Viselhető kütyük és okos otthonok a szórakoztatás fellegvárában

Az idei CES legérdekesebb kütyüi

forrás: Prím Online, 2015. január 11. 12:34

A mindennapokat hatékonyabbá tevő eszközök garmadája mutatkozott be Las Vegasban a 2015-ös Consumer Electronics Show-n. Az itt bemutatkozó újdonságok jó képet adnak arról, merre tart a technológia, mely területeken számíthatnak a legtöbb érdekességre a fogyasztók. Az idei rendezvény középpontjában egyértelműen a viselhető kütyük és az otthonokat felokosító eszközök állnak.

Az évről évre január első felében megrendezett Consumer Electronics Show (CES) a szórakoztató elektronikai iparág legnagyobb seregszemléje. Az idei rendezvény fókuszában viselhető kütyük és az otthonokat felokosító eszközök állnak.  

 

Pár éven belül, az évtized végéig bezárólag valósággá válhat azon futurisztikus technológiai megoldások jelentős része, amikkel eddig csak az olyan hollywoodi kasszasikerekben találkozhattunk, mint például a Tom Cruise főszereplésével készült Különvélemény. A CES-en számos jövőbe mutató példát láthattunk az iparág olyan meghatározó szereplőitől, mint a Samsung, a Google vagy az Intel, a legérdekesebb vagy legmegdöbbentőbb ötletek többsége azonban kisebb, szinte ismeretlen cégektől származik. Mindent megteszünk annak érdekében, hogy a viselhető kütyük és az okos otthonok magyar felhasználók számára is elérhető választékát 2015-ben még tovább bővítsük‟ – mondta el Várkonyi Balázs, az Extreme Digital ügyvezető igazgatója.

 

A 2015-ös Consumer Electronics Show legérdekesebb kütyüjei – az Extreme Digital szerint:

 

·         Valedo – a technológia az egészség szolgálatában

 

A hátukat gyakran fájlaló felhasználóknak kíván segíteni a Valedo, amely az orvosi tapasszal a testünkre rögzíthető speciális érzékelőket házasította össze egy okostelefonos alkalmazással. Az alkalmazás irányításával olyan mozdulatokat, edzésmunkát kell végeznünk, amelyek az alsó hátizmok megerősítésével járulnak hozzá a fájdalom csökkentéséhez. A szenzorokra azért van szükség, hogy a gyakorlatokat minél pontosabban végezhessük el – az alkalmazás magasabb pontszámmal jutalmazza a megfelelő végrehajtást.
 

 

·         Petnet - kedvenceink okostelefonról automatizált etetése

 

A hagyományos etetőket messze túlszárnyalja a Petnet Feeder, amely okostelefonról, táblagépről vagy notebookról teszi irányíthatóvá kedvenc kisállatunk élelmezését, így akkor sem kell aggódnunk a vacsorája miatt, ha egy túlóra vagy egy spontán buli miatt esetleg később érünk haza. Az alkalmazás emellett értesítést küld arról is, ha megfeledkeztünk az etetésről, vagy ha kifogyóban van az eledel.

 

·         Swarowski Shine – csillogó fitneszkarkötő

 

A napi aktivitásunkat, általunk megtett lépések számát és alvásminőségünket mérő karpántokkal már Dunát lehetne rekeszteni, a Misfit és a Swarowski együttműködéséből készült Shine azonban egyrészt dizájnja, másrészt egy funkciója révén is kitűnik a tömegből. A különböző színekben elérhető karkötő külseje ellen egyetlen divatgurunak sem lehet kifogása, ráadásul a csúcsmodell súlyát még az akkumulátor sem növeli, mivel energiaellátásáról feltűnésmentes napelemek gondoskodnak.

 

·         QardioBase – súlykontroll stílusos formában

 

A súlyuk miatt folyamatosan aggódó nők kedvence lehet a QardioBase mérleg, amely nemcsak testzsír-százalékot, BMI-t és izomtömeget mér, hanem a mérési eredmények okostelefonra is elmenthetők. Különlegessége azonban mégsem ez, hanem az a képessége, hogy a túlzottan stresszes felhasználónak konkrét számadatok helyett kívánságra csupán egy mosolygó, egy semleges vagy egy bánatos arccal jelezheti a legutóbbi méréshez képest történő változásokat.
 

 

·         Sentri – az okos otthonok központja

 

A falra is rögzíthető, táblagéphez hasonlító Sentri egy éjjellátó képességgel felvértezett HD videokamerát tartalmaz, amely beépített mozgásérzékelője révén riaszt, és egyben rögzíti is az esetleges behatolásokat. A Sentri emellett folyamatosan figyeli a lakás hőmérsékletét, a levegő minőségét, a páratartalmat, és ezen adatok egy okostelefonos alkalmazás segítségével természetesen távolról is elérhetők. Emellett a készülékhez számos egyéb eszköz, például okos termosztátok vagy okos villanykörték csatlakoztathatók, tovább bővítve a rendszer képességeit.

