Tovább regulázzák Kínában az internetet

MTI Sajtóadatbank, 2015. január 22. 10:22

Nem adja fel a kibertér kínai felügyeletét ellátó hivatal azoknak az internetes szolgáltatóknak és vállalatoknak a fegyelmezését, amelyek zsarolásra használják a világhálót vagy pénzért közölnek, illetve törölnek posztokat - jelentette a hivatal illetékesére hivatkozva a Hszinhua hírügynökség.

Az interneten áramló információ rendjét károsító, a piaci törvényeket megzavaró illegális tevékenység egyaránt rontja a médiáról és az internetet szabályozókról alkotott képet - állapította meg Peng Po, az állami intézmény helyettes vezetője.

Peng, aki a szabálytalanságokkal szemben zéró toleranciát emlegetett, elmondta, hogy kampányuk a törvénytelenül működő weboldalakra fog összpontosítani, de a WeChat nevű csevegő program fiókjait, a PR vállalatokat és a közvetítők tevékenységét is nagyító alá veszik.

A hírügynökségi összeállítás kitér arra, hogy a fizetett - bizonyos vállatokat, termékeket vagy szolgáltatásokat kedvező színben feltüntető - írások közlése általános gyakorlattá vált, és egyes PR-cégek kizárólag abból élnek, hogy "elintézik" a kritikus hangú cikkek törlését a világhálóról. Nem ritkán szándékosan és megalapozatlanul közölnek negatív vagy túlzó tartalmú beszámolókat, hogy később, pénzt követelve, felajánlják a nyilvánosságot kapott bírálatok eltüntetését.

Az "üzletágban" nemcsak erre szakosodott portálok vesznek részt, hanem helyenként az internetszolgáltatók is visszaélnek a helyzetükkel, s anyagi ellenszolgáltatás fejében maguk is vállalják a hozzászólások vagy cikkek törlését - közölte a hivatali illetékes.

Peng a korrupció elleni fellépésként beszélt a legfrissebb, három hónapos kampányról, s egyúttal közölte, a lakosság forródróton és egy külön honlapon is jelezheti a tudomására jutott visszaéléseket. A "nyomravezetői" díj összege elérheti az 50 ezer jüant (2,2 millió forint) is.

Az újságírói zsarolás és visszaélés egyik nagy botránya tavaly kapott nyilvánosságot Kínában. A befolyásos üzleti lap, a 21st Century Business Herald kiadóját és újságíróját több munkatársával együtt letartóztatták, mert a magazin "együttműködési díjat" kért ügyfeleitől cserébe azért, hogy ne jelenjenek meg róluk negatív tudósítások. Rajtuk kívül csaknem 30 újságírót vontak felelősségre tavaly, amiért pénzt kértek riportokért.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Rakuten Viber itthon is bevezeti a hívószám azonosítást Android felhasználói számára

A Rakuten Viber, a privát és biztonságos üzenetküldés és hangalapú kommunikáció globális vezetője bemutatja új hívóazonosító funkcióját, amely nemcsak megvédi a felhasználókat a spamektől, de segítségével a felhasználók maguk dönthetik el, hogy mikor válaszolnak ismeretlen hívásokra. A hívószám-azonosító funkció mostantól Magyarországon is elérhető az Android-felhasználók számára, így ők is élvezhetik az ezzel járó hatékony spam-védelem előnyeit. A hívószám-azonosító funkciónak köszönhetően a Viber-felhasználók egy figyelmeztető üzenetet kapnak a Vibertől, amikor ismeretlen számról érkezik a hívás, amit a rendszer „biztonságosnak” vagy „potenciálisan spamnek” jelöl. 

2024. május 7. 20:30

Három hónapig díjmentesen használhatják az Apple Music alkalmazást az LG okostévék tulajdonosai

Izgalmas újdonságot mutat be okostévéin a zenestreaminget kedvelő felhasználók számára az LG Electronics (LG). A gyártó OLED modelljei és Dolby Atmos funkcióval*  ellátott QNED készülékei az első olyan okostelevíziók, amelyek támogatják az Apple Music Dolby Atmos-szal kiegészített térhatású hangzását (Spatial Audio with Dolby Atmos). A Magyarországon is e héttől elérhető, úttörő technológia lenyűgöző zenei élménnyel, a hangzásminőség új szintjével kecsegteti a hallgatókat.

2024. május 7. 19:26

Új jelölés lesz a fenntarthatóság ismérve

Új minősítési kategóriát hozott létre a Siemens az EcoTech megjelöléssel, amivel az iparban, az energiaelosztásban használatos termékeinek fenntarthatósági jellemzőiről ad átfogó képet. Segítségével a vásárlók könnyen megtalálják a számukra egyszerre előnyös és környezetbarát megoldásokat.

2024. május 7. 17:59

NMHH-kutatás: egyre többen választanak több streamingszolgáltatót

2023-ban is folytatódott a lekérhető filmszolgáltatások (streaming) használatának előretörése Magyarországon. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) éves fogyasztói felmérésének legújabb eredményei szerint a tavalyi év végén a 15 év feletti lakosság 41 százaléka nézett rendszeresen mozgóképes tartalmat valamelyik streamingszolgáltatónál.

2024. május 7. 16:24

A Schneider Electric együttműködik a WageIndicator Foundationnel

Becslések szerint világszinten a munkavállalók mintegy egyharmada kevesebbet keres, mint amennyi a nyugodt, tisztességes megélhetése biztosításához elegendő. A helyzet javítása érdekében összefogásra van szükség, ennek jegyében a Schneider Electric három évre szóló partnerségi megállapodást kötött a WageIndicator Foundation nevű szervezettel.

2024. május 7. 14:53

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36