Elindul a Segítő kezek infokommunikációs modellprogram

forrás: Prím Online, 2015. június 1. 16:22

A magyar kormány a Segítő Kezek program infokommunikációs továbbfejlesztésével is igyekszik javítani az idősek biztonság- és közérzetét – jelentette be Kara Ákos, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) infokommunikációért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkára 2015. június 1-jén, a modellprogram együttműködési megállapodásának aláírásán. A projektben Budapest V. kerülete, Kisvárda és Szombathely települések vesznek részt.

Az államtitkár szerint a korszerű eszközök – okostelefon, internet, skype, vészjelző karperec – mindennapos használata növeli a szépkorúak otthoni biztonságát, ösztönzi a generációk közötti minél élénkebb kommunikációt és támogatja a családokat idősödő tagjaik ellátásában. A Segítő Kezek infokommunikációs modellprogram megállapodását a minisztérium képviseletében Kara Ákos írta alá a települések polgármestereivel: Leleszi Tiborral (Kisvárda), Puskás Tivadarral (Szombathely) és Szentgyörgyvölgyi Péterrel (Budapest V. kerület).

A modellprogram részleteit ismertetve Jeneiné Dr. Rubovszky Csilla, az NFM idősek alapszolgáltatásainak fejlesztéséért felelős miniszteri biztosa hangsúlyozta: a 2013-ban útnak indított Segítő Kezek idősgondozó program során elkészült országos hatástanulmányból kiderült, hogy az idős emberek mindennapjaiban az egészségükre való odafigyelés, a biztonságuk garantálása és a magányosabb napok enyhítése a három legmeghatározóbb szempont.

A most induló infokommunikációs modellprogram ezeknek az igényeknek egyszerre igyekszik megfelelni. A programban részt vevők kiválasztási folyamata után településenként 15-15 fő, 75 év feletti idős ember kap térítésmentesen okostelefont, internet-szolgáltatást (Skype alkalmazással) és egy vészjelző karperecet. A karperec nemcsak akkor képes riasztást küldeni, ha a bajban lévő személy megnyomja rajta a pánikgombot, hanem akkor is, ha az egészségi állapotot jelző értékek (pl. vérnyomás) bármilyen irányban átlépik a kritikus határt. A riasztások egy diszpécserközpontba futnak majd be, ahol a munkatársak azonnal segítségül hívhatják a mentőket vagy a rendőrséget.

 



A programban részt vevő települések egyenként 40 önkéntes diák és 15 közfoglalkoztatott szociális szakember és informatikus felvételét vállalják. A diákok tanulópárokban tanítják majd meg az időseket az internet, a Skype és az okostelefon használatára. Az idősgondozásban széleskörű tapasztalatokkal rendelkező szociális munkatársak a diszpécserközpontban fogadják az esetleges vészhívásokat, naponta legalább kétszer kapcsolatba lépnek az idősekkel.

Az infokommunikációs modellprogram tesztüzeme mindhárom helyszínen 2015 szeptemberében, az éles üzem októberben indul. A digitális eszközbeszerzés keretösszege első ütemben 10 millió forint. Az országos kiterjesztésről a kísérleti fázisban résztvevő három településen összegyűjtött gyakorlati tapasztalatok ismeretében dönthetnek majd.
 

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Egyszerű Airpods-tisztítás és új vezetékes headset gamereknek

Neked is fejtörést okoz, hogy mivel tudnád Apple Airpods fülhallgatódat megfelelően és károkozás nélkül tisztítani? Vagy épp teljesen másban vagy, és azon agyalsz, hogy milyen gaming headsettel tudnál megszabadulni a késleltetéstől? Akkor érdemes továbbolvasnod, mert a Sandberg most mindkét problémára elhozta a megoldást!

2024. április 28. 15:43

A mesterséges intelligenciától a soft skilleken át a kibervédelemig

Az ELTE Informatikai Kar idén a „Semmiből született csodák – A mesterséges intelligenciától a soft skilleken át a kibervédelemig” című rendezvénnyel csatlakozott a Lányok Napja országos programhoz.

2024. április 28. 13:55

Kén-hexafluorid betiltása – Nem gáz többé!

Az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése az egész világon hatalmas feladat, és e küldetés része a kén-hexafluorid (SF6) gáz teljes körű betiltása is. Ez különösen a villamosenergia-iparban jelent komoly változást, hiszen a kapcsolóberendezések szigeteléséhez eddig rendszerint ezt az anyagot használták. 

2024. április 28. 12:04

Újabb akadály hárul el a nagy hatótávolságú e-kamionok elterjedése elől

Sikeres tesztet teljesített a Siemens: töltési rendszere 1 MW teljesítményt adott le.

A német cég prototípusát egy nagy hatótávolságú e-kamionnal tesztelték. Az új készülék több Siemens SICHARGE UC150 töltőberendezésből, ezek kimeneti teljesítményét összefogó kapcsolási kialakításból (switching matrix) és a megawatt-töltésre speciálisan kialakított diszpenzerből állt.

2024. április 28. 10:21

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50