 

Az Extreme Digital kínálatában jelenleg is számos okos otthonhoz kapcsolód eszköz vagy viselhető kütyü található meg. Ezek közül a legérdekesebbek:

 

·         Gigaset Elements – az okos otthonok biztonsági rendszere

 

Az ajtónyitás- és mozgásérzékelővel összekötött felhő alapú központi egység riasztás esetén azonnali értesítést küld okostelefonunkra. A kezdőcsomag tovább bővíthető ablak szenzorokkal, szirénával és kamerákkal is, amelyek képe az internet segítségével bárhonnan megtekinthető.

 

·         NETATMO – időjárás állomás

 

Az okostelefonokkal, táblagépekkel és számítógépekkel összekapcsolható termosztát a szokásainknak megfelelően alakítja ki a beltér hőmérsékletét, ráadásul a világ bármely pontjáról, vagy akár az ágyból is vezérelhető a lakás fűtése. A termosztáttal nem csak a széndioxid kibocsátás csökkenthető, de a fűtési számla 25%-a is megspórolható vele.

 

·         Parrot Flower Power – növényegészség-figyelő okos készülékekhez

 

A virágföldbe leszúrt Flower Power figyelemmel kíséri a növény egészsége szempontjából fontos körülményeket, így pontos adatokkal szolgál a föld nedvesség- és tápanyagtartalmáról, a hőmérsékletről és a fényviszonyokról is. Emellett értesítést küld okostelefonunkra növényünk aktuális szükségleteiről, így nem kell többé félnünk zöld kedvencünk kiszáradásától vagy túlöntözésétől.

 

·         D-Link – kiegészítők okos otthonokhoz

 

A A D-Link Smart Home készülékekkel automatizálhatjuk otthonainkat, amelyeket ráadásul okos eszközeinkről bárhonnan vezérelhetünk. Szabadon streamelhetjük zenéinket, mobilunkról be- vagy lekapcsolhatjuk háztartási készülékeinket, megfigyelhetjük otthonunkat, vagy akár haza is pillanthatunk a Home Monitoron keresztül.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Philips Monitors E1 terméksorozat három új, többcélú modellel bővül

A Philips Monitors E1 sorozata ebben a hónapban három új modellel bővül. Az irodai felhasználók és távmunkában dolgozók számára szükséges összes alapvető funkcióval ellátott új modellek segítenek a felhasználóknak a kapcsolattartásban és növelik a termelékenységüket, mindezt versenyképes áron. 

2024. március 28. 13:27

Országszerte elérhetővé válik a Netrevalók program

A Netrevalók program sikeres tavalyi indulása után idén az Informatikai és Könyvtári Szövetséggel kötött megállapodással országos szintűvé válik a kezdeményezés, és 27 fővárosi könyvtár mellett 48 vidéki intézmény is csatlakozik a programhoz. Így összesen már 45 településen lesz elérhető a generációk digitális edukálását célzó program. A digitális infrastruktúra fejlesztése érdekében a Magyar Telekom a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és az Informatikai és Könyvtári Szövetség részére 100- 100 darab monitort adományoz a programban résztvevő könyvtárak számára.

2024. március 28. 11:50

Tabudöntögető témákat feszegetnek a diákok a Megoldások a holnapért programban

Kiválasztották a Samsung és az EdisonKids által meghirdetett Megoldások a holnapért kihívás legjobb 50 diákcsapatát. A fenntarthatóság, a jövő oktatása és a közösség hívószavára összesen 120 jövőformáló és kreatív pályázat érkezett az ország számos pontjáról. A továbbjutók új készségekkel és ismeretekkel gazdagodhatnak a Megoldások a holnapért speciális tanulási platformján, hogy újszerű megoldást dolgozhassanak ki az általuk felvetett problémára. Az oktatási anyagok összeállításában, a diákok tervezői gondolkodásának elmélyítésében idén ismét kulcspartner a Cellux Csoport. A csapatokat támogató tanárok mentorálásában a Hősök Tere Alapítvány ad szakmai segítséget.

2024. március 28. 10:01

Még szélesebb körben elérhetők a Galaxy AI funkciók a One UI 6.1 frissítéssel

Még több Galaxy felhasználó léphet be a mobil AI új korszakába: a One UI 6.1 frissítéssel korábbi készülékeken is elérhetővé válnak a Galaxy AI funkciók március 28-tól. A Galaxy S23 széria, az S23 FE, a Z Fold5 és a Z Flip5 készülékek, valamint a Tab S9 termékcsalád tagjain is elérhetők lesznek azok a lehetőségek, melyeket az idén bemutatott Galaxy S24 széria felhasználói már kipróbálhattak.

2024. március 27. 19:13

A telefonálástól a nagyképernyős streamelésig – így alakította át az életünket 3 évtized alatt a mobiltechnológia

1994. március 26-án, 30 évvel ezelőtt indította a Yettel az első kereskedelmi GSM szolgáltatást Magyarországon, akkor még Pannon GSM néven. Nem csak a márka, a mobiltechnológia is számos újításon ment keresztül a három évtized alatt. Az akkoriban még csak hangszolgáltatást nyújtó méregdrága belépési díjtól indulva mára korlátlan hang- és adatcsomagok, szélsebes mobilinternet érhető el megfizethető áron, mind mobilon, mind az otthonokban, mobilhálózati alapokon. 30 év fejlődése, aminek mára a lakosság és az üzleti felhasználók is a nyertesei lettek.

2024. március 27. 16:55

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05