Internet of Things, Internet of Everything és Internet of Me

Márai Judit, 2015. január 9. 11:14

Az Internet of Things (IoT) már eddig is óriási robbanást produkált.  Már szinte teljesen természetessé válik, hogy valaki a hívásokat az órájával folytatja le, és a telefonunkat a már jól ismert "Siri" vagy az alacsonyabb szintű mezőnyben "listen Google" jelszóval felébresztve szóban utasítjuk. Ugye, már nem is tűnik annyira távolinak, hogy az autónkat a Knight Riderben látott módon az óránkhoz beszélve rendeljük magunkhoz, amely mellénk érve kinyitja az ajtót, és köszönt minket. Ahogyan az várható volt, az Ötödik elemre (és más, korábban sci-fi-nek minősített filmekre) emlékeztető technikai fenomenon az idei CES egyik legjelentősebb, legforróbb témája lett.

Néhányan félnek, idegenkednek tőle, mint az autótól idegenkedtek ükapáink a lovaskocsi idejében. Mint ahogyan B. K. Yoon, a Samsung elnöke fogalmazta meg, az IoT technológia nem szimplán tárgyakról szól, hanem az egyénekről, es hogy a fizikai es digitális világot hogyan lehet összehozni annak érdekében, hogy egyszerű összetett emberi tevékenységeket végezzenek el helyettünk, és ezzel elősegítsék, hogy egészségesebben és hatékonyan éljük az életünket. Kijelentette továbbá, hogy pusztán beszélni az IoT-ről nem elég, mert az legalább annyira személytelen, mint "esti mese robotoknak". Meg kell mutatni a vásárlóknak, milyen lehetőségek rejlenek az IoT kifejezés mögött.

 

Előrevetítette, hogy a közeljövőben egyre több IoT kompatibilis termék lesz a piacon. 2017-re feltehetően a Samsung termékek 90%-a ebbe a kategóriába fog tartozni, és 5 év múlva minden egyes termékük IoT kompatibilis lesz, legyen az akár légtisztító, vagy elektromos sütő. Yoon kijelentette, hogy az egyes gyártóknak a jelenség hosszú távon hozott értéket szem előtt tartva együtt kellene működnie, ezzel is az IoT térnyerését a lehető legfájdalommentesebbé téve a felhasználók számára. Az IoT kompatibilis tárgyak teljes szuper-konnektivitása mellett felhozott hosszú távú előnyök között ugyanis nem kisebbek érvek szerepelnek, mint hogy energiatakarékosabbá teszi az életünket, hatékonyabbá a közlekedést, és egy teljes pozitív elcsúszást eredményez a gazdasági élet minden területén. 

 

 

A kiállításon sétálva boldogan fedeztem fel az egyes IoT kütyüket, amikor is egy ehhez képest teljesen új fogalommal találkoztam: Internet of Everything (IoE). Szerencsére az amerikai Qualcomm nem csak beszélt róla, hanem egy komplett bemutató termet rendezett be azoknak, akik saját bőrükön is meg akarták tapasztalni a "központi agy" által irányított létformát. Nem meglepő módon kígyózó sorban kellett várakoznom, hogy a 15 perces előadásra bejussak. Ezt azonban kellemessé tette, hogy a Qualcomm hostessei részletesen elmagyarázták minden érdeklődőnek, mire is lehet számítani az ajtó mögött.

 

A Samsung elnök által megoldásként felvetett, a gyártók közötti teljes körű együttműködés helyett a Qualcomm egy software-t fejlesztett ki, amelynek segítségével a különböző gyártók termékeit összehangoltan távolról is lehet irányítani. Mivel a software egyik termék gyártójának sem versenytársa, így jelen pillanatban fájdalommentesnek tűnő megoldást nyújtott a különböző gyártók termékeinek összehangolására.

 

Természetesen ezek után alig vártam, hogy végre rámkerüljön a sor. Az ajtó mögött egy szépen berendezett kis garzonlakás rejtőzött, tele mindenfele technikai tárggyal. A rövid bevezetőben felhívtak a figyelmet, hogy 3 különböző bemutató fog párhuzamosan zajlani. Nem érdemes egyikről a másikra ugrálni, mert egyrészt a teljes élménytől megfosztjuk magunkat, másrészt pedig ugyanazon az elven működik mindegyik. A 3 terület a konyhai termékek, irodai termékek és távközlés, valamint a multimédia volt. A több órás séta után a kanapé hívogatónak tűnt, így ez utóbbit választottam. 

