A vállalkozások fél millió dollárt is veszíthetnek egy biztonsági incidens következményeként

forrás: Prím Online, 2015. szeptember 18. 13:32

A Kaspersky Lab és a B2B International 2015-ös világszintű felmérése – amelyben 5500 vállalkozás és 26 ország vett részt – kimutatta, hogy a legköltségesebb biztonsági incidensek között a munkavállalói csalás, a számítógépes kémkedés, a hálózati behatolás és a külső szolgáltatók hibája szerepel. 

A változatosság átlagolása

 

Egy, az IT biztonsági rendszert érintő súlyos incidens rengeteg üzleti problémához vezethet. Ennyire sokféle kár esetében gyakran nagyon nehéz megbecsülni az incidens okozta teljes költséget. A felméréshez alkalmazott módszerek korábbi évek adatain alapultak, hogy pontosan meghatározzák a területeket, amelyekbe a vállalatoknak pénzt kell fektetniük egy biztonsági incidenst követően. Jellemzően a vállalkozások kénytelenek többet költeni a szakértői szolgáltatásokért (az informatikusoknak, ügyvédeknek, tanácsadóknak), és kevesebb lesz a bevételük a kihagyott üzleti lehetőségek és az üzemszünet következményeként.

 

Minden egyes következmény valószínűsége ugyancsak változó, és ezt a cég méretével egyidejűleg figyelembe kell venni. Ugyanezt a módszert alkalmaztuk a közvetett kiadások becslésére is, amelyeket a vállalkozások a felépülés után elköltenek, de még mindig kapcsolódnak a biztonsági incidenshez. A fent említett összegeken felül a vállalkozások általában 8 000 dollártól (kis- és középvállalkozások) 69 000 dollárig (nagyvállalatok) terjedő összeget költenek a személyzeti, oktatási és infrastrukturális fejlesztésekre.

 

Az incidens bekövetkezése után várható átlagos nagyvállalati számla:

 

  • Szakértői szolgáltatások (IT, kockázatkezelés, ügyvédek): akár 84 000 dollár 88%-os valószínűséggel
  • Elvesztett üzleti lehetőségek: akár 203 000 dollár, 29%
  • Üzemleállás: akár 1,4 millió dollár, 30%
  • Átlagban összesen: 551 000 dollár
  • Közvetett költségek: akár 69 000 dollár
  • Hírnéven esett kár: akár 204 750 dollár

 

KKV-k és nagyvállalatok: különböző módon szenvednek a támadásoktól

 

Tízből kilenc vállalat, amely részt vett a felmérésben, legalább egy biztonsági esetet jelentett, azonban nem minden incidens súlyos, vagy vezet kényes adatok elvesztéséhez. A komoly biztonsági incidensek a leggyakrabban rosszindulatú vírustámadás, adathalászat, valamint az alkalmazottak vagy egy sebezhető szoftver által kiszivárogtatott adatok miatt következnek be. A költségbecslés más megközelítésben láttatja a IT biztonsági esetek súlyosságát, és rámutat a kis- és középvállalkozások, valamint a nagyvállalkozások eltérő kilátásaira.

 

A nagy cégek jelentősen többet fizetnek, amikor egy megbízható harmadik fél hibája miatt következik be a biztonsági incidens. A további költséges incidensek közé tartozik az alkalmazottak által elkövetett csalás, a kiberkémkedés és a hálózati behatolás. A kis- és középvállalkozások jelentős összegeket szoktak veszíteni szinte minden fajta incidens esetében, valamint hasonlóan magas árat fizetnek a kiberkémkedésből való kilábalásért, a DDoS támadásokért és az adathalászatért.

 

Brian Burke, a Kaspersky Lab Market Intelligence Team vezetője elmondta, hogy még nem láttak túl sok jelentést az IT biztonsági incidensek következményeiről, a valódi pénzveszteségek pontos meghatározásáról. Nehéz egy olyan megbízható módszerrel előállni, amely az átlagot prezentálja, de megértették, hogy meg kell valósítaniuk ezt annak érdekében, hogy üzleti megoldást találjanak a fenyegetések elleni védelemre. Ennek eredményeként van egy listájuk azon vállalati fenyegetésekről, amelyek a legnagyobb károkat okozták, azokról, amelyekre szerintük a vállalkozásoknak a legtöbb figyelmet kellene szentelniük.

Biztonság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Kiberbiztonsági útmutató készült a magyar kkv-knak

A magyar kisvállalkozásokat támogató kiberbiztonsági kézikönyvet mutatott be az Európai Innovációs és Technológiai Intézettel (EIT Digital), a Nemzetközi Digitális Alapítvánnyal (Global Digital Foundation) együttműködve a Huawei Technologies. 

2024. április 19. 18:43

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09