengervíz vagy a sós víz megfagyasztására használják, ahelyett, hogy a gőzt vízzé cseppfolyósítanák, mint egy gőzturbinában. A sós víz megfagyasztása természetes módon szétválasztja a sót és a vizet azáltal, hogy a sót szilárd halmazállapotúvá, a vizet pedig jéggé alakítja.

A világ potenciális tiszta ivóvízkészletének 97,5 százaléka lényegében még mindig kiaknázatlan, hiszen a sós tengerekbe és óceánokba zárva emberi fogyasztásra alkalmatlan. Mindeközben a vízhiány globális szinten egyre súlyosabb méreteket ölt. Az ENSZ szerint a vízhiány 1,2 milliárd embert, vagyis a világ népességének egyötödét érinti.

A miniatürizált gőzturbina által inspirált technológia azonban mindezt megváltoztathatja. A gőzgépek az egyik legjelentősebb találmánynak bizonyultak, hiszen segítségükkel jut el az elektromos áram szinte minden háztartásba és vállalkozáshoz. Most pedig miniatürizált formában talán a víz-sótalanítási eljárások elterjesztésére is megoldást jelenthetnek világszerte.

Forrás: GE Reports

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05