Nepálba érkezett a Vodafone hordozható mobilhálózata

forrás: Prím Online, 2015. április 29. 16:21

A hétvégi nepáli földrengés után, ahogy arról mi is beszámoltunk, számos technológiai vállalat segítő kezet nyújtott. Most a Vodafone is becsatlakozott a sorba, ahol a vállalat szakemberei üzembe helyezték hordozható mobilhálózatukat.

Megérkeztek a földrengés sújtotta Nepál fővárosába, Katmanduba a Vodafone szakemberei,  hogy üzembe helyezzék az Instant Network Mini elnevezésű hordozható mobilhálózatot.

 

A nemzetközi Vodafone Alapítvány már több alkalommal telepített katasztrófa sújtotta területeken hordozható mobilhálózatot, ezzel is segítve a mentőalakulatok és segélyszervezetek munkáját, és hozzájárulva ahhoz, hogy a túlélők felvehessék a kapcsolatot szeretteikkel.
 

 

A nemzetközi Vodafone Alapítvány a katasztrófák sújtotta területek megsegítésére fejlesztette ki a hordozható mobilhálózatot, amellyel kommunikációs hálózatot tud kiépíteni a mentőalakulatok és segélyszervezetek, illetve a túlélők számára. A rendszert először 2012-ben, a Fülöp-szigeteken a Bopha tájfunt követően vetették be, majd 2013-ban Dél-Szudánban és a Kongói Demokratikus Köztársaságban is bizonyította egyedülálló hatékonyságát. A készülék 2013 novemberében, a Fülöp-szigetekre lesújtó Haiyan tájfun pusztítása után nyújtott komoly segítséget a helyi kommunikáció helyreállításában. Az állomás akkor 29 napig üzemelt, ez idő alatt 1,4 millió SMS-t küldtek és több mint 443 ezer hívást bonyolítottak le a segítségével.

 

Készenlétben a magyar csapat

 

Egyelőre Budapesten, de utazásra készen állnak a Vodafone Magyarország rádiós hálózat üzemeltetési szakértői, Pervai Csaba és Tóth Róbert, akik 2013-ban részt vettek a Fülöp-szigeteken az Instant Network hordozható mobilhálózat telepítésében és üzemeltetésében, majd – ott szerzett tapasztalataik alapján – megtervezték és megépíttették az eredetinél jóval kisebb és könnyebb, de nagyobb kapacitású Instant Network 3G rendszert. Amennyiben a nepáli helyzet megkívánja és sor kerül Pervai Csaba és Tóth Róbert utazására, akkor ez lesz az Instant Network 3G első éles bevetése.

 

Magyar fejlesztők munkája

 

A magyar fejlesztők a fülöp-szigeteki bevetés tapasztalatai nyomán hozták létre a hordozható bázisállomás könnyebb, olcsóbb, és nagyobb kapacitású változatát. Az Instant Network 3G súlya 60 kilogramm, így jóval egyszerűbben szállítható és üzemeltetéséhez három ember is elegendő. A kapacitása is jóval nagyobb, míg az első modell percenként 40-50 hívást képes bonyolítani, a magyar gyártású hordozható mobilhálózat katasztrófahelyzetben akár több száz hívás szimultán kezelésére is alkalmas.

 


Az éles helyzetben első alkalommal bevetett Instant Network Mini mindössze 11 kilogramm tömegű, kézipoggyászként szállítható a kereskedelmi repülőgépeken és akár 10 perc alatt üzembe helyezhető. A mini bázisállomás 100 méter átmérőjű területen belül 5 párhuzamos hívás kezdeményezésére, valamint több ezer szöveges üzenet elküldésére alkalmas. A Vodafone Alapítvány az Instant Network Mini üzembe helyezése mellett 100 ezer fontot adományoz a károk enyhítésére.

Hirek.com - Kiemelt hír ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

A mesterséges intelligencia már érzékelhetően jelentős hatással bír az IT munkaerőpiacra is, így számos változást hozhat magával az idei évben. Bizonyos munkakörök továbbra is keresettek maradnak, összességében azonban csökkenő tendencia figyelhető meg az IT szakemberek foglalkoztatása iránt - a költségcsökkentés és az AI megjelenése átrendeződést hozhat a piacon.

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

A No Fluff Jobs nemzetközi állásportál immár negyedik alkalommal elemzi a magyar, a lengyel, a cseh, a holland és az ukrán technológiai szektorban dolgozó nők fizetését, szakterületeit és készségeit, ám ezúttal más megközelítésből vizsgálta e témát. Elsősorban azt mérte fel, mikor kezdődött a nők érdeklődése e terület iránt, és kaptak-e támogatást céljaik megvalósításához. Az elemzés kitér a nemek közötti megkülönböztetésekre és egyenlőtlenségekre is.

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

Dömping árakkal, a hirdetési felületek leuralásával, tömegesen lehetetlenítheti el a hazai webáruházak működését a kínai e-kereskedő platform, a Temu. A csata még nem dőlt el, sürgős cselekvésre van szükség, különben megsínyli a hazai e-kereskedelmi piac jelentős része – figyelmeztet Szabó László a Growww Digital digitális marketing szakértője.

2024. március 6. 13:05

Magyar fejlesztők programján ámul a világ: Már nem csak tanul, teremt is a magyar MI

Az egészségügyi területen az adatok hiánya és költségessége korlátozza az MI fejlődését, különösen a bőrbetegségek esetén. A magyar MI fejlesztő csapat, az AIP Labs azonban létrehozott egy olyan fejlett, generatív MI-t, amely nemcsak tanul a meglévő forrásokból, hanem új adatokat is képes létrehozni, megkerülve a drága és nehezen beszerezhető címkézett adatok problémáját. Így szintetikus képeket tudnak alkotni olyan ritka bőrbetegségekről is, amelyekről jelenleg kevés információ áll rendelkezésre.

2024. február 27. 20:28

Magyar siker a bahreini Forma 1-en

A szezonnyitó Forma-1-es futam házigazdája, a Bahrain International Circuit (BIC) ma kiadott sajtóközleményében jelentette be, hogy a magyar Festipay készpénzmentes fizetés és integrált rendezvénymenedzsment szolgáltató cég által működtetett BIC PAY bevezetésével készpénzmentes fizetési rendszerre állnak át. 

2024. február 21. 16:15

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50