Veszélyben érezhetik magukat a Mac felhasználók

forrás: Prím Online, 2014. december 22. 16:34

Az Apple eszközök növekvő népszerűsége az elmúlt években oda vezetett, hogy a kiberbűnözők egyre nagyobb érdeklődést mutatnak az OS X és az iOS operációs rendszerek iránt. Ez komoly fenyegetést jelent a felhasználók személyes adataira, magánéletére és pénzére. 

A Kaspersky Lab és a B2B International közös felmérése szerint négyből egy Mac felhasználó találkozott malware programmal az elmúlt egy év során. A felmérés arra is rámutatott, hogy ezek a kibertámadások főleg pénzügyi károkat (21%) okoztak, beleértve a rendszer visszaállításához szükséges szoftver vásárlásának költségét, vagy a fertőzés megszüntetésére alkalmazott IT szakember bérét.

 

Jó példa a kifejezetten az Apple felhasználókat támadó malware-re a nemrégiben felfedezett Wirelurker trójai. Az észlelését megelőző 6 hónap folyamán több mint 356,000 alkalommal töltötték le egy alternatív app áruházból, tehát igen magas lehet a fertőzött gépek száma. A Wirelurker egyedülálló módon egy idáig ismeretlen sebezhetőséget használt ki annak érdekében, hogy átterjedjen bármely olyan Apple iOS eszközre, amely egy, már korábban megfertőzött számítógéphez csatlakozott. Ez a trójai olyan eszközöket is képes megfertőzni, amelyeket korábban nem jailbreakeltek.

 

Az eredmény tehát az lett, hogy azok a felhasználók, akik OS X-et használnak – egy olyan operációs rendszert, amely úgy ismert, hogy biztonságos a malware-ek ellen –, akaratlanul megfertőzték az iOS rendszerű készülékeket, egy másik, szintén biztonságosnak hitt operációs rendszert.

 

Azonban nem csak a vírusok és egyéb malwarek jelentenek veszélyt a Macet használók számára. Például a hálózati támadások és az online csalások nem igénylik a rosszindulatú szoftver telepítését az áldozat eszközére. Érdekesség, hogy azon OS X-használók aránya, akik szembesültek pénzügyi fenyegetésekkel az elmúlt egy évben, magasabb volt, mint a felhasználóké általában. Az OS X-et használók 51 százaléka nyilatkozott úgy, hogy találkozott ilyen pénzügyi fenyegetésekkel, míg az általános felhasználói arány 43 százalék. Ezek a számok a Kaspersky Security Network adataiból származnak: a 2013 novembere és 2014 októbere között regisztrált OS X elleni adathalászati támadások 44 százalékának a célja pénzügyi adatok ellopása volt. Más környezetekben a pénzügyi adathalászat aránya csupán 26 százalék.

 

Az OS X használóknak résen kellene lenniük más,  többplatformos fenyegetetések, többek között a telepített szoftverek sebezhetőségei miatt is. Például a 2014 szeptemberében felfedezett ShellShock sebezhetőség lehetővé teszi a kiberbűnözők számára tetszőleges kód végrehajtását a számítógépen.


Ha a kiberbűnözők mindenkinél korábban megtalálják ezeket a kiskapukat, ez a lehetőségek tárházát nyitja meg előttük, hiszen még azelőtt felhasználhatják rosszindulatú célokra, hogy az operációs rendszer gyártója kijavíthatná a hibát. Más szóval nincs olyan rendszer, amely teljes mértékben biztonságot nyújtana a kiberfenyegetésekkel szemben: vagyis az online biztonság eléréséhez külön eszközre van szükség.

 

A Kaspersky Internet Security for Mac, a Kaspersky Internet Security – multi device 2015 részeként hatékonyan véd meg a malware-ektől, blokkolja a hálózati és adathalászati támadásokat, és tartalmazza a Safe Money módot, lehetővé téve a biztonságos online pénzügyi tranzakciókat. 

 

A Kaspersky Internet Security for Android alkalmazását már mi is górcső alá vettük a Letöltés blogon. A program több szempontból is elnyerte tetszésünket. Erről bővebben az Egy program minden eszközre – Kaspersky Internet Security Multi-Device 2015 című bejegyzésben olvashatsz.

 

Képek: techradar.com; news.goldgenie.com; engadget.com

Biztonság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Rakuten Viber elnyerte a SOC 2 Type 2 tanúsítványt

A Rakuten Viber, a világ egyik vezető kommunikációs platformja, amely nagy hangsúlyt fektet a biztonságos és privát kommunikációra, sikeresen teljesítette a Service Organization Control (SOC) 2 Type II tanúsítványt. A SOC 2 az American Institute of Certified Public Accounts (AICPA) által kidolgozott ellenőrzési szabvány. Szigorú keretrendszerét úgy alakították ki, hogy biztosítsa az ügyféladatok biztonságát, rendelkezésre állását, bizalmas jellegét és védelmét.

2024. április 24. 11:38

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50