Kutatók éjszakája - Több mint nyolcvan program a pécsi egyetemen

MTI Sajtóadatbank, 2015. szeptember 23. 08:28

A magyarországi demográfiai változások, a mobil planetárium és Szulejmán szultán elveszett szigetvári zarándokvárosa is téma a Kutatók éjszakája pécsi rendezvényein, amelyeknek a Pécsi Tudományegyetem (PTE) létesítményei adnak otthont pénteken.

Az Ifjúság útján található campuson, a műszaki kar Boszorkány úti, valamint a gyógyszerészeti intézet Rókus utcai épületében több mint nyolcvan eseményre, köztük bemutatókra és előadásokra várják az érdeklődőket - áll az egyetem tájékoztató anyagában.

 


 

A közönség megtudhatja, hogy fel lehet-e törni minden számítógépes rendszert, mi a titkuk a nemzetközi versenyeket nyerő eco-autóknak, mi történne, ha földrengés sújtaná Magyarország nagy részét, mi a kapcsolat a beton története és a piramisok között, és egyebek mellett azt is, hogy "rendes" póknak nevezhetjük-e a vízipókot.
 

Szó lesz arról is, hogy mekkora lehet egy sejt, mit együnk, mennyit és hogyan mozogjunk, miről mesélnek a fák, készülhet-e szobor lézerrel, és miként válunk műkedvelőből műértővé a gasztronómiai turizmusban.
 

A kutatók éjszakáján látható számos izgalmas kémiai és fizikai kísérlet, kalandtúrát szerveznek a botanikus kertben, megismerhetők az építészeti tervezés újdonságai, az informatikai kutatások leglátványosabb elemei drón segítségével, a jövő okosházai, a legmodernebb energiatermelő berendezések és a szemünk mozgásával irányítható gépek is.
 

Mint a PTE emlékeztetett rá, a tízéves nemzetközi Kutatók éjszakája programsorozatot azért indították el, hogy megváltoztassa a kutatókról kialakult általános képet.
 

A szervezők szeretnék bizonyítani, hogy a kutatók "a hétköznapokban tapasztalható csodák mögött álló színes egyéniségek", és minél több fiatalt meggyőzni, hogy érdemes kutatói pályát választani.
 

A Kutatók éjszakája egyes pécsi eseményein a helyszíni kapacitások vagy a program különleges jellege miatt szükség van előzetes regisztrációra. A rendezvényekről bővebb információk a www.kutatokejszakaja.hu internetes oldalon olvashatók.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50