Nyílt levélben szólította fel a vita befejezésére az Amazon.com-ot több száz író

MTI Sajtóadatbank, 2014. augusztus 9. 09:22

Nyílt levélben szólította fel több mint kilencszáz író az Amazon.com webáruházat, hogy vessen véget a Hachette könyvkiadóval folytatott elektronikus könyvvitának, amely véleményük szerint nem csupán a szerzőket, hanem az olvasókat is rosszul érinti.

A mások mellett James Patterson és Donna Tartt által aláírt petíció egész oldalas hirdetés formájában jelenik meg vasárnap a The New York Times című amerikai napilapban. Az online kereskedőóriás az elektronikus könyvek árazásáról vitázik a világ egyik legnagyobb kiadójának számító Hachette céggel - emlékeztetett a BBC News.
 

A levél aláírói szerint könyveik az Amazon taktikáinak "áldozataivá váltak". Mint aláhúzták, a webáruház késleltette néhány Hachette-s szerző, köztük J.K. Rowling, Stephanie Meyer és David Baldacci műveinek kiszállítását, beszüntette az előrendelésüket és a kedvezményeket, mindezzel "kényelmetlen helyzetbe hozva és félrevezetve saját vásárlóit".
 

A dokumentum szerint az érintett szerzők közül sokan a kezdetek óta támogatják az Amazon.com-ot. "Az ember nem így bánik az üzleti partnereivel és a barátaival sem" - olvasható a levélben, amelynek szerzői - a vitában való pártatlanságukat megőrizve - arra kérik a webáruházat, hogy a lehető leghamarabb hagyjon fel azon írók megélhetésének a megnehezítésével, akiknek a sikerét köszönheti.

 

Sandra Brown, James Patterson, Donna Tartt
 

A levél végén arra kérik az olvasókat, hogy e-mailben kérjék meg az Amazon.com alapítóját, Jeff Bezost a vita mihamarabbi lezárására. Az aláírók közt szerepel továbbá David Baldacci, Sandra Brown, Jeffery Deaver, Malcolm Gladwell és a Lemony Snicket álnéven publikáló Daniel Handler, valamint a más könyvkiadókkal szerződében álló Lee Child, Paul Auster, John Grisham, Philip Pullman és Stephen King is. A Hachette legnagyobb nevei közül néhányan azonban, köztük Rowling és Meyer egyelőre nem írták alá a dokumentumot.
 

Az Amazon.com a közelmúltban fejtette ki, hogy az elektronikus könyvek túlságosan drágák és legtöbbjüket 9,99 dollárért (2300 forintért) kellene árulni a jelenlegi 14,99, vagy 19,99 dollár helyett. Mint hozzátette, amennyiben az árak csökkennének, akkor több könyvet adnának el és magasabb lenne az összbevétel. A webáruház továbbá azt is nehezményezi, hogy a Hachette "túlságosan kis részesedést biztosít a szerzőinek. Mindeközben egy Amazont támogató petíció, amely szerint a Hachette minél magasabban akarja tartani az e-könyvek árát, mintegy 7600 támogatót szerzett, köztük olyan független szerzőket, akik egy demokratikusabb ipar megteremtéséért dicsőítik a kereskedőóriást.
 

http://www.bbc.com/news/entertainment-arts-28703264

 

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09