Infokommunikációs csomaggal bővül a Segítő kezek program

MTI Sajtóadatbank, 2015. április 15. 10:19

Infokommunikációs fejlesztési csomaggal bővül a szociális alapellátást kiegészítő Segítő kezek program, amelyhez mára mintegy 155 önkormányzat csatlakozott országszerte - mondta Jeneiné Rubovszky Csilla, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) idősek szociális alapszolgáltatásainak infokommunikációs fejlesztéséért felelős miniszteri biztosa.

A program - amely közfoglalkoztatottak, önkéntesek és közösségi szolgálatot teljesítők bevonásával nyújt segítséget az időseknek - 2013-ban indult Belváros-Lipótváros önkormányzatának kezdeményezésére, majd Kisvárda és Szombathely is csatlakozott. Ma már mintegy 70 ezer idős ember vesz részt közvetlenül a programban, így a Magyarországon élő mintegy 475 ezer 80 év feletti lakos 14 százalékához eljutott a kezdeményezés .

A program során készített országos hatástanulmányból kiderült: a magány egyre nagyobb problémát jelent az idősek számára a fizikai és szellemi hanyatlás, családtagoktól, segítőktől való fizikai és szellemi függőség, időskori depresszió, elesettség és betegség mellett.


A szépkorúak problémáira további megoldást kínál a Segítő kezek program új, infokommunikációs eszközöket tartalmazó modellprogramja - ismertette a miniszteri biztos.


A kezdeményezés az idősek életminőségének javítását, a segítő családtagok és a házi ápolók helyzetének könnyítését teszi lehetővé. Emellett kiemelt célja, hogy az idősek a lehető leghosszabb ideig tudjanak a saját, megszokott környezetükben maradni.
 

A modellprogram során megtanítanák az időseknek az internet, a Skype és az okostelefon használatát, valamint kapnának egy vészjelző karperecet is, amely méri a vérnyomást és képes jeleket küldeni az orvosoknak, hogy még az esetleges rosszullét előtt be tudjanak avatkozni. A karperec emellett a rendőrséget is értesíti az idős személy ellen irányuló bűncselekmény esetén, ezzel a biztonságot szolgálja - ismertette Jeneiné Rubovszky Csilla.
 

A Segítő Kezek infokommunikációs modellprogramban résztvevők térítésmentesen jutnak az eszközökhöz - emelte ki a miniszteri biztos.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Egyszerű Airpods-tisztítás és új vezetékes headset gamereknek

Neked is fejtörést okoz, hogy mivel tudnád Apple Airpods fülhallgatódat megfelelően és károkozás nélkül tisztítani? Vagy épp teljesen másban vagy, és azon agyalsz, hogy milyen gaming headsettel tudnál megszabadulni a késleltetéstől? Akkor érdemes továbbolvasnod, mert a Sandberg most mindkét problémára elhozta a megoldást!

2024. április 28. 15:43

A mesterséges intelligenciától a soft skilleken át a kibervédelemig

Az ELTE Informatikai Kar idén a „Semmiből született csodák – A mesterséges intelligenciától a soft skilleken át a kibervédelemig” című rendezvénnyel csatlakozott a Lányok Napja országos programhoz.

2024. április 28. 13:55

Kén-hexafluorid betiltása – Nem gáz többé!

Az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése az egész világon hatalmas feladat, és e küldetés része a kén-hexafluorid (SF6) gáz teljes körű betiltása is. Ez különösen a villamosenergia-iparban jelent komoly változást, hiszen a kapcsolóberendezések szigeteléséhez eddig rendszerint ezt az anyagot használták. 

2024. április 28. 12:04

Újabb akadály hárul el a nagy hatótávolságú e-kamionok elterjedése elől

Sikeres tesztet teljesített a Siemens: töltési rendszere 1 MW teljesítményt adott le.

A német cég prototípusát egy nagy hatótávolságú e-kamionnal tesztelték. Az új készülék több Siemens SICHARGE UC150 töltőberendezésből, ezek kimeneti teljesítményét összefogó kapcsolási kialakításból (switching matrix) és a megawatt-töltésre speciálisan kialakított diszpenzerből állt.

2024. április 28. 10:21

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50