 

A IoE előfeltételein, mint speciális router, speciális TV, a mobilalkalmazás letöltése stb. gyorsan túlestünk, és kezdődhetett a show. Az egész rendszernek az a lényege, hogy teljesen a magunk szája íze szerint lehet alakítani a beállításokat. A köszöntőüzenet, mikor hazaérünk (mert hogy ilyen is van) lehet egy sima "hello, xy", de beállíthatunk cifrábbat is. Láthattuk, hogy egy film elindítására hogyan halványodott a világítás az előre beállított szintre, vagy hogy a légszennyezettség-mérő jelzésére hogyan kapcsol be a klíma, majd mikor a levegő minősége helyreállt, a levegő tisztaságmérő utasítására kikapcsolt. A kedvencem viszont mégis az volt, mikor az előre beállított lépésszámláló jelzésére az üdvözlő üzenet csak úgy hangzott, hogy az aznapra tervezett 10 ezer lépésből még valamennyi hiányzik, és amíg ezzel nem végez a beállítást előre végig nem gondolt lakó, a TV-t nem lehet bekapcsolni. Hát, igen. Határ a csillagos ég...

 

Mindezeket megtapasztalva döbbenten jegyeztem meg magamban, hogy milyen messze van ettől az élménytől az első időzítővel programozható kávéfőzöm, amelyet be tudtam állítani, hogy reggel ne kelljen bajlódni a kávéfőzéssel. És ha az ébredéskor már ott gőzölgő kávé szinte leírhatatlan örömmel tudott eltölteni (a reggeli rutin megkönnyítéséről nem is beszélve), csak sejteni lehet, hogy az IoE mekkora változást hoz majd az életünkbe.

Prim.hu - Kiemelt hír ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Eldőlt, hogy kik képviselik Magyarországot a Nemzetközi Informatikai Csapat Diákolimpián

Két magyar csapat jutott tovább a Szíriában megrendezésre kerülő Nemzetközi Informatikai Csapat Diákolimpiára (IIOT). A világverseny nemzeti előválogatójaként szolgáló Kódkupát március 10-én rendezte meg a Neumann Társaság az Algo Pro Club és a Budapesti Fazekas Mihály Gimnázium együttműködésével. A hiánypótló csapatverseny nagy hangsúlyt helyez a csapattagok közötti kooperációra, ami a vállalati munkakultúrára is felkészíti a fiatalokat.

2024. március 20. 16:03

MI festőrobot szórakoztatta a nézőket a Magyar Ifjúsági Robot Kupán

Az előző évek közkedvelt versenyszámaival, így többek közt a robotszínházzal, robotfocival és a menekítő robotok mérkőzésével zajlott le a 17. Magyar Ifjúsági Robot Kupa (MIRK) Nyíregyházán. A versenyt a Neumann Társaság megyei szervezete, a Nyíregyházi Egyetem és a Magyar Robot Kupa Alapítvány szervezésében, a Neumann Társaság kiemelt szakmai támogatásával bonyolították le.

2024. március 12. 19:17

Újabb Apple Premium Partner üzlettel erősít az iSTYLE a Westendben

Az iSTYLE, az Apple termékek vezető hazai viszonteladója, a mai napon megnyitotta második Apple Premium Partner üzletét a Westend City Centerben. A lépés fontos mérföldkő az iSTYLE életében, hiszen az új flagship store árukínálata, magasan képzett munkatársai és minőségi szolgáltatásai még közelebb hozzák az ikonikus Apple Store-ok vásárlási élményét a hazai közönséghez.

2024. március 8. 18:00

Google atombomba: kombinált Core, Spam és HCU algoritmus frissítés egyszerre

A Google a tegnapi napon bejelentette, hogy több intézkedést is bevezet, amelyek célja a keresési eredmények minőségének javítása.

2024. március 6. 14:39

Átadták a Marketing Diamond Awards győzteseinek járó díjakat

Február 7-én, a MARKETING TRENDFORUM keretén belül, az ETELE CINEMA-ban rendezett eseményen adták át a Marketing Diamond Awards 2023-as elismeréseit. Idén a Pentacom lett az „Az Év Ügynöksége”, míg a Billingo Technologies Zrt. érdemelte ki az „Az Év Vállalata” díjat. A 34 tagú, meghatározó hazai hirdetőkből és ügynökségi szakemberekből álló zsűri szavazatai alapján „Az Év Marketingnagykövete” címet a Kiszervezett Marketing kapta. 

2024. február 14. 12:59

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05