Az interneten is háború dúl az Iszlám Állam ellen

forrás: Prím Online, 2015. november 24. 11:20

A párizsi merényletek kapcsán elterjedt a hír, hogy az Iszlám Állam terroristái játékkonzolok chatszobáiban egyeztették a támadások részleteit. Az információt azóta többen cáfolták már, vélhetően azonban nem nélkülözött minden alapot. A szélsőségesek a lehető legszélesebb módon használják a modern technika adta lehetőségeket, komoly fejtörést okozva ezzel a merényleteket megakadályozni akaró szervezeteknek. Valódi háború dúl a felszín alatt.

Az Iszlám Állam elsősorban a "sötét webet" használja, nem pedig a mindenki által ismert interaktív médiát. Nem véletlen, hogy a világ védelmi szervezetei évek óta foglalkoznak a kiberbűnözéssel és a kiberháborúzással - hívta fel a figyelmet a közmédiának nyilatkozva Aczél Petra, a Budapesti Corvinus Egyetem Magatartástudományi és Kommunikációelméleti Intézetének vezetője.

A "sötét web" az internet "nagyon rémisztő területe", hiszen a terroristafelhívásokon túl például a pedofilüzenetek is itt terjednek. Azok, akik értenek a dekódoláshoz, sokszor nyilvános helyekről, esetenként nagy, ismert könyvtárakból férnek hozzá - tette hozzá a szakember.

 



Gyerekjáték felnőtteknek

Az amerikai és a hasonló lehallgatórendszerek kulcsszavakra vannak feltelepítve. Amikor egy virtuális beszélgetésben elhangzik például a terrorizmus, a robbantás, a bomba vagy más efféle szó, vagy felbukkannak olyan nevek, amelyek körözés alatt állnak, a szolgálatok tudnak rá reagálni. Erre persze a szélsőséges szervezetek felkészülnek, pontosan tudják, hogy mely csatornákat nem szabad használniuk, mert ellenőrzés alá kerülhetnek. Így jöhetnek előtérbe például a játékkonzolok, amelyek ellenőrzésére kevesebb erőforrás jut - magyarázta a hirado.hu-nak Földi László titkosszolgálati szakértő. A támadásokat előkészítő kommunikáció egyébként nem a platformokon keresztül zajlik, a szélsőségesek csak jelzéseket küldenek rajtuk a korábban személyesen megbeszélt feladatokkal kapcsolatban - vázolta.

Hiába minden technika

A felderítő munka majdhogynem reménytelen lenne, ha az elhárítás és a titkosszolgálatok nem rendelkeznének széles eszközparkkal és módszertannal, amelynek a technika csak egy eleme - folytatta. Fontos, hogy be lehessen épülni technikailag és személyesen is a szélsőségesek közé, hisz ez egy olyan háború, amely nem nélkülözheti a humán erőt. Mivel a sejteket is operatív tiszti végzettséggel rendelkező emberek irányítják, tisztában vannak vele, mik az elhárítás gyenge pontjai, és miként védhetik meg magukat. A beépülés azért is nagyon veszélyes, mert tudják, hogy próbálkozni fognak vele, minden új jövevényt ellenőriznek tehát. Ki vannak téve annak, hogy biztonsági okokból likvidálják őket, még mielőtt dolgukhoz látnak. Nincs azonban más megoldás, ott kell lenni, máskülönben a technika sem lesz eredményes - fejtette ki Földi László.

Rossz fiúkból jó fiúk lettek

Néhány napja jelentette be az Anonymous hackercsoport, hogy a párizsi merényletek miatt háborút indít az Iszlám Állam ellen. A hackerek azóta ezrével irtották ki a terrorszervezethez köthető közösségi oldalakon lévő fiókokat, illetve a csoporthoz köthető neveket és címeket hoztak nyilvánosságra. A titkosszolgálati szakértő szerint nagy szükség van az ilyen munkára, melyet kormányzati szintre is fel kell emelni. Bár a tönkretett rendszereket lehet pótolni, de egyrészt egy ilyen támadás komoly zavart kelt, másrészt sérül az ellenség irányítási rendszere, ami esélyt ad a védelem erősödéséhez.

 

Forrás: hirado.hu

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Fényes jövő vár idén az adatközponti szektorra

Saját átalakulási folyamaton megy keresztül az adatközpontok piaca, amely magába foglalja a legmodernebb technológiák használatát a műveletek és az erőforrások elosztásának optimalizálása, valamint a biztonsági protokollok javítása érdekében. 

2024. március 28. 19:05

A Philips Monitors E1 terméksorozat három új, többcélú modellel bővül

A Philips Monitors E1 sorozata ebben a hónapban három új modellel bővül. Az irodai felhasználók és távmunkában dolgozók számára szükséges összes alapvető funkcióval ellátott új modellek segítenek a felhasználóknak a kapcsolattartásban és növelik a termelékenységüket, mindezt versenyképes áron. 

2024. március 28. 13:27

Országszerte elérhetővé válik a Netrevalók program

A Netrevalók program sikeres tavalyi indulása után idén az Informatikai és Könyvtári Szövetséggel kötött megállapodással országos szintűvé válik a kezdeményezés, és 27 fővárosi könyvtár mellett 48 vidéki intézmény is csatlakozik a programhoz. Így összesen már 45 településen lesz elérhető a generációk digitális edukálását célzó program. A digitális infrastruktúra fejlesztése érdekében a Magyar Telekom a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és az Informatikai és Könyvtári Szövetség részére 100- 100 darab monitort adományoz a programban résztvevő könyvtárak számára.

2024. március 28. 11:50

Tabudöntögető témákat feszegetnek a diákok a Megoldások a holnapért programban

Kiválasztották a Samsung és az EdisonKids által meghirdetett Megoldások a holnapért kihívás legjobb 50 diákcsapatát. A fenntarthatóság, a jövő oktatása és a közösség hívószavára összesen 120 jövőformáló és kreatív pályázat érkezett az ország számos pontjáról. A továbbjutók új készségekkel és ismeretekkel gazdagodhatnak a Megoldások a holnapért speciális tanulási platformján, hogy újszerű megoldást dolgozhassanak ki az általuk felvetett problémára. Az oktatási anyagok összeállításában, a diákok tervezői gondolkodásának elmélyítésében idén ismét kulcspartner a Cellux Csoport. A csapatokat támogató tanárok mentorálásában a Hősök Tere Alapítvány ad szakmai segítséget.

2024. március 28. 10:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05