Közösségi finanszírozással indulna az első afrikai Hold-misszió

MTI Sajtóadatbank, 2015. január 13. 13:13

Az Africa2Moon projekt szervezői a legszegényebb kontinens mérnökeinek és tudósainak következő generációját szeretnék megnyerni céljaikhoz.

A misszió célja, hogy az afrikai összefogással megvalósuló projekt keretében űrszondát juttassanak el tíz éven belül a Hold felszínére. Az eszköz a tervek szerint a tudományos munka mellett az interneten keresztül közvetítene élő képeket a fekete kontinens iskolásainak.

Az ambiciózus projekt keretében a szervezők az első fázisban 150 ezer dollárt (40 millió forint) szeretnének összegyűjteni, a hét végéig ebből mindösszesen 13 ezer dollár (3,5 millió forint) gyűlt össze egy internetes oldal segítségével. Összehasonlításképpen, a brit Daily Mail szerint a hasonló célért elindított Lunar Mission One nevű magán Hold-projekt a kitűzött határidő előtt volt képes 1 millió dollárt (270 millió forint) összegyűjteni.

A szervezők szeretnék elérni, hogy minél több afrikai egyetemi hallgató csatlakozzon a projekthez. Az agyelszívás ugyanis komoly problémákat okoz a kontinensen, egyes felmérések szerint Afrika végzett egyetemi hallgatóinak fele vándorol a fejlett országokba.

A projektet novemberi elindítása óta több bírálat is érte azoktól, akik szerint Afrikának jelenleg az ebolával és más fenyegető konfliktusokkal kellene megbirkóznia, nem pedig beszállni az újonnan kibontakozó űrversenybe. "Érezhető az afropesszimizus. Minden pozitív, inspiráló vagy új dolgot kételkedéssel fogadnak. Én mégis hiszek benne, hogy Afrika meg tudja ezt csinálni" - nyilatkozta Jonathan Weltman, a projektet gondozó, fokvárosi székhelyű Űrfejlesztési Alapítvány vezetője.

 



Dél-Afrika, a kontinens legfejlettebb állama egykor rendelkezett nukleáris és ballisztikus rakétaprogrammal is, az Africa2Moon projekt a kontinens minden országát szeretné bevonni a programba. "Néhány észrevétel jogos és nem tagadható: meg kell szüntetnünk a korrupciót és a szegénységet, megoldást kell találni a betegségekre is. Azonban ez nem jelenti azt, hogy közben nem tervezhetünk a jövőre… Nevetséges lenne kijelenteni, hogy nem szabadna folytatnunk a kutatást és a felfedezést. Ha nem folytatjuk, egyre több és több embert veszítünk, amíg végül nem leszünk 100 százalékban a világ többi részére szorulva" - tette hozzá.

A misszió sikeréhez egy afrikai építésű hordozórakétára, valamint modulra lenne szükség. Adrian Tiplady, a nemzetközi összefogással készült és a világ legerősebb rádióteleszkópjának tartott dél-afrikai SKA teleszkóp munkatársa szerint mind a tudás, mind a tehetség megvan a kontinensen ahhoz, hogy sikeres lehessen a Hold-misszió. "Rendelkezésre áll a megfelelő szakértelem egy ilyen jármű megtervezéséhez, fejlesztéséhez és elindításához" - mondta el.

Ugyan eddig nem tűnik sikeresnek a közösségi finanszírozási forma a projekt esetében, Weltman bízik benne, hogy időre össze fog jönni a kitűzött pénzmennyiség, ha pedig szükséges, más forrásokat is megpróbálnak bevonni a megvalósításhoz.

Fotó: NASA

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09