Kutatók éjszakája - Rekordkísérlet, interaktív lézershow és kísérletek a programok között

MTI Sajtóadatbank, 2015. szeptember 23. 17:41

Rekordkísérlet, interaktív lézershow és kísérletek is szerepelnek a szeptember 25-én tartandó Kutatók éjszakája több mint ezer programja között - hangzott el az M1 aktuális csatorna keddi műsorában.

Kardon Béla, a Regionális Információs és Fejlesztő Tudásközpont (RCISD) tudományos igazgatója elmondta, hogy a természettudományok és a kutatói pálya népszerűsítésére létrehozott rendezvény idén több mint 30 település 100 helyszínén fog zajlani.

 


 

Tudósnak lenni egy rendkívül izgalmas életforma - hangsúlyozta, hozzátéve, hogy az utóbbi években megfordulóban van a természettudományok népszerűségét érintő negatív trend. Kedveltebb az elmúlt években például a jobb jövedelmi viszonyokat biztosító informatika, de népszerű például a fizika szak is a pályaválasztók között.
 

A programok közül Kardon Béla kiemelte a pesthidegkúti Klebelsberg Kultúrkúria gyermekeknek szóló tudományos kísérleteit, az idén Miskolcon látogatható Fizikabuszt, valamint az Ericsson K+F Központ rekordkísérletét is.
 

Utóbbi helyszínen a tervek szerint több száz, újrahasznosított alapanyagokból épített ,rajzolásra alkalmas robot, "Roboskicc" új világrekordot felállítva fog egy időben firkálni és rajzolni egy több mint 20 négyzetméteres vásznon 19 órától.
 

Az eseményre több korosztályban lehet nevezni, így akár óvodások és kisiskolások is elindulhatnak saját építésű szerkezeteikkel a díjakért. A mostanáig több vidéki és budapesti helyszínen zajló robotépítő műhelyfoglalkozások mellett pénteken az Ericsson K+F Központban is lesz lehetőség a firkarobotok összeszerelésére - olvasható a vállalat közleményében.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05